search

Utánpótlás

A világ egyik legrangosabb korosztályos tornáján, az Orange Bowl-on idén is voltak magyar indulók. Az U12-esek mezőnyében Nógrádi Noémi és Tóth Vilmos, az U14-esek között pedig Beviz Lujza és Kardos Lora lépett pályára. A 128-as főtáblán Beviz Lujza (képünkön), a Tenisz Műhely fiatalja menetelt, a legjobb nyolc között végzett.

Gy. Szabó Csilla

Az ITF A kategóriás korosztályos versenyén, az Orange Bowl-on, a sportág legnagyobb reménységei adnak évről évre randevút egymásnak, olyan későbbi sztárok tették itt meg az első lépéseiket, mint Andre Agassi, Arthur Ashe, Boris Becker, Björn Borg, Jimmy Connors, Stefan Edberg, Chris Evert, Roger Federer, Steffi Graf, Justin Henin, Gabriela Sabatini, Szeles Monika és még sokan mások. Mary Joe Fernandez az egyetlen, aki valamennyi korosztályban őriz egyet a győzteseknek járó narancsos kosárból.

Magyarok is voltak az indulók között, a legutóbbi sikernek 2020-ban örülhettünk, akkor Fajta Péter és Velcz Zsombor nyerte meg az U18-as fiúk párosversenyét. Két évvel korábban Nagy Adrienn a koreai Park So-hyuan oldalán, 2000-ben pedig Kapros Anikó az argentin Gisela Dulkóval diadalmaskodott. 1997-ben is magyar győztest köszönhettek, Gubacsi Zsófia személyében, aki a belga Kim Clijsters oldalán lépett pályára. Egyesben Gálfi Dalma döntőzött, Valkusz Máté elődöntőzött 2015-ben.

Az U14-esek között Temesvári Andrea 13 évesen bronzérmet nyert, egy évvel később pedig aranyat. Az idősebb kategóriákban később már nem mérette meg magát, hiszen ő juniorként már a felnőttek között versenyzett.

A 2023-as mezőnyben négy magyar játékost is találhattunk, igaz, mindannyian a fiatalabb életkori kategóriákban léptek pályára a 128-as főtáblákon. Az U12-es fiúk mezőnyében a debreceni Tóth Vilmos az első körben búcsúzott, a leányok között Nógrádi Noémi viszont két mérkőzést is nyert, a harmadikon a 17. helyen kiemelt amerikai Dussault búcsúztatta. Mindketten több előversenyen vettek részt, az Orange Bowl-t közvetlenül megelőző Coral Springs-i tornán egyikük sem talált legyőzőre, s egy héttel korábban is nyertek.

Noémi édesanyja, Gubacsi Zsófia számára különleges élmény volt visszatérni korábbi sikerei helyszínére, hiszen U14-es játékosként döntős volt, a szintén rangos Eddie Herr-tornát pedig meg is nyerte. Utóbbi miatt öt hetet töltöttek az Egyesült Államokban, a két nagy viadal között Noémi és Vili kisebb tornákon indult annak érdekében, hogy minél jobb formába lendüljön.

− Bevallom, hogy a döntés előtt azért mérlegeltünk, hogy ilyen fiatalon érdemes-e ekkora utazást bevállalni – beszélt az előzményekről Gubacsi Zsófia. – De úgy gondoltuk, hogy tapasztalatszerzésnek kiváló alkalom lesz, és ez be is igazolódott. A teniszben nemzetközi szinten egyre dominánsabb a kemény pálya, miközben az európai fiatalok többnyire salakon nőnek fel. Szerintem minél előbb szokni kell ezt a borítást, és a közeget is. Nagyon jó tapasztalatunk volt a kisebb tornákkal is, széles volt a választák, a gyerekek folyamatosan játékban voltak. Az előversenyen sikerélményben is részük volt, hiszen Noncsi és Vili egyaránt tornákat nyert. Személyes jó kapcsolatom révén, Rick Macci is fogadott bennünket az akadémiáján, ahol szintén nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagodtunk. Úgy érzem, maximálisan kihasználtuk az időt, sok meccset játszottunk, és valójában ez volt a célunk is.

Nógrádi Noémi és Tóth Vilmos a DETA-tornán aratot győzelmet követőenNógrádi Noémi és Tóth Vilmos a DETA-tornán aratot győzelmet követően

A Budapesti Honvéd teniszszakosztályának szakembere szerint meglepetés volt számára a nagy számú ázsiai fiatal részvétele, mind a kínaiak, mind pedig a japánok népes csapatokkal érkeztek az Orange Bowl-ra, valamint az azt megelőző viadalokra. Az amerikai gyerekek játékán természetesen látszódott, hogy ők viszont inkább kemény pályán nőnek fel. A tornák esetében kiemelte, hogy rendkívül jól szervezettek voltak, két-három pályánként sétálóbíró segítette a meccsek zavartalan lebonyolítását, a vitás pontoknál azonnal határozottan felléptek. De ez igaz volt a szabályok betartatásával is, a pályán kívülről érkező beszólásokat nagyon gyorsan és keményen büntették.

Tóth Vilmos édesanyja, Tóth Beáta sem az eredményeket tartotta a legfontosabbnak a túra értékelésekor, sokkal inkább a hasznos tapasztalatokat:

− Az eredeti szándékunk az volt, hogy Vili látásmódját szélesítsük, kapjon egyfajta reális visszacsatolást arról, hol is tart valójában, hová helyezheti el magát a világ korosztályos teniszében. Egy sportoló számára ugyanis fontos a helyes önértékelés. Az Orange Bowl-on sajnos nagyon izgult, de így is tökéletesen elégedettek vagyunk a túrával. Láttuk, hogy jó úton járunk, s ez Vilinek is erőt ad ahhoz, hogy folytassa az eddigi kemény munkát.

Az U14-esek között Beviz Lujza és Kardos Lora próbált szerencsét. Utóbbi egy a közelben lakó rokonálnál tett karácsonyi látogatást kötött össze a versenyzéssel, ezért nem is voltak különösebben nagy elvárásai önmagával szemben. Éppen ezért már az is meglepetés volt, hogy nyomban a főtáblára került, a tornára megérkezve ragadta őket is magával a presztízs viadal páratlan hangulata. Az edző-édesanya úgy fogalmazott honlapunknak, hogy bár tisztában voltak az Orange Bowl rangjával, igazából csak ekkor fogták fel, milyen színvonalas közegbe kerültek. Egyedül az esőzések miatti csúszások okoztak nehézséget, s nagyon sajnálták, hogy így a páros versenyre nem is került sor.

− Óriási élmény volt a részvétel, még akkor is, ha a második meccsemmel nem voltam túl elégedett, ha fejben jobban koncentrálok, akár fordított eredmény is születhetett volna – értékelt Kardos Lora, aki számára az amerikai tartózkodás hasznosságát tovább emelte, hogy Nick Saviano neves akadémiáján is több napon át gyakorolhatott. – Az elsőn kifejezetten jól játszottam, jól szerváltam, én irányítottam, és különösen erős voltam mentálisan.  A másodikon is én kezdtem jobban, de a tunéziai lány visszajött a meccsbe, amitől én ideges lettem és hibázni kezdtem. Úgy gondolom, ezen múlt a találkozó sorsa. Sajnálom, hogy a páros elmaradt, ott még javíthattam volna, nagyon szimpatikus új-zélandi párom lett volna. Az amerikai túra azonban így sok önbizalmat adott, miközben hasznos tapasztalatokat is gyűjthettem. A Saviano mestertől kapott tanácsokat pedig igyekszem megfogadni.

Kardos Lora és Nick Saviano Kardos Lora és Nick Saviano

Eugenie Bouchard és Sloane Stephens korábbi edzője Lorában nagyon sok lehetőséget látott, éppen ezért bármikor szívesen fogadja őt az akadémián, csupán azt kérte tőle, hogy az eddiginél sokkal több munkát fektessen bele a felkészülésbe. A magyar játékos edző-édesanyja számára az volt meglepő, hogy mindig szívesen látott vendég volt az edzéseken, a szakember a gyakorlások után részletesen elmagyarázta milyen elemeken és hogyan kellene változtatniuk a siker érdekében. Éppen ezért nem is kizárt, hogy a jövőben valamikor élnek majd a mester által felkínált lehetőséggel, és Lora Floridában tölt néhány hónapot.

Beviz Lujza ott folytatta Amerikában idei sikersorozatát, ahol Pécsett, a J30-as ITF juniortorna megnyerésével befejezte. Pedig az Orange Bowl-ra már csak tapasztalatszerzési céllal utaztak Németh Gergellyel a Tenisz Műhely szakemberével.

− A szintén igen rangos Eddie Herr tornát nem tudtuk a programunkba beilleszteni, inkább az MTSZ-től kapott szabadkártya lehetőségét használtuk ki Pécsett, amit nem is bántunk meg, hiszen Lujza első ITF-tornagyőzelmét aratta a juniorok között – idézte fel az utazás előzményeit Németh Gergely. – Előversenyként ezért egy 10 ezer dollár összedíjazású UTR Pro Tour viadalon indult el, amelyen a döntőig jutott. Mivel életkori megkötés nélkül lehetett nevezni, egy egyetemista lánytól kapott csak ki, aki korábban a ITF világranglistáján a legjobb százötvenben volt. Hat meccset játszott, ami a pécsi tornagyőzelemmel együtt olyan önbizalmat adott neki, hogy valóban csúcsformában vághatott neki az Orange Bowl-nak. Ilyen körülmények között még az sem jelentett gondot, hogy már az első fordulóban egy igen jó ellenfelet kapott. A harmadik fordulóban pedig az Eddie Herr idei győztese, a torna egyik legnagyobb favoritja következett. Három óra tizenöt perc alatt sikerült őt Lujzának megvernie, egy hihetetlenül színvonalas mérkőzésen.

Beviz Lujza (jobbról)  a nyílt kategóriás versenyen döntőbeli egyetemista ellenfelévelBeviz Lujza (jobbról) a nyílt kategóriás versenyen döntőbeli egyetemista ellenfelével

Pedig az esőzések miatt kialakult csúszás következtében ekkor már napi két meccseket kellett játszani, a maratoni küzdelem után Lujzára is várt egy következő. Az egy és háromnegyed órás szünetben egy jégfürdőre és egy gyors masszázsra volt csupán idő, s már következett is a nyolcaddöntő. A kérdés tehát elsősorban az volt, sikerül-e regenerálódnia ilyen rövid idő alatt? A Tenisz Műhely 14 éves teniszezője számára az első szett nem is jelentett gondot, a másodikban jöttek elő a fáradtság tünetei, ekkor három-négy játékon keresztül igen mély hullámvölgybe került, amiből óriási lelkierővel küzdötte ki magát és hozta a szettet. A legjobb nyolc között egy újabb favorit, a Tennis Europe U14-es mesterversenyének győztese, az év játékosa, a későbbi bajnok Jana Kovackova következett.

− Úgy gondolom, ha Lujza pihenten játszott volna, akkor is csak szorosabb lett volna az eredmény, Kovackova ugyanis hihetetlen tempót diktált. A meccsnek tanulsága, miszerint van még hová fejlődnünk. Szerintem egy sportoló esetében fontos, hogy saját maga is megtapasztalja Természetesen nagyon elégedettek vagyunk ezt az eredményt Lujza idei kiugróan sikeres esztendejének méltó megkoronázásának tartjuk – tette hozzá Németh Gergely, aki elismerte, hogy Selmeci Petrával az amerikai túrát már örömjátéknak szánták. Lujza azonban most is komoly célokkal vágott neki a versenyeknek. Ahogy általában mindig.

Beviz Lujza floridai negyeddöntős eredményével valóban feltette a koronát idei évére, amivel kapcsolatban Selmeci Petra, a Tenisz Műhely vezetőedzője mindenképpen meg szerette volna osztani a siker titkát. A szakember szerint ennek három pillére van. Az első a játékos elhivatottsága, a munkához való hozzáállása és kiváló versenyzői képességei. A második a nyugodt, mindig pozitív támogató környezet, vagyis a családi háttér. A harmadik az elkötelezett, szakmailag felkészült edzői stáb, amely azonban semmit sem érne, az első kettő nélkül. A tudatosan megtervezett, az egymást követő lépcsőfokokra épülő edzés- és versenyprogramot ugyanis aligha tudták volna végrehajtani a teniszező és környezetének alázata és a TM-be vetett megkérdőjelezhetetlen hite nélkül. A szülők a nehezebb pillanatokban is rendületlenül bíztak gyermekükben és az edzőkben, anélkül, hogy bármilyen nyomást helyeztek volna leányukra. Selmeci Petra szerint pedig ez a hozzáállás mindenképpen példakértékű, és mindenki számára követendő lehetne, a siker így végül  a nyugodt és kiegyensúlyozott munka elkerülhetetlen végeredménye.

Orange Bowl 2023. Florida. Egyesült Államok.
U12. Fiúk: 1. forduló:
Kobie Aranbayev (amerikai) – Tóth Vilmos 6:2, 6:2.
U12. Leányok: 1. forduló: Nógrádi Noémi – Eugenia Alvarez (amerikai) 6:3, 6:3;
2. forduló: Nógrádi Noémi – Elisabeth Djabourian (amerikai) 6:2, 6:4;
3. forduló: Audrey Dussault (amerikai, 17.) – Nógrádi Noémi 6:2, 6:1.
U14. Leányok. 1. forduló: Beviz Lujza – Andrea Taylor (kanadai) 6:2, 6:3; Kardos Lora – Nour Sahnoun (tunéziai) 6:2, 6:3;
2. forduló: Beviz Lujza – Clarice Ouvarova (brit, 17.) 6:1, 6:3; Haniya Minhas – Kardos Lora 6:4, 6:4;
3. forduló: Beviz Lujza – Joyce Geng (kanadai, 8.) 7:5, 4:6, 6:3;
Nyolcaddöntő: Beviz Lujza – Ariana Ikwueme (amerikai, 9.) 6:3, 7:5;
Negyeddöntő: Jana Kovackova (cseh, 9.) – Beviz Lujza 6:0, 6:1.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline