search

Utánpótlás

Molnár Kitti (képünkön elől) személyében egyetlen magyar játékos jutott túl egyesben a Székesfehéráron zajló 2-es kategóriájú junior ITF-torna első fordulóján. A selejtezőből sem jutott fel teniszezőnk a főtáblára, pedig a fiúk és a leányok között egyaránt kilencen-kilencen próbáltak élni a hazai pálya kínálta lehetőséggel.

Gy. Szabó Csilla

A pécsi 4-es kategóriájú junior ITF-tornán, a múlt héten, még sok szép sikerben volt részünk, hiszen valamennyi számban magyar győzelem született. Egyesben sem Kisantal Botond, sem Bíró Melinda nem talált legyőzőre, párosban pedig a Kisantal, Varga János, valamint a Bíró, Nemcsek Gréta duó állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A Jilly Ádám, Nagy Botond kettős is a döntőig menetelt, ahogy Kis-Czakó Eszter is, ukrán partnerével.

A székesfehérvári Viszlo Cup-on már magasabban volt a léc, a leányok tábláján ráadásul még egy 2-es kategóriájú torna esetében is különösen erős mezőny gyűlt össze, nem kevesebb, mint hat top100-as nevezettel. A fiúk között a szerb Radjenovic képviselte a korosztályos élmezőnyt, de még ő is korán búcsúzni kényszerült, első kiemeltként az első fordulóban meglepte őt a kvalifikációból érkező olasz Vasami, aki óriási csatában (7:6(1), 6:7(2), 6:3) harcolta ki a továbbjutást.

Alanyi jogon csupán két magyar, Bíró Melinda (junior ITF 180.), valamint Molnár Kitti (junior ITF 191.) biztosította helyét a főtáblán, a többiek szabadkártyának köszönhetően indulhattak. Mindezek fényében már nem is lehet csodálkozni azon, hogy végül csupán Molnár Kitti vette sikerrel az első forduló jelentette akadályt, igaz, ő igen magabiztosan 6:2, 6:2 arányban győzte le a nyolcadik kiemelt, brit Hannah Read-et.

− Kifejezetten jó érzésekkel érkeztem Székesfehérvárra – tudtuk meg Molnár Kittitől győzelmét követően. – Mindig szeretek itthon játszani, hiszen ilyenkor a családom és a barátok is láthatnak. Annak különösen örültem, hogy az edzőm, Bebto István is eljött és megnézett. Igazából nem nagyon figyeltem a sorsolást, azt tudtam, hogy erős a mezőny, éppen ezért el akartam engedni magam és örömmel játsszani. Ez sikerült is. Elsősorban azért, mert fejben végig ott voltam, és nyugodt tudtam maradni. A végén ugyan izgultam picit, nagyon meg akartam nyerni a meccset, ezért elment a fókusz és a kezemet is kicsit visszafogtam. De csak két gémig tartott az izgalom, utána gyorsan lezártam a találkozót. A folytatásban egy kvaliból jövő lett lány a következő ellenfelem, és ha őt is sikerül megvernem, akkor nagy valószínűséggel a második kiemelt. Ennél tovább egyelőre nem tekintek, minden győzelemnek örülni fogok.

A leányok mezőnyében Bíró Melinda sem volt távol a sikertől, hiszen a 6:4 arányban elvesztett első szettet követően, a másodikban többször is vezetett és végül tiebreakben maradt csak alul szlovák ellenfelével szemben. A szegedi teniszező, a pécsi kettős győzelmet követően bizakodva érkezett Székesfehérvárra, ahol egy közepes sorsolás fogadta, jóllehet szlovák ellenfelétől már kétszer is kikapott. Igaz, minden alkalommal nagyon szoros találkozón.

− A tornagyőzelem mindig önbizalmat ad, így volt ez most is, jóllehet erősen közepes formában mentem végig a mezőnyön – idézte fel a pécsi előzményeket Bíró Melinda. – De ott és akkor tudtam, hogy első kiemeltként nyernem kell és nyerni is fogok. Ide viszont a realitás talaján állva érkeztem, abban bíztam, hogy egy-két kört megyek és akkor tökéletesen zárom a szezont, idén ugyanis már nem indulok több tornán. Sokat játszottam, nagyon elfáradtam, a kitűzött célokat pedig elértem. A szlovák lánnyal szemben a két vereség ellenére bizakodtam, de végül a fontos pontokat ő nyerte, nekem pedig nem ment úgy, ahogy szerettem volna. Azt hiszem ez volt a lényeg, igazából nem is lehet többet erről a meccsről elmondani. Talán még azt, hogy a testem most már jelzi a fáradtságot, jó lesz egy kicsit pihenni.

Bíró Melinda (feketében háttal) nagyot küzdött a második szettbenBíró Melinda (feketében háttal) nagyot küzdött a második szettben

Az első fordulóban búcsúzó magyarok közül, egyedül Jilly Ádám lopott szettet az ellenfelétől, s bár a harmadikra már alaposan elfáradt, akár fordított eredmény is születhetett volna, amennyiben határozottabban kezdi a mérkőzést, a kvalifikációból, szerencsés vesztesként érkező osztrák ellen.

− Nem volt teher a vállamon, hogy elméletileg könnyű ellenfelet kaptam a szerencsés vesztes személyében – tudtuk meg Jilly Ádámtól. – Az első szettben nagyon sok előnyöm volt, még az ő szerváján is, de egyszerűen nem tudtam őket megcsinálni. Nem voltam elég agresszív. A végjáték megmutatta, hogy nem lett volna szabad őt az elején elengedni. A másodikban ugyanis, amikor már én irányítottam, határozottan beléptem a pályára és az én játékomat játszottuk, akkor már én kerültem előnybe. A döntő szettben az új labdákkal viszont nagyon sokat hibáztam, s ezzel minden remény elúszott a győzelemre. Igazából úgy mentem fel a pályára, hogy lesz egy jó meccs, és kihozom belőle, amit tudok. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy sok versenyen indultam az utóbbi hetekben, nehéz így frissen és agresszívan pályára lépni.

Jilly Ádám (kékben háttal) három szettben kapott ki ellenfelétőlJilly Ádám (kékben háttal) három szettben kapott ki ellenfelétől

A többiek így látták a mérkőzésüket.

Kis-Czakó Eszter: Pécsett párosban döntőztem, egyesben nyolcba jutottam, ami nem rossz eredmény. Viszont ott kemény pályán játszottunk, amiről nem volt könnyű az átállás. Sajnos, ma itt egyáltalán nem éreztem a salakot és a ritmust sem találtam meg. Ellenfelem a selejtezőből érkezett, láthatóan benne volt a játékban. A második szettben azonban már én is jobb voltam, az lehetett volna szorosabb is. A nevezések alapján láttam, hogy nehéz lesz meccset nyerni, ezért most nem is vagyok csalódott. A legjobbak ezen a magasabb tempón is stabilak és pontosak maradni. Ez számomra is követendő példa, ezek az új célok számomra.

Nemcsek Gréta: Kicsit meg voltam szeppenve, hiszen ilyen magas kategóriájú versenyen még nem indultam. Számomra most még ez a tapasztalatszerzés ideje, és minden jó meccs a fejlődésemet szolgálja. Azt láttam, hogy nagyon erős mezőny, reménykedtem benne, hogy nem top százas ellenfelem lesz, de az lett. Az orosz lány most ugyan nyolcvanadik, de volt már ötvenkettedik is, junior Grand Slamen is indult. Számomra tehát az is egy eredmény, hogy másfél órán keresztül játszhattam ellene és összességében öt játékot nyertem is. A második szett pedig még szorosabb is lehetett volna, ha picit több szerencsém van. A múlt heti pécsi páros győzelem Melindával egyébként nagyon sokat jelent a számomra, komoly önbizalmat nyerek belőle. Szerencsére nagyon jól kiegészítjük és segítjük egymást. A kettősünk sikerének kulcsa mindig a bizalom.

Farkaslaki Hints Flóra: Úgy érzem, hogy az első szett az jó volt, pillanatnyilag azonban nem vagyok túl jó formában. Négy hónapja hazajöttem az osztrák akadémiáról és még nem találtam meg igazán a helyemet. A közelmúltban Lukács Vandával kezdtem el dolgozni, és most megpróbáljuk újraépíteni magamat. Szerintem leginkább fejben voltam ma gyenge, de az erőnléten is sokat kell még dolgoznom, hogy ismét sikereket érhessek el.

Bak-Szabó Norina a második szettben felvette ellenfele ritmusátBak-Szabó Norina a második szettben felvette ellenfele ritmusát

Bak-Szabó Norina: Jó meccset szerettem volna ma játszani, ami szerintem a második szettben nagyjából sikerült is. S bár ellenfelem fiatalabb volt nálam, fizikálisan felülmúlt, ez azonban elsősorban érettség kérdése. Az első szettben túl sokat hibáztam, és ő is magabiztosabb volt, a másodikban azonban már okoztam neki kellemetlen pillanatokat. Összességében elégedett vagyok a játékkal, hiszen egy ilyen magas szinten is fel tudtam venni az ellenfelem ritmusát. Megyek tovább, és próbálom a maximumot adni. A szervák terén azonban még sokat kell fejlődnöm, ez ma is látható volt. A közelmúltban edzőt váltottam, ami új lendületet adott nekem, s ennek köszönhetően, hogy itt is jó hangulatban teniszeztem. Juhász Gábor egyfajta mentorként kísér tovább, az edzéseimet pedig Marics András irányítja. Mindketten sokat adtak nekem az utóbbi időben, amiért nagyon hálás vagyok.

Kincses Kolos: Egy hete Dubrovnikban játszottam ismét a bokasérülésemet követően, ahol egy kört sikerült mennem. A második fordulóban nagyon rosszul játszottam, így most nincs is túl sok önbizalmam. Ez a mai meccsen is érződött, sajnos túlgondolom a helyzeteket. Pedig az edzéseken a mestereim kérését jól és pontosan hajtom végre, tehát tudom, hogy a ma mutatottnál többre vagyok képes. Ugyanakkor azt is érzem, hogy az idei év nagyon hosszú és megterhelő volt, és még nincs is vége. Hamarosan Monte-Carlóba utazom, ahol a Tennis Europe mesterversenyén veszek részt. Mostantól minden idegszálammal a felkészülésre koncentrálok, hiszen a második helyen kvalifikáltam magam, szeretném szépen zárni az esztendőt. A mai meccsen nem én voltam az esélyes, de ha hozom azt, amit tudok, akkor a győzelemre is lett volna esélyem. Emiatt természetesen csalódott vagyok, de megyünk tovább.

Kincses Kolos mostantól az U16-os európai mesterversenyre koncentrálKincses Kolos mostantól az U16-os európai mesterversenyre koncentrál

Sift Barnabás: Az eredmény szempontjából nem voltak túl nagy elvárásaim, tudtam, hogy nehéz ellenfelek várnak ránk Székesfehérváron. Abban azonban bíztam, hogy egy jó sorsolással elkerülhetem a top száz körülieket, és akkor talán van némi esélyem. Sajnos ne így történt, a torna második kiemeltjét kaptam, akit már régről ismertem, tudtam, milyen jó játékos. Úgy mentem fel tehát a pályára, hogy minél tovább maradhassak fenn, minél hosszabb labdameneteket játszhassak ellene. Tudtam, kockáztatnom kell, ha csak visszaadom a labdákat, akkor azokat azonnal legyorsítja. Ez így is történt, de többnyire igyekeztem keményen ellenállni. Az első szettben főleg egymás hibáiból éltünk, a második viszont szorosabb lett, és igazán jó labdamenetek alakultak ki. Szerintem, amit lehetett ki is hoztam magamból. Mivel a tavasz végén, nyár elején nem igazán voltak jó eredményeim, folytatom a versenyzést, megpróbálok javítani a ranglistámon, ami szerintem pillanatnyilag nem tükrözi a tudásomat.

Viszlo Cup. J200-as ITF-torna. Székesfehérvár. Kiskút TK.
Főtábla. 1. forduló. A magyarok eredményei.
Fiúk:
Turcanu (román) – Kincses Kolos 6:3, 6:3;
Pinter (osztrak) – Jilly Ádám 6:1, 5:7, 6:0;
Maksimovic (szerb) – Sift Barnabás 6:2, 6:3;
Arcila (kolumbiai) – Juhász Bence 6:3,6:2.
Leányok:
Konjikusic (szerb) – Kis-Czakó Eszter 6:0, 6:3;
Perelygina (orosz) – Nemcsek Gréta 6:2, 6:3;
Zimmer (osztrák) – Farkaslaki Hints Flóra 6:4, 6:0;
Mravcova (szlovák) – Bíró Melinda 6:4, 7:6(0);
Burcescu (román) – Bak-Szabó Norina 6:2, 6:4;
Molnár Kitti – Read (brit) 6:2, 6:2.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline