search

Utánpótlás

Befejeződtek az idei Summer Cup selejtezőinek küzdelmei, az U16-os és U18-as korosztályokban sem jutott tovább magyar együttes a nyolcas Eb-döntőbe. Csoportjában elért 3. helyezésével a Nagy Zoltán által irányított U18-as fiúválogatott (képünkön) szerepelt a legjobban, kevésen múlt, hogy nem jutottak be a fináléba.

Gy. Szabó Csilla

Az U16-os és U18-as együttesek összecsapásaival zárult az idei nem hivatalos korosztályos csapat Európa-bajnokság selejtező sorozata. Ahogy az U12-es és U14-esek esetében, úgy az idősebbek mezőnyében sem jutott magyar válogatott a nyolcas Eb-döntőbe. A sikerhez a Jilly Ádám, Kincses Kolos, Bakonyi Dávid összeállítású U18-as gárda állt a legközelebb, hiszen a szerbek elleni negyeddöntőben első játékosunk Kincses Kolos, háromszettes nagy csatában kapott ki a legjobb szerbtől. Így a párosokra már nem is került sor, jóllehet a Jilly, Bakonyi duó nagy valószínűséggel meglepetést is okozhatott volna. Pedig éppen a szerbek érkeztek kifejezetten erős együttessel a selejtezőbe, hiszen Maksimovic 20., Milic pedig 55. a juniorok világranglistáján. Még a harmadik emberük is mindenkinél előkelőbb helyezéssel rendelkezett a maga 102. besorolásával.

− Nagyon sajnálom, hogy Ádámot és Dávidot végül nem láttam együtt játszani, párosban sokat vártam tőlük, de úgy alakultak a találkozók, hogy azok már az egyesek során eldőltek – tudtuk meg az U18-as csapatot kísérő Nagy Zoltántól. – Harmadik kiemeltek voltunk, sajnos a későbbi végső győztes szerbek ágára sorsoltak minket. Az íreket simán vertük, az elődöntőben pedig Kolosnak négy meccslabdája is volt Milic ellenében. Ez természetesen most még fáj, különösen annak tudatában, hogy kifejezetten erős párosunk van. Úgy gondolom, a másik ágon jobbak lettek volna az esélyeink. A világranglistás helyezések ebben a korosztályban már magukért beszélnek. A szerbek top húszasa kiforrott, agresszív felnőttként viselkedett, nem adott Kolosnak egyetlen ingyen labdát sem, neki kellett minden pontot megcsinálnia, ami a mérkőzés bizonyos szakaszaiban sikerült is. Ádám sem játszott alárendelt szerepet, kifejezetten jó meccset játszott Maksimovic ellen. Mivel nem láttam óriási különbségeket, szerintem az a  tanulság, hogy ebben az ötven-száz körüli mezőnyben kell a mi játékosainknak is edződniük, vagyis minél több magas színvonalú meccset játszani. Ezek tudják őket a felnőtt mezőnyre felkészíteni.

A Kisantal Péter által irányított U16-os fiúk is győzelemmel kezdtek, így rájuk is egy kemény elődöntő várt a cseh csapat személyében. A döntőbe jutásra azonban nem igazán volt esélyük, hiszen Závaczki Milán és Kovács Marcell egyaránt két szettben kapott ki ellenfelétől. Ezt követően a harmadik helyért viszont már ők is nagy csatát vívtak a britekkel, Závaczki két szettben nyert, Kovács viszont háromban veszített. A bronzérem sorsáról így a páros döntött, amelyben végül alulmaradtunk.

Tóth Ákos János, Závaczki Milán, Kovács Marcell és Kisantal Péter (balról jobbra) RakovnikbanTóth Ákos János, Závaczki Milán, Kovács Marcell és Kisantal Péter (balról jobbra) RakovnikbanFotó: MTSZ

− A sorsunkat egyértelműen meghatározta, hogy a csehek ágára kerültünk, akik erősebbek nálunk – értékelte az U16-es fiúválogatott teljesítményét Kisantal Péter, a férfi szakág utánpótlásért felelős edzője. – Labdabiztosak, de amikor kell, azonnal gyorsítanak, bátran lépnek be a pályára. Ez utóbbi teszi lehetővé a számukra, hogy az egész térfelüket bejátsszák. Ráadásul edzőik bevallása szerint, még nem is ők hazájuk legjobbjaik. A velük játszott meccsből mindenképpen tanulnunk kell, ugyanakkor igazolta azt a véleményemet, hogy a jelenleginél keményebben kell edzeni, a válogatott játékosainknak pedig a jelenleginél jobb versenyekre járniuk. A nemzetközi ranglista azért fontos, hogy minél magasabb szintű tornákon indulhassanak, hiszen fejlődni csak minőségi ellenfelekkel szemben lehet. Ez a csapat egyébként egy igen egységes, megbízható társaság, jó velük lenni. Marcell különösen sokat fejlődött az utóbbi időben, a külföldi edzők is dicsérték a játékát. A lettek ellen Jancsival kiemelkedően jó párost játszottak.

Az U16-os leányok között a Gulyás István által irányított együttes is sikerrel vette a Belgium elleni első mérkőzést, az elődöntőben azonban túl nagy falatnak bizonyult számukra a házigazda és későbbi győztes francia csapat, amely két top20-as és egy közel top30-as teniszezővel állt fel. Mpetshi Perricardot a 14., Efremovát a 15., Inisant pedig a 33. helyen jegyezték a nevezés pillanatában, míg nálunk egyedül Nemcsek Gréta rendelkezik előkelő, 29. helyezéssel a Tennis Europe korosztályos rangsorában. Az igazi különbséget azonban a juniorok világranglistáján elfoglalt helyezés mutatja, hiszen Efremova már az U18-asok között is top 100-as (88.), Mpetshi Perricard pedig 103. Gréti ezzel szemben a 331., Kálmán Luca 806., Beviz Lujza pedig 989.

Kálmán Luca, Beviz Lujza, Nemcsek Gréta és Gulyás István Nancy-benKálmán Luca, Beviz Lujza, Nemcsek Gréta és Gulyás István Nancy-benFotó: MTSZ

− Ebben a korban a világranglistás helyezés már értékmérőnek tekinthető, éppen ezért a franciákról csak azt tudom mondani, hogy a játék minden elemében jobbak voltak nálunk, folyamatosan nagy nyomást helyeztek a lányokra – beszélt az U16-os leányválogatott szerepléséről Gulyás István a női szakág utánpótlásért felelős edzője. – Óriási sebességgel játszottak, és ha kellett, akkor még magasabb fokozatra is tudtak kapcsolni. Grétának a második szettben már volt esélye, addigra vette fel igazán ezt a ritmust, kevésen múlt, hogy nem tudott szettet lopni francia ellenfelétől. Lujzi első játszmája kifejezetten magas színvonalú volt. Luca ugyanakkor szinte szárnyalt párosban, nagyon büszke vagyok arra, hogy mind a hármat igazi menők ellen tudtuk megnyerni, még akkor is, ha tétje csupán a belgák elleninek volt. Ellenfeleink ugyanis minden esetben komolyan álltak oda a harmadik találkozóra A franciák elleni páros győzelemre kifejezetten büszkék lehetünk. Összességében tisztes helytállásként értékelem ezt a negyedik helyet. Azt viszont látni kell, hogy intenzitásban jobbak voltak nálunk ellenfeleink, az adódó lehetőségeket szemfüles módon azonnal kihasználták. A jó adogatásoknak és a fogadásoknak köszönhetően pedig azonnal átvették az irányítást. Elsőéves csapatunk számára jövőre már reálisabb cél lesz a döntőbe jutás.

A sorsolás az U18-as leányok esetében már az első meccsen meghatározta sorsunkat, hiszen a döntőig menetelő szerbek ágára kerültünk, akiktől gyors vereséget szenvedtünk. A csapat így az 5-8. helyért játszhatott a folytatásban, és az izraeliek legyőzésével végzett 7.-ként.

− Úgy gondolom, hogy a jelenleg sérült Molnár Kittivel, valamint egy szerencsésebb sorsolással meglehetett volna a harmadik hely, ami továbbjutást is jelentett volna, hiszen ebben a korosztályban csupán három selejtezőcsoportot alakítottak ki – zárt az értékelések sorát ifj. Fekete Rudolf, aki az U18-as leánycsapattal utazott Romániába. – A szerbek elleni sorsdöntő meccsen, a világranglista hetedikje ellen, Melindának nem volt sok esélye, Viki pedig kicsit elizgulta a mérkőzését. Mindenkinek lehetőséget szerettem volna adni, ezért a második napon már Eszter játszott, Melinda ekkor kifejezetten jó színvonalú teniszt mutatott be az észt lány ellen. Nagyon örülök annak, hogy végül az izraeliek ellen nyerni tudtunk és megszereztük a becsületbeli győzelmet. A lányok rendesen készültek, küzdöttek, fegyelmezetten dolgoztak, de a WTA-rangsorral rendelkezők azért magasabb kategóriát képviselnek. Márpedig a bolgároknál, a franciáknál, a románoknál és szerbeknél is voltak ilyenek, nem is egy. Amikor Szabanin Natáliával és Tóth Amarissával bejutottunk a Summer Cup döntőjébe, akkor mi voltunk a jobbak, most a szerbeknél jött össze egy erősebb generáció. Biztos vagyok benne, hogy ismét fordul a kocka, és nekünk is lesz jobb évjáratunk. A körülmények viszont méltatlanok voltak a játékosokhoz, alig vártuk, hogy hazajöhessünk.

Ifj. Fekete Rudolf, Varga Viktória, Kis-Czakó Eszter és Bíró Melinda az aradi megnyitó ünnepségenIfj. Fekete Rudolf, Varga Viktória, Kis-Czakó Eszter és Bíró Melinda az aradi megnyitó ünnepségenFotó: Tennis Europe

Summer Cup. Nem hivatalos korosztályos csapat Európa-bajnokság. Selejtezők.
U16.
Fiúk.  A zóna. Rakovnik (Cseh Köztársaság)
Negyeddöntő: Magyarország – Lettország 2-1
(Závaczki – Neimanis 2:6, 0:6; Kovács – Valeinis 6:2, 6:7(5), 6:2, Kovács, Tóth – Neimanis, Valeinis 6:1, 6:4)
Elődöntő: Cseh Köztársaság – Magyarország 2-0 (Cank – Závaczki 6:2, 6:3; Smejcky – Kovács 6:2, 6:3)
Helyosztók. A 3. helyért:
Nagy Britannia – Magyarország 2-1 (Wright – Závaczki 3:6, 5:7, Ceban – Kovács 6:7(4), 6:2, 6:2, Lawlor, Wright – Kovács, Závaczki 6:2, 6:3)
Magyarország: Kovács Marcell, Závaczki Milán, Tóth Ákos János. Csapatkapitány: Kisantal Péter.

Leányok. B zóna. Nancy (Franciaország)
Negyeddöntő: Magyarország – Belgium 2-1
(Kálmán – Fohnen 2:6, 6:7(3); Nemcsek – Ba 6:3, 6:0; Bevíz, Nemcsek – Ba, Weynen 6:3, 6:3)
Elődöntő: Franciaország – Magyarország 2-1
(Efremova – Beviz 6:3, 6:2; Mpetshi Perricard – Nemcsek 6:0, 6:3; Efremova, Inisan – Beviz, Kálmán 4:6, 5:7)
Az 3. helyért: Szerbia – Magyarország 2-1 (Virc – Beviz 6:3, 3:6, 6:3; Cvetkovic – Nemcsek 0:6, 6:0, 6:0; Cvetkovic, Virc – Kálmán, Nemcsek 4:6, 2:6)
Magyarország: Nemcsek Gréta, Kálmán Luca, Beviz Lujza. Csapatkapitány: Gulyás István

U18.
Fiúk. A zóna. Karlovac (Horvátország)
Negyeddöntő:
Magyarország – Írország 2-0 (Jilly – O’Sullivan 6:1, 6:0; Kincses – O’Nuallain 6:1, 6:1)
Elődöntő: Szerbia – Magyarország 2-0 (Maksimovic – Jilly 6:2, 6:3; Milic – Kincses 6:4, 5:7, 7:6(1))
A 3. helyért: Magyarország – Horvátország  2-0 (Jilly – Voljavec 6:2, 7:6(4), Kincses – Ivanisevic 6:2, 6:3)
Magyarország: Jilly Ádám, Kincses Kolos, Bakonyi Dávid. Csapatkapitány: Nagy Zoltán

Leányok. C zóna. Arad (Románia)
Negyeddöntő:
Szerbia – Magyarország 3-0 (Kostovic – Bíró 6:1, 6:0; Vujovic – Varga 6:0, 6:3; Kostovic, Vujovic – Bíró, Kis-Czakó 4:0, 4:2)
Az 5-8. helyért:
Észtország – Magyarország 2-1 (Rahnel – Bíró 5:7, 6:1, 7:5; Gull – Kis-Czakó 6:2, 6:3; Aljas, Gull – Kis-Czakó, Varga 2:4, 3:5)
Az 7-8. helyért: Magyarország – Izrael 2-1 (Bíró – Fadida 6:0, 6:2, Varga – Hefner 6:4, 6:3, Kis-Czakó, Varga – Fadida, Hefner 2:4, 3:5)
Magyarország: Bíró Melinda, Varga Viktória, Kis-Czakó Eszter. Csapatkapitány: ifj. Fekete Rudolf

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline