search

Hazai

Az MTSZ következő négy esztendőben működő vezető testületébe a jelöltállítás lezárult. Interjú a hazai tenisztársadalom legszélesebb rétegét összefogó egyesület, a Szabadidős és Szenior Tenisz Szövetség elnökével, Erdei Csabával. 

TotalTenisz: Négy évvel ezelőtt hasonló körülmények között beszélgettünk, most is úgy érzi, fontos megismertetni a véleményét az olvasóinkkal?  

– Ha arra gondol, hogy a 2020-as tisztújító közgyűlés előtt, akkor a „hasonló” jelző megfelelő, viszont az összes egyéb körülmény egészen más. Egyrészt – bár már akkor is a legnagyobb taglétszámú egyesületként működtünk – a tagságunk azóta megtöbbszöröződött, így jóval nagyobb szeletét képviseljük a tenisztársadalomnak. Másrészt akkor az volt a tét, hogy hagyjuk-e, hogy csődbe menjen a sportági szakszövetség, vagy egy teljesen új vezetéssel megpróbáljuk elkerülni a csődöt. Mi az utóbbi lehetőség mellett döntöttünk.

TotalTenisz: Utólag már rossz döntésnek gondolja?

– Nem gondolom, hogy hibás döntést hozott volna a tenisztársadalom azzal, hogy nem hagyta csődbe menni az MTSZ-t. Köszönhetően a jelenlegi vezetésnek, megmenekült a sportági szakszövetség, igaz ez sokkal többe került, mint akkor gondoltuk. Azon nem is érdemes polemizálni, hogy mi lett volna, ha… .

TotalTenisz: Azt mondja, hogy a legfontosabb feladatát az MTSZ megmentését – a jelenlegi vezetés jól végezte el, most mégis változást szorgalmaz. Miért?

– Nem szeretnék hálátlannak tűnni, de a tovább fejlődéshez még sok teendőre van szükség és bizonyos területeken változás is kell. Az elnökség a feladatát társadalmi munkában látta-látja el. Ezért a munkáért mindenképpen köszönet jár. Aki azt gondolja, hogy egy-egy elnökségi ülésen való részvétellel le is van tudva ez a fajta munka, az nagyon téved. Órák mennek még el egyeztetéssel, telefonálgatással, stb. Mindez ráadásul egy lejáratott sportágnál különösen hálátlan feladat lehetett. Abban, hogy nem minden úgy alakult, ahogy akkor terveztük, elsősorban az egész országot sújtó gazdasági helyzetet látom felelősnek, amivel előre nem lehetett tervezni. Az MTSZ felkészült egy profi, jól finanszírozott szövetségi működésre, viszont az előbb említett ok miatt az állami szerepvállalás nem igazodott ehhez. A mostani tudásunk szerint a gazdasági helyzet a közeljövőben sem fog változni, ezért tartom fontosnak az MTSZ működését más alapokra helyezni, és a hangsúlyokat is felül kell vizsgálni.

TotalTenisz: Ezek szerint a szakmai munkával elégedett?                 

– Az eredményeket elismerem, de javítani sok helyen lehetne, és szükséges is. A tagjaink között a tenisz szakma minden szegmense képviseltetve van, így azokkal a gondokkal is szembesülök, amik közvetlenül nem érintik a mi működésünket. Általánosságban elmondható, hogy szinte mindenkiben maradt hiányérzet, ezért kell a változás. A mondanivalómat nem kritikának szánom, inkább egy visszajelzésnek a különböző területek képviselőitől. 

TotalTenisz: Személyi változásokra vagy szakmai változásokra gondol?

– Abban biztos vagyok, hogy a megújuláshoz személyi és szakmai változásokra egyaránt szükség lesz, de mielőtt bárki elkezdene kapaszkodni a székébe, megnyugtatom, nincsenek nevek felírva egy bizalmas cetlire.

TotalTenisz: A jelöltállításból ki is maradnak?

– Jelölni mi is fogunk, de nem minden pozícióra. Amikor nyilvánossá válik a teljes jelölti lista, akkor fogjuk kialakítani a végleges álláspontunkat. Azt gondolom, hogy az Alapszabályt is szükséges lenne egy-két ponton módosítani. Négy évvel ezelőtt pont én javasoltam a Közgyűlésen, hogy a Felügyelő Bizottság 3 fő helyett 5 főből álljon. Az akkori főtitkár ezt a javaslatot nem bocsátotta szavazásra, most újból nekifutunk.

TotalTenisz: Miért érzi fontosnak az FB bővítését?

– Nem csak a bővítését érzem fontosnak, de a működését is más alapokra kellene helyezni. FB tagnak lenni felelősséggel is jár, és ahhoz, hogy a tagság elvárásainak megfelelően tudjon működni ez a bizottság, a társadalmi munkánál több munkát igényel. Legyen önálló munkatervük, ami alapján az ellenőrzéseket végzik, és azt sem tartom kivitelezhetetlennek, hogy ezért díjazást kapjanak. Egy jól működő FB sokat tud spórolni tagságnak azzal, ha felhívja a figyelmet arra, ha valahol túlzott költekezést észlel. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mi számít túlköltekezésnek, összehasonlító elemzésekre lenne szükség más hasonlóan támogatott sportágakkal. Ez egy komoly és sok munkát igénylő feladat, már nem társadalmi munka kategória. 

TotalTenisz: Úgy érzi, hogy bizonyos esetekben az MTSZ túlköltekezik?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy az anyagi lehetőségeihez képest bizonyos területeken a „nadrágszíjat” jobban össze kéne húzni.

TotalTenisz: Tudna példát mondani?

– Például a Versenyzóna esete, ami, ha finoman akarok fogalmazni, nem tökéletes. Az, hogy az MTSZ elkezdte bevezetni, teljesen racionális döntés volt, olyan ajánlatot adott a fejlesztő, amire nem lehetett nemet mondani. Voltak jóval drágább ajánlatok, illetve volt olyan lehetőség, ami jóval olcsóbb, ugyan nem tökéletes de működik. (pl. az ITF által is használt Tournament Planner - TP) A Versenyzóna fejlesztése elindult, az eredeti ár már rég a múlté, a fejlesztés és üzemeltetés évi sok millióba került és kerül. Ez pont egy olyan eset, az MTSZ-nek is felül kellett volna bírálnia magát. Ha van elég pénz, fejlesszünk, de ha nincs, akkor válasszuk a jól működő, de csak évi néhány ezer euróba kerülő TP-t, még akkor is, ha nem tökéletes, mivel nem magyar nyelvű. Most szaladunk a pénzünk után és továbbra is évi sokmilliót költünk csak azért, mert már eddig is sokba került. Húzni kellene egy vonalat és azt mondani, ennyi volt. Jelenleg az összes állami támogatás túl nagy százalékát emésztik fel az MTSZ működési költségei, így a szakmai feladatokra alig marad valami, persze, hogy a többség elégedetlen. Százalékosan kéne rögzíteni, hogy mire mennyi költhető. Így érvényesülhetne az együtt sírunk-együtt nevetünk elv.

TotalTenisz: Önök miért elégedetlenek, hiszen a költségvetésben szerepel a szeniorok támogatása?

– A mi tevékenységeinkből egyértelműen elkülöníthetőek azok a feladatok, amiket a sportági szakszövetség helyett végzünk el. Ilyenek a nemzetközi versenyek szervezési és lebonyolítási feladatai, és ilyenek a szenior válogatottak szereplésével kapcsolatos feladatok. Az MTSZ-től 5 millió forintot kaptunk erre az évre, amiből nem lehet minőségi szenior munkát végezni. Februárban megrendeztük a világ legnagyobb fedettpályás teniszversenyét 477 nevezővel, a résztvevők egybehangzó elismerése mellett, a férfi 65-ös válogatottunk az 5. helyen szerepelt a Manavgatban márciusban megrendezett VB-n. Mindkettő kiemelkedő teljesítménynek számít. A versenyrendezés 12,5 milliós veszteséget hozott (pedig voltak, akik társadalmi munkában dolgoztak a versenyen), a VB-szereplés kb. 2 millióba került a teljes csapatnak. Ebből a 14,5 millióból állt 5 milliót az MTSZ, ami azt jelenti, hogy idén nem az MTSZ támogatott minket, hanem mi támogattuk az MTSZ-t április közepéig 9,5 millióval, és hol van még az év vége. De ugyanezt elmondhatják magukról azok a szülők is, vagy egyesületek, akik a gyerekük, vagy játékosuk teniszezésére havonta több százezer forintot költenek. Akkor, amikor a TAO-s sportágakkal kell versenyeznünk, az a szülő, aki a tenisz mellett dönt, ugyanúgy támogatja az MTSZ-t is azzal, hogy a gyermekét versenyezteti. Megérdemli, hogy úgy kommunikáljanak vele, mint egy tényleges támogatóval.

Jövőre két nagy szenior világverseny lesz Budapesten: a Körmöczy Zsuzsa Emlékverseny és a Szenior Európa-bajnokság. Ez utóbbinak az MTSZ által tett bevezető kommunikációjával már el is vették a kedvünket a rendezéstől. Sikerült a rendezési jog elnyerését a sajtóban úgy kommunikálni, mint az MTSZ kizárólagos sportdiplomáciai sikerét, csak azt felejtették el közzé tenni, hogy a teljes rendezési költséget a szeniorok állják, még a NEK pályáinak használatáért is fizetnünk kell. Ezek után senki ne csodálkozzon, ha változást akarunk. Néhány elismerő szó semmibe sem került volna, pedig a teljes szenior társadalom többéves munkája húzódik meg egy ilyen sportdiplomáciai siker mögött. Nehogy azt gondolja valaki, hogy kizárólag a beküldött pályázati anyag alapján születnek ezek a döntések. A siker közös. Kellett hozzá az MTSZ korábbi támogatása is és kellett hozzá a szeniorok áldozatos munkája is. Az elismeréseket is közösen kellene learatni, és a terheket is közösen kellene viselni.

TotalTenisz: Az év végén az MTSZ tagjai nem várt támogatáshoz jutottak. Ezzel azért csak elégedett a tagság, nem?

– Valóban sokat segített a támogatás az egyesületeknek, amiért szintén köszönet jár. Az elv, hogy minden MTSZ tag kapjon támogatást abszolút elfogadható, különben nem lenne értelme csatlakozni  a sportági szakszövetséghez. Sajnos a kivitelezés viszont nem aratott osztatlan elégedettséget. Nagyon sok igazán aktív tag pont ugyanannyit kapott, mint a passzív tagok, így hiába kapott egy-egy millió forintot, mégis csalódott a szövetségben. Lehet, hogy érdemesebb lett volna többször átgondolni az elosztási arányokat. Az erre a célra elkülönített 400 millió forint összesítését is jó lenne közzétenni.

TotalTenisz: Az előző vezetés okozta károk miatt indított eljárásokról mi a véleménye?

– Sok a hasonlóság a Versenyzónáról kialakított véleményemmel. Ezeket a lépéseket meg kellett tenni, de túl sokba kerültek és nem jártak olyan eredménnyel, amire a tagság számított. Mivel a magyar állam kárpótolta a konszolidáció során a szövetséget, a kár nem közvetlenül az MTSZ-t érintette, hanem az adófizetőket. Az erkölcsi kár viszont jóvátehetetlen. Elszomorító dolog, hogy amikor egy szponzorral kell tárgyalni, csak pironkodva merjük kimondani azt, hogy teniszre kérünk támogatást. Őszintén állítom, hogy milliós szponzori támogatásoktól estek el az egyesületek az előző vezetés okozta negatív megítélés miatt. Korábban még úgy éreztem, legalább szövetségi szinten kellene kimondani, hogy a károkozók nem kívánatos személyek a hazai teniszéletben, de négy év távlatában már ez sem lenne célszerű. Ezt a fejezetet is le kellene végleg zárni, hogy további összegeket ne kelljen a szakmai munka elől elvonni erre a célra. A következő négy évnek teljesen új szemléletmóddal kellene nekivágni. 

TotalTenisz: Teljes sorcsere, mint a jéghokiban?

– Nem, de új arcokra biztosan szükség lesz. Ezért bíztatunk mindenkit arra, hogy ha van benne egy kis tettvágy a hazai tenisz megújítása érdekében, jelentkezzen a tisztújításra. Ez az első lépés. A következő lépést és a szakmai egyeztetéseket pedig a jelölti lista ismeretében lehet  majd megtenni.   

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline