search

Hazai

Harminchat országból 489 játékos érkezett Budapestre, s a Körmöczy Zsuzsa szenior emlékversenyen 65 kategóriában összesen 611 mérkőzést vívott az elmúlt hét során. Valódi világesemény volt e torna. A versenyigazgató Szávay Ágnes, aki WTA-játékosként bejárta a fél világot, s szerepelt jónéhány nagy tornán, úgy véli, a tenisznek ez a formája, a szabadidős játék szerethetőbb, mint a profi sport.

Árvay Sándor

- Boldog a szívem, amikor nézem a mérkőzéseket, látom a szereplőket - mondta a kétszeres WTA-bajnok, egykori top 20-as Szávay Ági, aki először vállalt szerepet a szeniorok tornáján. - Lelkesek, imádják a sportágat, örülnek, ha játszhatnak, ha társaikkal találkoznak. Sugárzik belőlük, hogy jól érzik magukat. Függetlenül attól, hogy mi a meccsük eredménye. Természetesen győzni akarnak, küzdenek, de találkozó végén együtt ülnek le a büfében, beszélgetni, kortyolgatni. Egyértelmű, hogy fontos nekik e közeg. Kell nekik e társaság, s a velük való teniszezéssel, tudatosan vagy sem, azt erősíti mindannyiukban, hogy a játék, az együttlét életminőségüket emeli, élettartamukat növeli.

Pedig ezeken a versenyeken nincs pénzdíjazás, mindenki saját maga fizet az utazásért, a szállásért, az étkezésért, önmaga teremti elő a nevezési költségeket. Mégis, szerte a világban egyre többen kapcsolódnak be a szeniorok World Tennis Masters Tour sorozatába, van kontinesbajnokságuk, s világbajnoki vetélkedőjük, a jéghegyhez hasonló világranglistájuk is, minden korosztályban. Akárcsak, mint a profiknál. Csak a hangulat eltérő itt.

- Jó látni, hogy ennyien, s ilyen kedvvel teniszeznek. Ez alapozhatja meg sportágunk jövőjét, ahogy egyre növekszik a szeniorok tábora - lelkesedik a veteránok játékkedve iránt pályafutása során egyéniben öt, párosban két WTA-tornát nyert magyar klasszis, aki annak is örül, hogy az egykori profik közül is egyre többen csatlakoznak a színvonalában egyre növekvő szenior teniszsporthoz.

Szávay Ágnes, a boldog versenyigazgató Szávay Ágnes, a boldog versenyigazgató Fotó: huntennis.hu

S a 35 esztendős bajnoknő el is vonul meccset nézni, hiszen kedvelt játékostársa, a Davis Kupa-csapatban is szerepelt Lányi András, aki az 50+ korosztályban próbálkozik a veteránok mezőnyében előre törni. Sikeres első fellépése után a második meccsén már kikapott a később elődöntős francia ellenfelétől.

Nem volt egyszerű dolga, hiszen ebben a mezőnyben is 64-es táblát kellett kialakítani, hogy mindenki játékhoz jusson.

Apropó, lehetőségek: a nyitófordulós meccsek veszteseinek sem kell azonnal távozniuk, hiszen indulhatnak a vigaszág küzdelmein, a nevezhetnek párosban, vagy vegyes párosban. Ezért a nagy kavalkád, s a reggeltől éjszakáig tartó küzdelem, hiba van összesen kilenc pálya a Mini Garros két fedett játékterén, s további kilenc a Park Teniszklubban. Az egykori Roland Garros-győztes, világrangsor második Körmöczy Zsuzsa nevét viselő World Tennis Masters Tour viadal a nemzetközi szövetségtől az MT1000-es minősítést kapta, ami azt jelenti, hogy a helyezésekért járó pontok alapján közvetlenül a világbajnokság mögötti viadalnak számít. Nem véletlen tehát, hogy Chilétől Japánig összesen 36 országból érkeztek "pontvadászok", sok világbajnok, egykori és jelenlegi világelső tette tiszteletét.

A világ egyetlen fedett pályás MT1000-es versenye a nagy létszám miatt nem kis kihívás elé állította a rendezőket. Az egymástól távol eső két pályacsoport nehezítette a szervezést és a logisztikát, de profi transzport-szervezéssel ezt is sikerült megoldani. Nagyon népszerű volt a versenyzők körében a pályákon, a Viczián Andrásnak a szenior szövetség közreműködésével fejlesztett Trixel információs kijelző rendszere.

- Igazi logisztika a verseny zökkenőmentes lebonyolítása - mondta Erdei Csaba, aki a Magyar Szenior és Szabadidős Tenisz Szövetség elnökeként s a verseny "mindeneseként" Beöthy Bernadett segítségével éppen egy éve szervezi a versenyt, természetesen egy tapasztalt kis csapat (Baranyai Szilvia, Lukács Andrea, Bíbok Tamás, Enyedi Koppány, Balogh Lajos, a kicsiny játékvezetői gárda, s a transzfer-trió) segíti munkájukat. Utóbbiakra nagy szükség van, hiszen adódik, hogy valaki a hivatalos szállóból, a belvárosi Korona Hotelből a Feneketlen tó melletti Park Teniszklub pályán vívja reggeli egyéni meccsét, ám délután párosra már a külső pesti Ázsia Center szomszédságában levő Mini Garros sátrában kell játékra jelentkezni.

Erdei Csaba szövetségi elnök, valamint a tornagyőztes Szerencsésné Miltényi Éva és Turi ZsuzsaErdei Csaba szövetségi elnök, valamint a tornagyőztes Szerencsésné Miltényi Éva és Turi Zsuzsa

De nézzük, miként szerepeltek a magyarok e hatalmas tornán.

Igencsak dicséretesen!

Fuchs Anna például a 75+ korosztályban a bajnoknak járó trófeát vehette át. Három győzelem jóvoltából jutott a döntőbe.

- A 16-os mezőny aranymeccsén sajnos ellenfelem, a francia Ghisolfi a harmadik szett előtt sérülés miatt feladta a mérközést. A 7:5-re elveszített első játszma után 6:2-vel egyenlítettem, de nem volt lehetőség a folytatásra. Sajnálom, mert azt szerettem volna, ha újabb szettnyeréssel vívom ki az elsőséget. Megnyugtat, hogy ez alatt az öt nap alatt végig meg tudtam őrizni erőmet, lendületemet, s legyőztem többek között a világranglista 2. helyezettjét is. Ez tartom karrierem legrangosabb sikerének. A 75-ös korosztály elsőéveseként az idén rá akarok hajtani a nemzetközi és hazai szereplésre. Párosban egy ezüstérmet is begyűjtöttem Károlyi Mariana társaként. Jó formában érzem magam - mondta a Bp. Spartacus 1972-es felnőtt magyar bajnokcsapatának tagja, aki több évtized múltán is a híres Szigeti Ferenc edzői munkáját tartja pályafutása megalapozójának.

Fuchs Anna aranyat és ezüstöt is nyertFuchs Anna aranyat és ezüstöt is nyertFotó: huntennis.hu

Büszke lehet a Körmöczy-emlékversenyen nyújtott teljesítményére Szerencsésné Miltényi Éva is, aki párosban a Mini Garros egyik házigazdája, Turi Zsuzsanna oldalán aranyat, vegyesben Sákovics Péter társaként ezüstöt nyert.

A 65 év feletti férfiaknál a 16. helyen kiemelt gyöngyösi Szekrényes Zsolt egészen a döntőig menetelt, s ott 6:2 6:4-re kikapott az 1. kiemelt német Henntől. Vegyes páros-tornagyőzelemmel (Bogár-Szabó Éva oldalán) vigasztalódhatott. Ugyanebben a korcsoportban az 1. kiemelt Kovács Károly és Márton Kálmán duó izgalmas döntőt vívott, végül a 2. helyen kiemelt Henn, Konofsky német egység 3:6, 6:4, 10-4-re nyert

A torna legidősebb szereplője, Judik Zoltán a második helyen zárt a 90 felettiek négy fős körmérkőzéses tornáján, vegyespárosban pedig aranyérmes volt Horváth Flóra társaként.

Judik Zoltán volt a verseny doyenjeJudik Zoltán volt a verseny doyenje

Dobogós magyarok
Férfi egyes
30+: 3. Csonka Gábor
35+: 3. Bálint Dávid
65+: 2. Szekrényes Zsolt
80+: 3. Bakonyi Levente
85+: 2. Fegyveres Péter
90+: 2. Judik Zoltán

Szekrényes Zsolt hagyományosan jól szerepelt a nemzetközi versenyenSzekrényes Zsolt hagyományosan jól szerepelt a nemzetközi versenyen

Férfi páros

30+: 3. Holczer Antal, Márton Dániel
35+: 2. Cymron Bancil (brit), Illyés Péter(a hármas körmérkőzésben)
40+: 1. Káplán Krisztián, Koczka Gergely
45+: 1. Kosztoványi Roland, Tildi Balázs, ... 3. Lucian Ciupei (román), Gyugyusz Sziszu és Fenyves Péter, László Csaba
55+: 2. Pongrácz Kristóf, Szabó Miklós
65+: 2. Kovács Károly, Márton Kálmán
70+: 1. Frits Rajmakers (holland), Rakonczay Tibor
75+: 2. Román Ferenc, Zoltán György
80+: 1. Homródi Péter, Szalay Miklós, 2. Csorba András, Szentandrási Zoltán (a hármas körmérkőzésben)

Judik Zoltán, a német Max Werner, a dán Viggo Holm és a 90-es kategória győztese, a német Herbert Althaus köszöntésére Nagy Csilla (balról), Bíbok Tamás (középen) és Sütő Csilla (a kép jobb szélén) MTSZ főtitkár érkezett. A háttérben a volt MTSZ-elnök, Hole György emlékét idézi a relikvia.Judik Zoltán, a német Max Werner, a dán Viggo Holm és a 90-es kategória győztese, a német Herbert Althaus köszöntésére Nagy Csilla (balról), Bíbok Tamás (középen) és Sütő Csilla (a kép jobb szélén) MTSZ főtitkár érkezett. A háttérben a volt MTSZ-elnök, Hole György emlékét idézi a relikvia.

Női egyes

35+: 3. Ott Lívia, 4. Csizi Evelin (a négyes körmérkőzéses tornán)
45+: 1. Pintér Nóra, aki 4:6, 6:1, 6:3-ra győzött a két csoportos, hétszereplős mezőny döntőjében
55+: 3. Balta Rózsa
75+: 1. Fuchs Anna
80+: 3. Mikola Elena, 4. Horváth Flóra (a négyes körmérkőzéses tornán)

Női páros
30+: 3. Dobosné Sulyok Katalin, Sápi Zsófia (a hármas körversenyben)
40+: 1. Kalocsai Brigitta, Szável Szilvia, 2. Gyimesi Katalin, Orbázi Réka 6:2, 6:2 (a két csapatos mezőnyben)
50+: 2. Balta Rózsa, Wágner Judit, 3. Beck Katalin, Hrabina Éva
60+: 1. Szerencsésné Miltényi Éva, Turi Zsuzsanna, ... 3. Iris Klag (német), Ujlaki Ildikó
70+: 2. Fuchs Anna, Károlyi Mariana, 3. Szűcs Mária, Tályai Márta és Döbrei Éva, Orbán Zsuzsanna

Farkas Klára, Amberger Árpád, Bogár-Szabó Éva és Szekrényes ZsoltFarkas Klára, Amberger Árpád, Bogár-Szabó Éva és Szekrényes Zsolt

Vegyes
30+: 1. Rusai Hédi, Stein Ottó (hármas körmérkőzés után)
35+: 3. Roszinszky Viktória, Oláh Imre és Tóth Eszter, Győri Viktor
45+: 2. Szűcs-Villányi Ágnes, Szűcs Barna, a két duó küzdelmében a lett, osztrák kettős 1:6, 6:4, 10-5-re nyert a magyarok ellen
50+: 3. Szável Szilvia, Bodnár Gábor
55+: 4. Bentzik Judit, Horváth István (a négyes körmérkőzéses tornán)
60+: 2. Szerencsésné Miltényi Éva, Sákovics Péter (a hármas körmőzésben)
65+: 1. Bogár-Szabó Éva, Szekrényes Zsolt, 2. Farkas Klára, Amberger Árpád, a döntő: 6:1, 6:0
70+: 2. Dagmar Sperneder (osztrák), Rakonczay Tibor, a döntőben a Tantillo, Caposvale olasz duó 6:2, 6:3-ra nyert
75+: 2. Kiss Ágnes, Pohly Ferenc, 3. Margherita Karlin (olasz), Jakab Géza (a hármas körmérkőzésben)
85+: 1. Horváth Flóra, Judik Zoltán, ... 3. Viktoria Aselmann (német), Vizi E. Szilveszter (hármas körmérkőzés)

A Park TC-ben rendezett meccsek szervezői csapata: Enyedi Koppány, Bíbok Tamás, Lukács Andrea, Kovács Kristóf és Nagy ÁrpádA Park TC-ben rendezett meccsek szervezői csapata: Enyedi Koppány, Bíbok Tamás, Lukács Andrea, Kovács Kristóf és Nagy Árpád

 

A Turi testvérek, Zsuzsi és Kató remek házigazdái voltak a torna Mini Garroson rendezett meccseinekA Turi testvérek, Zsuzsi és Kató remek házigazdái voltak a torna Mini Garroson rendezett meccseinek

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline