search

Hazai

A BTC erőnléti edzője, Varga Antal (képünkön a budapesti atlétikai vb-n) pedagógiai érzékére és tudására is alapoz, amikor fiatal sportolókkal dolgozik. A shanghaji 1000-es ATP Masters tornán bravúrosan menetelő Marozsán Fábián felkészítése során az integrált edzéseknek az eddiginél is nagyobb szerepet szán a jövőben.

Gy. Szabó Csilla

Három évvel ezelőtt, egy tragikus esemény nyomán került a Budapest Tenisz Centrum szakmai stábjába, Varga Antal, erőnléti edző. A fiatalon elhunyt Borsos Olivér feladatköreinek átvételére keresett Balázs György hasonlóan jól és sokoldalúan képzett, a városmajoriak értékrendjét valló mestert. Egy közös ismerős, Marsalkó Dávid volt a kapcsolódási pont, utóbbi kettő között pedig a pécsi sportélet.

A Kistótfaluról származó Varga Antal atlétikai tehetségét egy általános iskolai versenyen fedezték fel, s így igen fiatalon be is került a pécsi általános és sportiskolába, a középiskolát pedig a Komarov (későbbi Babits Mihály gyakorló) gimnázium testnevelés szakán végezte. Innen egyenesen vezetett útja a Pécsi Tudományegyetemre, ahol a testnevelő diplomán kívül atlétikai szakedzői, valamint edzéselméleti és módszertani diplomát is szerzett, több sportágból pedig alapfokú edzői végzettséget.

− Nagyon vonzott a tanítás, az oktatás, s bár majd két évtizeden át tanítottam Kőbányán egy középiskolában, s a BTC-re is innen kerültem, korábban azért a nagyvilágban is alaposan szétnéztem – utal széleskörű tapasztalatai hátterére Varga Antal, aki a három évvel ezelőtti döntése nyomán most már a teniszezőkkel tölti a legtöbb idejét, Marozsán Fábián erőnléti edzőjeként pedig vele kapcsolatosak a legnagyobb tervei is. –Közel két évet éltem Angliában, két és felet az Egyesült Államokban, utóbbi csúcspontja az volt, hogy közelről figyelhettem a Sydney-i olimpiára készülő amerikai atlétikai válogatott mindennapjait. Itt a West Point katonai akadémia egyik veteránoknak szánt rehabilitációs központjának mindennapjaiba is betekintést nyerhettem. Óriási tapasztalás volt ez a számomra, és végérvényesen elkötelezett a versenysport mellett. Még akkor is, ha főállásban középiskolásokkal igyekeztem megszerettetni a mozgást és az egészséges életmódot.

A villámgyors sprinter atlétikai, vagy erőnléti edzőként képzelte el magát fiatalként, ám a sors úgy hozta, hogy később immáron tanárként, maga is aktív tollaslabdázó lett, a szeniorok között három év után országos bajnokságot nyert, Sárosi Laurát pedig közel két olimpiai cikluson át, Szegedre költözéséig készítette fel a világversenyeire. De hosszabb ideig dolgozott ifjúsági és juniorkorú cselgáncsozókkal is, városmajori munkája mellett pedig jelenleg is van vívó, atléta, vízilabdázó és amatőr teniszező magántanítványa. A sokoldalúság ugyanis szerinte kifejezetten előny a fizikális felkészítés terén, különösen egy olyan komplex és összetett sportág, mint a tenisz esetében.

Varga Antal és Máthé Gábor a hallássérültek Austalian Openjén nyert bajnoki trófeával idén januárbanVarga Antal és Máthé Gábor a hallássérültek Austalian Openjén nyert bajnoki trófeával idén januárban

− Most már itthon is egyre többen értik, hogy a modern teniszt csak tökéletes erőnléti alapokra lehet építeni – tér át a sportágspecifikus képzés rejtelmeire Varga Antal, aki az elmúlt három évben minden lehetőséget megragadott arra, hogy tudását a tenisz terén is elmélyítse, s ebben leginkább a külföldi szakmai anyagokat vette igénybe. – Amikor a Városmajorban megkezdtem a munkámat és láttam, hogy tizenöt-tizenhat éves fiatalokat honnan kell felhozni fizikálisan, rögtön tudtam, hogy hosszú folyamat lesz. Annak ellenére, hogy mindenki két-három hónap alatt várt csodát. Az erőnléti fejlesztésben azonban nincsenek csodák, csakis racionalitás. A jól és folyamatosan elvégzett munka az egyetlen, amely eredményt hozhat. Sajnos az utóbbi időben gyakran cserélődtek a játékosok, így most igazából csak Visontai Milán és Máthé Gábor nevét említhetem, akiket komolyan végig tudtam vinni, és akiknek a jelenlegi játékában, eredményeiben, láthatóvá is vált ez a közös munka. Gábor teljesítményére különösen büszke vagyok, hiszen ő már érett sportolóként került a kezeim alá. De szerencsére már itt is vannak az újabb ígéretek, az U9, U11, valamint az U14-es korosztályban egyaránt sok tehetséges fiatal van a BTC-n, akiket az elképzeléseim szerint építhetek fel. A későbbi karrier alapjait ugyanis már ebben a korban le kell tenni, ezeken az alapokon múlik majd, hogy később, junior és felnőtt versenyzőként bírja, vagy sem azt az óriási terhelést, amely a teniszpályán vár rájuk.

Marozsán Fábián esetében megkönnyítette a közös munkát, hogy leginkább finomításokra volt szüksége, hiszen igen jó alapokkal érkezett a BTC-re, ami szerinte Vaskó Balázs szakértelmét dicséri. Az utóbbi hónapok történése és eredményei azonban azt bizonyítják, hogy ezek az apróság is igen komoly különbségeket okozhatnak a legjobbak között. Varga Antal úgy gondolja, Fábinak elsősorban a lábmunka terén kell még javulnia – ez egyébként általános hazai hiányosság –, neki pedig éppen ez az egyik legerősebb szakterülete. A jövőben ezért a jelenleginél is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az integrált edzésekre, amelyek során együtt mozog a láb és a kéz. De azt is fontosnak tartja a szakember, hogy olyan mozgássorozatokat, „pótcselekvéseket”, légzési technikákat tanuljon meg második legjobb férfi játékosunk, amelyek a legnehezebb pillanatokban is átsegíthetik a hullámvölgyeken. Ez utóbbi ugyanis elkerülhetetlen egy hosszú teniszmérkőzés során, a legjobbak között azok maradhatnak meg, akik ezeket a hosszabb-rövidebb időszakokat is jól kezelik.

− Több más sportághoz hasonlóan a röplabda például igen közel áll a teniszhez, hasonló mélységi mozgások jellemzik, és kifejezetten fontos a láb, a kéz, a labda közötti tökéletes koordináció kialakítása – véli Varga Antal, aki szerint a teniszezők éppen ezért a röplabdapályán is ügyesen mozognak. – A képességek terén azonban inkább a többpróbázó atlétákkal tudok párhuzamot vonni. A teniszhez is gyorsnak, ügyesnek kell lenni, gyakran ugrani, irányt váltani és mindezt nagyon sokáig bírni. Több napon át is. De a sprinter múltamból is sok hasznos tapasztalatot tudtam átemelni. Számomra nagyon fontos, hogy a sportágak széles palettáján szereztem gyakorlatot és ezeket nagyon könnyen viszem át egyikből a másikba. Ugyanakkor az amerikai élményeim is a mai napig meghatározóak. Az Egyesült Államokban tanultakból a minőségi munka fontossága mellett talán a „holnap is lesz nap!” elvét tudom legfontosabbként kiemelni. Nem égethetem már hétfőn ki százszázalékosan a sportolót, hiszen a következő napokon is teljesítenie kell. Optimalizálni kell a munkát, hosszantartó eredményt csak így érhetünk el. És igen, van, hogy nemet kell mondani egy versenyre, mert ha nem tudjuk a játékost a legjobb szintjére felhozni az edző-gyógytornász-erőnléti edző hármas által, akkor van, hogy nem érdemes kockáztatni. Meg kell tanulni elengedni dolgokat annak érdekében, hogy a következő megméretésen már jobbak legyünk. Tudatosan kell tervezni, az élsporthoz ma már nem elég a tehetség, a jó adottságok.

Családias hangulatú karácsonyi koccintás a BTC-n, balról a második Varga AntalCsaládias hangulatú karácsonyi koccintás a BTC-n, balról a második Varga Antal

Varga Antal nemcsak a sikerek miatt érzi magát jól a BTC-n, de a városmajori családias hangulat miatt is. Vezetők, edzők, játékosok egymást segítve, egymást megértve, és legfőképpen egymásra figyelve dolgoznak a budai klubban. Utóbbi a kamaszok esetében mindig kulcsfontosságú kérdés, Varga Antal pedig a közel két évtizedes középiskolai tapasztalataira is támaszkodik az oktató-nevelői munka során. Egy jó pedagógus szerinte a tanítványa lelkével és annak mindennapi pályán kívüli problémáival is foglalkozik. Utóbbiak megoldása nélkül az edzések sem úgy mennek, ahogy menniük kéne, ugyanakkor egy szoros bizalmi kapcsolatot is teremt a nehézségek megosztása. A BTC szakembere korán lett önálló gyermekként, sporttehetsége révény fiatalon került kollégiumba, így személyes tapasztalatait ezen a téren is meg tudja osztani a teniszezőkkel, akik már egészen kicsi koruktól, kizárólag magukra számíthatnak a pályán.

−  Óriási teher van azokon a gyerekeken, akik nem egyéni tanrend szerint tanulnak, mégis minden nap órákon át edzenek nálunk – jelenti ki Varga Antal, aki szerint nyolc óra munka mellett egy felnőttnek sem lenne könnyű komoly sporteredményeket elérnie. – A kiskamaszoknak ugyanakkor a lelkivilága is hullámzó, s ez értelemszerűen a teljesítményükön is meglátszik. Munkám során arra is törekszem, hogy az edzőink válláról a lehető legtöbb terhet levegyem, a játékosokkal eltöltött idejük valóban nettó idő lehessen, amit maximálisan, a legjobb kondícióban tudnak kihasználni. Szerencsére az itteni csapat remekül dolgozik össze, amiben óriási szerepe van Szendrei Daninak, aki szintén kiváló szakember az erőnléti fejlesztés terén és nagyon jól szervezi a klub mindennapi életét.

Varga Antal természetesen óriási kihívásként és lehetőségként éli meg a közös munkát Marozsán Fábiánnal, aki sokat küzdött azért, hogy a top100-ba kerüljön, most pedig azért, hogy ott maradjon, s idővel a top50-be vagy még előrébb kerüljön. A BTC szakembere szerint Balázs György szakmai munkája már most látható Fábi teniszén, az erőnléti munka viszont csak később jelenik majd meg eredmény formájában is.

− Úgy gondolom, hogy az Australian Openen jöhet majd ki belőle igazán a velem végzett erőnléti, koordinációs és optimalizáló munka eredménye, bár ahogy pillanatnyi szereplése is mutatja, már most is egyre gyakrabban képes bravúrra. A tenisze nagyon jó, Gyurinak köszönhetően, akivel remekül megtalálták a közös hangot, pedig még jobb lesz. Az atlétikus képességeit kell erősíteni, ha ezeket felhozzuk a már meglévő igen erős mentális szintjére, akkor a mostaninál is jobb eredmények várhatóak tőle. A munkánk elengedhetetlen fizioterápiás hátterét a Probody stúdió gyógytornásza Schlick Luca biztosítja – teszi hozzá Varga Antal, aki másik topteniszező tanítványa, Füle Mátyás esetében is nagyobb ugrást vár a jövőben. Szerinte óriási szívének és makacsságának köszönhetően, a korábbi nagy hullámvölgyek ellenére is hamarosan beléphet a top 300-400-ba.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline