search

Utánpótlás

A Tenisz Műhely (képünkön) triplázott Balatonbogláron, a korosztályos csapat ob-n, miután F14-es, L14-es és L16-os együttese is aranyérmes lett. A tabániakon kívül a Vasas játékosainak sikerült több elsőséget begyűjteniük, ők az F18-as és az L18-as együttes ob-győzelme révén dupláztak. Sávolt Karolina, Beviz Lujza, Rekedt-Nagy Zoltán, Kovács Marcell és Major Áron János ezzel teljessé tette idei korosztályos aranyérem gyűjteményét, az egyéni és a páros cím mellé a csapataranyat is begyűjtötte.

Gy. Szabó Csilla

Az augusztus utolsó hétvégéjén is tartó forróság miatt jobb helyszínt nem is lehetett volna találni a Balaton-parti klubnál, az időpontválasztás azonban már korántsem tűnt tökéletesnek. Ez leginkább az U18-as fiúk mezőnyében volt megfigyelhető, hiszen végül három csapat érkezett csak meg Balatonboglárra. A bajnoki címre esélyes Vasas mindössze egyetlen döntő meccset játszott, az első játékos Major Áron János, pedig egyetlen szettet, ellenfele ugyanis a másodikat már feladta. De a leányok között is volt visszalépő, igaz, itt a Vasasnak a könnyebb csoportmeccseket követően a döntőben komoly ellenfelet jelentett a Bp. Honvéd.

− A Nemcsek Grétával megerősített csapat szépen hozta a kötelezőt, Iza kifejezetten jó mérkőzésen nyert, értékes aranyérmet szereztek, amire nagyon büszkék vagyunk – tudtuk meg a csapatkapitány Kovács Márktól. – A fiúk esetében azonban nagyon nehéz bármilyen szakmai értékelést adni, hiszen egy gyors döntőn kívül nem volt több meccsünk. Pedig megerősített csapattal érkeztünk Balatonboglárra. A csoportmeccsek során szerettünk volna lehetőséget adni azoknak a játékosainknak is, akik a Budapest-bajnokságon gyakorlatilag kiharcolták az ob-döntős részvételt, de erre végül nem került sor. A két aranyéremnek természetesen nagyon örülünk, s minden egyes játékosunk magáénak érezheti, aki a selejtező, valamint a döntő során segítette a csapatot. Áron és Marcell ráadásul teljessé tette az idei ob-kollekcióját, hiszen Pécsett mindketten dupláztak korosztályukban.

A Vasas U18-as aranyérmes együttesei Kovács Márk (elől) csapatkapitánnyalA Vasas U18-as aranyérmes együttesei Kovács Márk (elől) csapatkapitánnyal

A hét első felében hirdettek győztest az U12-esek mezőnyében is, az aranyérmek Dunakeszire kerültek, de nem ugyanahhoz a két klubhoz. A fiúk között a Nexon Dunakeszi TK, a leányok mezőnyében az egyik legfiatalabb egyesület, a Volvex SE lett a bajnok.

− A győzelem volt a célunk, de számomra az is fontos, hogy ezt milyen teljesítménnyel érték el – értékelt Oláh Attila, aki Marosi Katalinnal közösen készítette fel a csapatokat. A két szakember a hétköznapokban is a legnagyobb egyetértésben dolgozik a Volvex-nél. – Sok mindenben léptünk előre, de még van munka bőven. A nemzetközi szint ugyanis egy másik kategória, mi pedig nem titkoljuk, oda szeretnénk eljutni. A fiatalabbak esetében megalapozottak voltak a győzelmi remények, hiszen Kaminszka Gabriella és Értékes Boglárka vívta az egyéni és a páros ob-döntőt is. A tizennégy éven aluli csapat esetében viszont a bronzérem volt a cél, amit meg is tudtak szerezni. Óriási dolgok ezek egy olyan fiatal egyesület számára, mint amilyen a miénk is. A jó játékosállomány, edzői gárda és vezetés érdeme.

Az F12-es bajnoki címet megnyerő Nexon Dunakeszi TK kispadján Fenyvesi Tibor ült, aki annak ellenére a csapatszellemben jelölte meg legnagyobb erejüket, hogy nem készül valamennyi játékosuk Dunakeszin:

− Annyira szeretnek együtt játszani, hogy mindenképpen együtt maradunk. Természetesen ebben a felállásban nagyon jó esélyünk volt a bajnoki címre, én azonban nem voltam százszázalékosan biztos a győzelemben, nem jó, ha elbízza magát az ember. S bár a számszerű eredmények nagy fölényt mutatnak a javunkra, azért több meccs is igen fogcsikorgatva született meg. Ez pedig tovább növeli számunkra a bajnoki cím jelentőségét, hiszen meg kellett küzdenünk érte. De jól is játszottak a fiúk. Egy korosztállyal feljebb már szerényebb elvárásaink voltak, az SVSE ellen szinte a sírból hoztuk vissza a szombati meccset, amiért nagyon büszke vagyok a srácokra.

A Pasarét TK idén az F16-os kategóriában szerzett aranyérmet, amely mellé F12-ben egy ezüstöt is gyűjtöttek. Nemes Gábor és Győrbíró Zsolt közösen osztotta meg honlapunkkal a hét tanulságait:

− A bajnokcsapatot egy igen jó korosztály alkotja, ők mindig megnyertek minden csb-t, még akkor is, amikor fiatal tizennégyesek voltak. Stabilan hozzák a tőlük elvárt eredményt, ami bizony nem könnyű dolog. Emiatt különösen büszkék vagyunk rájuk. A legkisebbek között számunkra különösen szépen csillog az az ezüstérem, hiszen kizárólag sajátnevelésű teniszezőkkel értük el, ami egyébként számunkra a csb során mindig vezérlő elv. Szerencsére olyan erős bázisunk van, hogy az U16-osok között a Budapest-bajnokságon például három együttest is indítottunk.

A legsikeresebbnek, egy fantasztikus hajrával, a Tenisz Műhely csapata bizonyult, három számban is a dobogó legmagasabb fokára állhattak játékosai. Az F14-es kategóriában óriási csatát vívtak a Viharsarok TA elleni döntőben, ahogy az L14-ben a Bp. Honvéd ellen is. Az U16-os leányok mezőnye végül a vártnál kevesebb résztvevővel vágott neki a küzdelmeknek, az aranyérem azonban így is értékes volt a tabáni egyesület teniszezői számára, akiktől azt várták el edzőik, hogy a legjobbat hozzák ki magukból és mindent tegyenek meg a győzelemért.

− A siker természetesen nemcsak rajtunk, hanem az ellenfeleinken is múlik – ismerte el a döntőket követően Selmeci Petra, a Tenisz Műhely szakembere. – Titkos vágyunk volt, hogy három aranyérmet szerezzünk, ám ebben egyáltalán nem lehettünk biztosak. De ha kevesebbet szerzünk, akkor sem lettem volna bánatos, hiszen játékosaink folyamatosan jó teljesítményt nyújtanak. Az erőviszonyok ismeretében szoros meccseket vártam, s ez így is lett, hiszen kiváló ellenfelek álltak a háló másik oldalán. Sávolt Karolinának és Fazekas Vencelnek kifejezetten nehéz dolga volt, de örülök, hogy színvonalas meccseket játszottak. Úgy gondolom, ma mi voltunk a jobbak, amiben óriási része volt a jó csapatszellemnek is. De az eredményeknél is büszkébb vagyok arra, hogy játékosaink mind saját nevelésűek, vagy több éve már nálunk fejlődnek.

Edzője szerint Fazekas Vencel vasárnap kifejezetten bátran, terhek nélkül teniszezett, miközben elengedte a kezét. Ő azzal a szándékkal érkezett Balatonboglárra, hogy visszavág az egyéni ob döntőjében elszenvedett vereségért. Sávolt Karolina és Beviz Lujza ezzel szemben triplázni szeretett volna, és ez sikerült is nekik. Mindketten harmadik ob-címüket nyerték alig pár hét leforgása alatt. Selmeci Petra szerint az U16-os leányok esetében sajnálatos, hogy a vártnál kevesebb csapat vett részt az országos döntőben, számukra viszont fontos, hogy a hazai korosztályos csúcseseményeken elinduljanak játékosaik. A magyar tenisz fejlődését is az szolgálná, ha mindenki prioritásnak tartaná az ob-t. Ráadásul a 2009-es leányok között nagyon jó játékosok vannak, akik itthon is húzhatnák egymást jó meccseket játszva. S hogy már a következő tabáni nemzedék is jó úton jár, azt az F12-es együttes bronzérme bizonyítja.

A BBTC-n egy hétig az ország legjobb utánpótláscsapatai foglalták el a rendelkezésre álló tizennégy pályát. Pór Krisztina versenyigazgató szerint mindig nagy öröm számukra a hazai korosztályos mezőny vendégül látása, s mindent megtettek azért, hogy fennakadás nélkül, a lehető legjobb tempóban haladjon a verseny. Szinte alig volt csúszás, a csapatok reggelente beütő pályákat kaptak, a szellősebb napokon pedig edzésre is volt lehetőségük.

− Úgy gondolom mindenki jól és pontosan végezte a munkáját, a sétálóbírók éppúgy, mint Rákóczi Andrea versenybíró – beszélt az elmúlt egy hét szervezői munkájáról Pór Krisztina. – Nagyon örülünk, hogy most is vállalta ezt a fontos szerepet, szeretünk vele dolgozni.

Paszér Éva a BBTC szakmai vezetője szerint Balatonbogláron nem szűkölködnek a tenisz iránt érdeklődő gyermekekben, ám a versenyzésre egyre nehezebb rávenni őket. Az egyéb sporttevékenységeknek igen nagy az elszívó hatása, ám ők minden tőlük telhetőt megtesznek a bázis növelésére. Somogy megyei igazgatóként például egy sikeres körverseny-sorozatot indított be, amelynek augusztusi, harmadik állomásán kifejezetten sok induló volt.

−  Mintegy hatvan résztvevőnk volt, piros, narancs és zöld pályán, az idősebbek pedig kemény labdával játszottak – beszélt Somogy megyei tevékenységéről Paszér Éva. – Különösen fontosnak tartom, hogy a mezőny legalább fele az egészen picik közé tartozott. Úgy gondolom, hogy a bázisépítés kulcsa az edző személye, ezért én elsősorban őket keresem meg megye szerte. Minden tervezés alatt álló programot megbeszélek velük. Ezeken az egynapos versenyeken igyekszem minél több csoportot kialakítani. Ennek szakmai okai is vannak, például az, hogy sokat játszhassanak, hasonló szintűek ellen, ugyanakkor motiválni is szeretném őket azzal, hogy mindenki kap érmet, ajándékot. Bízom benne, hogy ha lépésről lépésre is, de sikerül fejlesztenünk a somogyi teniszéletet. Komoly keretek között azonban csak itt, Bogláron foglalkozunk korosztályos utánpótlás-neveléssel, ez ugyanis nem könnyű munka.

Paszér Éva szavait támasztja alá, hogy az L14-es kategóriában az utolsó pillanatban állítottak ki egy csapatot, miután két együttes is visszalépett a küzdelmektől. Ennyiben kihasználják a helyi rendezés lehetőségét, ugyanakkor segítenek is azzal, hogy a megüresedő helyek betöltésével emelik a csb-döntő résztvevők számát.

Korosztályos országos csapatbajnokság. Balatonboglár.
Végeredmény.
Fiúk.

U12: 1. Nexon Dunakeszi TK (Rekedt-Nagy Zoltán, Czóbel Levente, Szűcs Áron, Boér Ivor), 2. Pasarét TK, 3. Tenisz Műhely, 4. M.E.S.E, 5. MTK-BTC, 6. SVSE, 7. SZVUK, 8. SZTE-Sportmánia
U14: 1. Tenisz Műhely (Fazekas Vencel, Balázs Dávid, Jóny Márk, Giovantsis Noel, Sávolt Dorián) 2. Viharsarok TA, 3. Okos Tenisz, 4. Dunakeszi TK, 5. Pasarét TK, 6. PVTC, 7. SVSE.
U16: 1. Pasarét TK (Sághy Bálint, Somogyi Ábel, Schmidinger Dániel, Kacskovics Balázs) 2. Marso TC, 3, 3. PG Tenisz, 4. PVTC, 5. SVSE.
U18: 1. Vasas SC (Major Áron, Kovács Marcell, Horvát Ádám, Halmos Kornél) 2. MTK, 3. Pasarét TK, 4. Budaörsi SE.
Leányok.
U12: 1. Volvex SE (Kaminszka Gabriella, Értékes Boglárka, Nagy Nóra, Tóth Lola)
2. MTK, 3.PG Tenisz, 4. Pasarét TK, 5. PVTC, 6. MESE, 7. Rába ETO, 8. BBTC SE.
U14: 1.Tenisz Műhely (Sávolt Karolina, Simon Amanda, Kovács Emese) 2. Bp. Honvéd, 3. SVSE I., 4. Volvex, 5. SVSE II., 6. BBTC SE, 7.Fortuna SE.
U16: 1. Tenisz Műhely (Beviz Lujza, Teker Lotti) 2. TSZSK Gyula, 3. SVSE I. 4. MTK, 5. ZTE.
U18: 1. Vasas SC (Nemcsek Gréta, Beke-Giosanu Izabella, Gyene Csenge) 2. Bp. Honvéd, 3. PG Tenisz, 4. BBTC SE, 5. PVTC, 6. Next TA.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline