search

Utánpótlás

Zita és Eszter 2023-ban
Zita és Eszter 2023-ban

Vácról indultak a Sziklai testvérek, Eszter és Zita, tavaly ősz óta azonban Sinkalovics Gyulával és Németh Oszkárral Százhalombattán, illetve Soroksáron készülnek. Az idei fedett pályás korosztályos országos bajnokságon négy érmet, köztük három aranyat szereztek a nővérek.

Gy. Szabó Csilla

Az idősebbik, Eszter, az L16-os mezőny páros küzdelmeiben állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Farkaslaki-Hints Flóra oldalán, egyesben pedig úgy szerzett bronzérmet, hogy az elődöntőben a későbbi bajnok és igen magabiztos teljesítményt nyújtó Bak-Szabó Norinától szenvedett vereséget. Húga, Zita, még magasabbra tette a lécet, korosztályában sem párosban, sem egyesben nem talált legyőzőre. Nógrádi Noémival emlékezetes és végsőkig kiélezett harcot vívott az U12-es leánydöntőben, egy nappal korábban viszont egymás oldalán nyerték meg első ob-címüket.

A váci testvérpár korábban az Optofit SE színeiben versenyzett, az ob-n azonban már a Budapesti Honvéd játékosaként léptek pályára. Az édesapa, Sziklai Tibor szerint elkerülhetetlen volt a váltás, még akkor is, ha a család óriási áldozatokat vállal azért, hogy a „világ másik végére” járjanak új edzőikhez. A jelenlegi mesterek, Sinkalovics Gyula és Németh Oszkár télen ugyanis Százhalombattán, a nyári szezonban pedig Soroksáron oktatnak, ami Vácról napi szinten is száz kilométer oda, száz vissza.

− Kőhalmi Péter a lányok nevelőedzője, akinek nagyon sokat köszönhetünk, hiszen az alapokat tőle tanulták, de itt Vácott már nem volt lehetőségünk a továbblépésre – tudtuk meg Sziklai Tibortól, aki egykori labdarúgóként nagyon is jól tudta, hogy a folyamatos fejlődés a későbbi sikerek záloga, s ezt most kell biztosítaniuk lányaiknak, akik számára pillanatnyilag a tenisz a legfontosabb a tanulás mellett. – A nyár vége, ősz eleje az útkeresésről szólt, Gubacsi Zsófinak köszönhetjük a Honvédos ajánlatot, Kovács-Sebestyén Lili szüleinek pedig Gyuláékat. Úgy gondoljuk, hogy most jó kezekben vannak a lányok, bár óriási elvárásokat nem szeretnénk velük szemben támasztani. Szívünk mélyén persze mi is örülnénk, ha bejönne nekik a tenisz, de csak azért, mert annyira szeretik. Amíg úgy látjuk van értelme, minden áldozatot meghozunk. A munkám miatt én a délutáni és hétvégi szállításokba tudok beszállni, ha külföldre kell utazni, az az édesanyjuk feladata.

Eszter és Zita egy korábbi felvételenEszter és Zita egy korábbi felvételen

S bár a Sziklai nővérek mára kinőtték Vác kereteit, a sportágat városuknak köszönhetik, hiszen Eszter az iskolai teniszórák keretében fogott először ütőt a kezébe. S bár az édesapa sokáig ellenállt lánya nyaggatásának, végül csak felhívták Kőhalmi Pétert, aki nagyon gyorsan felfedezte a kislány tanulékonyságát. Az óraszámok is szépen lassan emelkedtek, az első meccsek ennek ellenére nem hoztak túl sok sikert. Eszter szorgalma révén azonban fokozatosan kijavították a hibákat.

A három és fél évvel fiatalabb Zita számára nem volt kérdés, hogy a nővére által kitaposott úton induljon el. S míg utóbbi hétéves lehetett az első próbálkozások idején, a kisebbik Sziklai lány már négy-öt évesen ott söprögette a pályát az edzések alatt, de olyan is akadt, hogy az edző bácsi sapkáját csente el. Végül ő is beállt az idősebbek közé, s a két lány szinte egyszerre kezdte el a versenyzést.

− Hiába testvérek, a természetük sokban különbözik. Eszter végtelenül alázatos és szorgalmas, akinek a viszonylag nehéz kezdet sem vette el a kedvét a sportágtól. Zita viszont született tehetség, nagyon gyorsan fejlődött, zöld pályán szinte nem is játszott, már lépett is fel a nagyobbak közé. Ráadásul sokkal csibészebb is, mint a nővére. Nagy könnyebbség számunkra, hogy a kicsit már a szövetség is utaztatja külföldre, Esztivel ezt magunknak kellett megoldanunk, ami munka mellett sajnos nem egyszerű – jellemezte lányait Sziklai Tibor.

Sinkalovics Gyula, Sziklai Eszter, Sziklai Zita és Németh OszkárSinkalovics Gyula, Sziklai Eszter, Sziklai Zita és Németh OszkárFacebook

A Sinkalovics-Németh edzőpáros novemberben vette át a lányok edzéseinek irányítását és jól megtervezett program szerint igyekeznek fejleszteni őket. Előbbi elsősorban Eszterért felelős, utóbbi pedig Zitáért. Az adódó problémákat azonban közösen oldják meg, beszélik meg az aktuális teendőket, s amikor Sinkalovics Gyula, akinek több versenyzője is van, nem ér rá, akkor mindkettőjüket Németh Oszkár kíséri el a meccsekre. Zita emlékezetes U12-es ob-döntőjén is ő készítette a statisztikát, amelyből leginkább arra hívja fel a figyelmet, hogy a 14-12-es tiebreakben nem kevesebb mint tíz nyerőt ütött tanítványa:

− Az egész meccset tekintve természetesen nagyon sok hibát is elkövetett, de ez benne van a gyors és agresszív játékában. A stílus pedig alapvetően személyiségfüggő, amit mi tiszteletben tartunk. Ha jól dolgozunk, akkor idővel pontosan megérzi majd, hogy mikor nem kell túlütnie magát, s egyre több kombinációt is tanulunk. Fontos, hogy jól játssza a saját játékát, de azt is észre kell vennie, hogyan reagál az ellenfél. Zita nagyon komoly tehetséget hozott magával, az ő esetében csak az lesz a kérdés, hogy lesz-e elég türelme és kitartása ennek maximális kiaknázásához. Benne még nincs túl sok munka, ami azért előnyös, mert így is jó eredményeket produkál, később bátran emelhetjük majd a mennyiséget. Most még alig múlt tizenegy éves, ezért óvatosan kell fejleszteni. Szép lassan meg kell tanulnia a helyes lábmunkát, és a testét is elő kell készíteni a majdani nagyobb terhelésre. Bármilyen tehetséges is, a munkát ne lehet megspórolni. Ha lesz elég szorgalma hozzá, akkor biztos vagyok benne, hogy a legjobbak között lesz. De most még csak egy nagyon hosszú és nehéz út első kilométerköveinél járunk.

Imád versenyezni

Zita mindig is rajongott a teniszért, ám ez az érzés most minden korábbinál erősebb. Mégpedig azért, mert november óta minden rendben van körülötte, segítő és érte aggódó emberek veszik körül. S láthatóan azt is pontosan érti, amire Németh Oszkár tanítványa jellemzésében utalt.

− Imádok versenyezni és nyerni, de nagyon jól tudom, hogy edzés nélkül nincs fejlődés, a győzelemhez a sok munka is elengedhetetlen – tudtuk meg Sziklai Zitától, akinek nem titkolt célja, hogy egyszer mind a négy felnőtt Grand Slam-tornát megnyerje, bár vélhetően kedvenc játékosai, Jelena Ribakina és Nick Kyrgios eredménylistájával is elégedett lenne. – Úgy gondolom, egyre erősebb vagyok fejben is, az akaratom pedig nagyon nagy. Szeretek tenyeres és fonák egyenest ütni, röptézni, a befelé szálló szervámat pedig jó erősen meghúzni. A tenisz mellett persze nincs túl sok szabadidőm, hiszen a tanulásra is figyelek, de a rajzolás például nagyon jól kikapcsol.

Sinkalovics Gyula szerint Eszter viszont már eddig is nagyon sok energiát fektetett a teniszbe, nevelőedzőjétől megkapta a szükséges alapokat. Az igazi munka azonban most kezdődik. Különösen a nyári időszakra fognak nagyon koncentrálni, hiszen akkor lesz elég idejük egymásra. S nemcsak a tenisz tekintetében.

− Eszter nyomban szimpatikus volt, láttam, hogy nagyon szorgalmas és céltudatos kislány, ami két elengedhetetlen tulajdonság a teniszpályán – idézte fel az első találkozást Sinkalovics Gyula, aki 1993-ban, a hollandiai Valkenswaardban nyerte sportágunk első és azóta is egyetlen aranyérmét nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. – A találkozásunk előtti néhány hónapban sajnos nem edzett eleget, ezt most kell bepótolni, később már nem lesz rá lehetőségünk. A korosztályos ob előtt tudtunk a NEK-en gyakorolni és bizony a hétvégékből is párat rááldoztunk a felkészülésre, hét közben ugyanis viszonylag kevés időm marad a többi tanítványom mellett. Szerencsére Eszter nemcsak szorgalmas, hanem nagyon tanulékony is, ritka az olyan fiatal, aki hozzá hasonló gyorsasággal veszi az adást, vagyis megérti azt, amit elvárok tőle. Természetesen a technikai hibáin is dolgozunk, a legfontosabb azonban az lenne, hogy a meccseken a nyolcvan, ideális esetben pedig a száz százalékát ki tudja hozni a benne rejlő, valódi tudásának. Erőssége, hogy nagyon jól lát a pályán, s bár van, hogy még nem tudja pontosan kivitelezni azt, amit elgondolt, idővel ez is menni fog. Jó a lába, jól mozog, ritka előnyös a személyisége, szerintem hosszú távon is jól meg fogjuk érteni egymást. Az idei nyár másik feladata ugyanakkor az lesz, hogy kellőképpen megismerjük egymást és kialakuljon köztünk az az összhang, amely edző és tanítványa között nélkülözhetetlen.

Sziklai Eszter mesteréhez hasonlóan nyilatkozott a megismerkedésükről, a fiatal játékos szerint már az első edzés is remekül alakult, nagyszerűen érezte magát. Az összhang azóta is tart, s ennek is jelentős szerepe van abban, hogy az utóbbi időben nagyon sokat fejlődött.

− Gyula nagyon odafigyel rám, mindenben segít, és támogat, amellett, hogy nagyon jó edző is. Rengeteg energiája van, ami kifejezetten jó hatással van rám. Úgy érzem, a lábmunkában van némi lemaradásom, tavaly ugyanis nem tudtam annyit edzeni, mint amennyit kellett volna. Szeretném ezt az időt most minél gyorsabban bepótolni. Szerencsére vannak játékelemek, amelyeket nagyon jól megtanultam és amelyekre továbbra is támaszkodhatok. Jók a szervák, az első és a második egyaránt, valamint a fonákom is. Egyre jobban alakul a teniszem. Flórával nagyon örültem az ob-győzelemnek, jól ment együtt a játék, s jövőre, a nyári korosztályos országos bajnokságon egyesben és párosban egyaránt győzni szeretnék. A nemzetközi szintéren most mér az a cél, hogy a junior ITF-tornákon főtáblára jussak, egy-két év múlva pedig a legjobb két-háromszázba bekerüljek. Próbálom beosztani az időmet, sokszor vonattal jövök fel Pestre, ilyenkor tanulok, leckét írok. Van, hogy előre dolgozom, amikor éppen nincs edzésem. Nem könnyű ez az élet, de megéri áldozatot hozni érte, a tenisz kárpótol mindenért – foglalta össze a sportággal kapcsolatos gondolatait, valamint rövidebb és hosszabb távú céljait Sziklai Eszter.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline