search

Utánpótlás

Négy korosztályos csapatunkból egy, a fiú U14-es válogatott (képünkön) harcolta ki a Winter Cup idei nyolcas döntőjében való szereplés jogát a hétvégén. A továbbjutáshoz az U16-os leányok is közel álltak, hiszen bronzérmesek lettek csoportjukban.

Gy. Szabó Csilla

Január utolsó hétvégéjén az U12-es korosztály kezdte az idei Winter Cup, vagyis a nem hivatalos fedett pályás csapat Európa-bajnokság küzdelmeit. Fiúválogatottunk 3., leány együttesünk pedig a 6. helyen végzett csoportjában, így egyik sem jutott tovább a nyolcasdöntőbe. A sorozat az elmúlt hétvégén az U14-esek és az U16-osok versengésével folytatódott. Fiatalabb fiúválogatottunk bravúros teljesítménnyel mindhárom mérkőzését megnyerte, s biztosította helyét a február 15 és 17. között sorra kerülő németországi fináléban. Ez utóbbi tény ezúttal komoly jelentőséggel bírt, hiszen a Selmeci Petra által irányított együttes a németekkel került egy csoportba, amely rendezőként az eredményétől függetlenül kvalifikálta magukat a nyolcas döntőre. Éppen ezért Poznanban már csak egy kiadó hely maradt a győztes számára.

− Az érkezéskor hidegzuhanyként ért minket a hír, hiszen papíron nem mi voltunk a legesélyesebbek, ugyanakkor nagyon szerettünk volna továbbjutni, s kiemeltként ez nem is tűnt irreális elképzelésnek két kiadó hely esetén – tudtuk meg Selmeci Petrától, aki eredetileg abban bízott, hogy az igen erős német és lengyel csapat egyikét legyőzve elérhetik ezt a céljukat. Természetesen a korábbi szabályok szerint. – Ennek ellenére, a folytatásban csak a feladatunkra koncentráltunk. Már szerdán megérkeztünk, igyekeztünk gyorsan hozzászokni a körülményekhez, különösen a szőnyegborításhoz. Az edzéseink nagyon jól sikerültek, a fiúk fegyelmezetten dolgoztak. Ennek is nagy része volt abban, hogy az első, viszonylag könnyebb meccsünkön nagyon magabiztos teljesítményt nyújtottak. Az osztrákok ellen már nehezebb dolgunk volt, Fazekas Vencel második játékosként az erősebb fiút fogta ki, de remek játékkal sikerült nyernie, miközben Mokán Dami pedig szinte leütötte osztrák ellenfelét a pályáról. A sikert egy örömpárossal tették teljessé. A fiúk meccsről meccsre jobban teniszeztek, igazi csapattá álltak össze.

A Tenisz Műhely szakember szerint a lengyelek ellen vívott döntőnek a németeket búcsúztató házigazdák voltak az esélyesei. A ranglistahelyezések és a hazai pálya előnye egyaránt mellettük szólt. Az egyetlen továbbjutó hely miatt pedig mindkét csapatra nagy nyomás nehezedett. A magyar fiúválogatott kezdett jobban, Selmeci Petra szerint Vencel élete legjobb formáját hozta felszabadult, támadójátékkal. Ezzel óriási lélektani előnyhöz jutott együttesünk.

− Az egyes pályán láthatóan nagyon idegesen lépett pályára a lengyel fiú, hiszen mindenképpen győznie kellett volna a továbbjutáshoz. Damján viszont határozottan, és precízen teniszezett, pontosan betartva a taktikai utasításokat. Mindkét hazai játékos fizikálisan már szinte felnőtt testalkattal rendelkezett, az ennek megfelelő ütőerővel. Ezért nagyon figyelnünk kellett a saját szerváink megtartására, s a ritka breaklehetőségeket azonnal ki kellett használnunk. Ez végül Damjánnak is sikerült, még ha szoros küzdelemben is. Jó taktikát választottunk, amit a fiúk maradéktalanul be is tartottak. Büszke vagyok a teljesítményükre, gyönyörűen dolgoztak. Vencel és Noel az én játékosom, őket tehát jól ismerem, s most Damjánnal is remek kapcsolatot sikerült kialakítanom. Jól ment a közös munka, ami nagy örömmel tölt el. Különösen a hamarosan következő nyolcasdöntő fényében, amelyre ugyanolyan precizitással és motivációval szeretnénk felkészülni, mint ahogy azt a selejtező esetében tettük – foglalta össze a lengyelországi győzelem tapasztalatait Selmeci Petra.

A bronzérmes U16-os leánycsapat: Mihálka Attila, Nemcsek Gréta, Kálmán Luca és Beviz LujzaA bronzérmes U16-os leánycsapat: Mihálka Attila, Nemcsek Gréta, Kálmán Luca és Beviz Lujza

A Mihálka Attila vezette U16-os leánycsapat bronzéremmel tért haza a lengyelországi Pszczynából. Az elődöntőben, a későbbi győztes cseh válogatottól szenvedtek vereséget teniszezőink, s csak kicsin múlt, hogy nem felénk billent a mérleg nyelve.

A nyitómeccsen, a svájciak ellen aratott győzelmünket igen komoly sikernek értékelem, nagyon szépen játszottak a lányok – tekintett vissza a negyeddöntőben vívott találkozóra Mihálka Attila. – A csehek ellen ki-ki meccset játszottunk, hiszen Nemcsek Gréti hozta a meccsét, így a pároson múlt a döntőbejutás. Nem túlzok, ha azt mondom, ellenfelünk brutálisan játszott, szinte minden bejött neki. Úgy gondolom, sem taktikailag, sem technikailag nem voltunk gyengébbek náluk, a szerváik voltak erősebbek, és picit agresszívebb tenisszel léptek pályára. De amint az eredményből látszik, így is szoros találkozó volt. A szerbek ellen kicsit megvariáltuk az összeállítást, mindenkinek szerettem volna lehetőséget adni, s még így is sikerült megszereznünk a harmadik helyet.

Az U16-os fiú, valamint az U14-es leánycsapat esetében már az első fordulóban eldőlt, hogy csak az alsóházi helyosztókban lesznek érdekeltek, mindketten nagyon komoly ellenféllel találták magukat szemben az első fordulóban. Előbbiek a későbbi döntős Franciaországtól kapott ki 3-0-ra, utóbbi pedig a tornagyőztes cseh válogatottól. Végül mindkét csapat a hatodik helyen végzett.

Az U16-os fiúválogatott: Kisantal Péter, Tóth Ákos János, Kovács Marcell, Takács Bercel SándorAz U16-os fiúválogatott: Kisantal Péter, Tóth Ákos János, Kovács Marcell, Takács Bercel Sándor

− Az igen erős német, belga, francia trióból ez utóbbit kaptuk az első körben, a számszerű eredmény hűen tükrözi a két csapat közötti tudáskülönbséget – értékelt az U16-os fiúválogatott kapitánya, Kisantal Péter, a férfi szakág utánpótlásért felelős edzője. – A franciák olyan gyorsításokra voltak képesek, hogy szinte alig láttuk a labdát. A litvánok ellen viszont hoztuk a kötelező győzelmet, az észtektől pedig nagyon szoros meccsen kaptunk ki, közel volt az ötödik helyezés. Összességében nagyon hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk, a játékosok világosan láthatták, milyen irányban kell fejlődniük, s ehhez idén sok junior ITF-tornán kellene indulniuk. Az első félévet már csak azért is meg kellene nyomniuk, mert jövőre már a legidősebbek között fognak szerepelni, és ott jobb lenne minél erősebb tornákon játszani a fejlődésük érdekében.

Az U14-es leánycsapat esetében már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy nagyon nehéz dolga lesz az együttesnek. Az ellen a cseh válogatott ellen kellett volna a négy közé jutást kiharcolnia, amelynek a korosztályos európai ranglista első helyezettje, Jana Kovacková volt a vezéregyénisége, de Zajicková és Chlumska is top harmincas a TE összevetésében.

Bár a papírforma egyértelműen az ő győzelmüket ígérte, a lányok nagyon szépen hely álltak – tudtuk meg Gulyás Istvántól az együttes kapitányától, a női szakág utánpótlásért felelős edzőjétől. – Legjobbjuk, Kovacková ugyan csak a párost vállalta, még így is nagyon komoly játékerőt képviseltek. Serkédi Emese az egyes pályán hatalmas meccset játszott, ráadásul ezzel debütált a válogatottban is. Végül vereséget szenvedett, de olyan színvonalas találkozót vívtak a cseh kislánnyal, hogy többen is odajöttek gratulálni a kollégák közül. Emese a másik két meccsét megnyerte, nagyon elégedett voltam a teljesítményével. De a többiek is helyt álltak, az pedig, hogy a csehek ellen sokáig pariban voltunk, kifejezetten öröm a számomra. Még akkor is, ha ekkor felszabadultan, terhek nélkül teniszezhettek, ami a hollandok ellen már nem sikerült. Ezért nem jött össze az ötödik hely. Úgy gondolom, a nemzetközi rutin hiányzott a játékosainkból, ebből a szempontból pedig kifejezetten hasznos volt ez a három nap. Most van összehasonlítási alapunk, láttuk a tendenciákat, ez mindig meg szokta dobni sportolóink további fejlődését. A folytatásban persze meg kell tartani ezt a motivációt, s a fejlesztendő területek kijelölése mellett, a bennük lévő értékeket is kiemelni. Szerencsére most ez utóbbiból is akadt bőven.

Az U14-es leányválogatott: Serkédi Emese, Sávolt Karolina, Fizel Laura Liza és Gulyás IstvánAz U14-es leányválogatott: Serkédi Emese, Sávolt Karolina, Fizel Laura Liza és Gulyás István

Winter Cup. Nem hivatalos fedett pályás korosztályos csapat Európa-bajnokság. (Elsőként az 1-es játékos, másodikként a 2-es játékos szerepel)
Fiúk.
U14. D csoport. Poznan (Lengyelország)
Negyeddöntő
: Magyarország – Georgia 2-1 (Mokán István Damján – Khizambareli 6:1, 6:2; Giovantsis Noel – Kacheishvili 5:7, 1:6; Fazekas Vencel, Mokán – Kacheishvili, Sutiashvili 6:1, 6:2)
Elődöntő: Magyarország – Ausztria 3-0 (Mokán – Kahlig 6:2, 6:1; Fazekas – Kren 2:6, 6:4, 6:3; Fazekas, Mokán – Grasl, Kren 4:2, 4:5(4), 10-2)
Döntő: Magyarország – Lengyelország 2-1 (Mokán – Krzysko 6:4, 3:6, 6:0; Fazekas – Makiela 6:1, 6:3; Fazekas, Mokán – Krzysko, Makiela WO 0:1)  Csapatkapitány: Selmeci Petra.
(A csoportból a döntő rendezőjeként Németország mindenképpen továbbjutott, ezért rendhagyó módon csak a győztes folytathatja a fináléban)
U16. B csoport. Leeuwarden (Hollandia)
Negyeddöntő: Franciaország – Magyarország 3-0
(Kouame – Kovács Marcell 6:2, 6:3; Trufelli – Tóth Ákos János 6:2, 6:0; Kouame, Trufelli – Kovács, Takács Bercel Sándor 6:2, 6:3)
Az 5.-8. helyért:
Magyarország – Litvánia 3-0 (Kovács – Remeikis 6:1, 6:2; Takács – Smailys 6:0, 2:6, 7:5; Kovács, Tóth – Bendzevicius, Remeikis 6:3, 6:7(3), 10-7)
Az 5. helyért: Észtország – Magyarország 2-1 (Averjanov – Kovács 4:6, 4:6; Ink – Tóth 6-4, 6:4; Averjanov, Ink – Kovács, Takács 7:5, 7:5) Csapatkapitány: Kisantal Péter
Leányok.
U14. A csoport. Rakovnik (Cseh Köztársaság)
Negyeddöntő: Cseh Köztársaság – Magyarország 3-0
(Zajicková – Serkédi Embese 6:7(5), 7:5, 6:2; Chlumska – Sávolt Karolina 7:6(0), 6:2; Chlumska, Kovacková -Fizel Laura Liza, Sávolt 6:3, 6:2)
5.-8. helyért: Magyarország – Moldova 3-0 (Fizel – Savinscaia 6:3, 6:0; Serkédi – Ciuhrii 6:2, 6:3, Sávolt, Serkédi – Ciuhrii, Zarecinai 6:3, 6:0)
5. helyért: Hollandia – Magyarország 2-1 (Onunta – Serkédi 4-6, 0-6; Fennis – Sávolt 6:1, 6:4;  Onunta, Van der Lecq – Fizel, Serkédi 6:4, 6:3) Csapatkapitány: Gulyás István
U16. C csoport. Pszczyna (Lengyelország)
Negyeddöntő: Magyarország – Svájc
(Beviz Lujza – Manta 3:6, 4:6; Nemcsek – Frommenwiler 6:3, 6:4; Kálmán Luca, Nemcsek Gréta – Durrer, Manta 6:4, 6:4)
Elődöntő: Cseh Köztársaság – Magyarország 2-1 (Slamenikova – Beviz 6:2, 6:2; Hermanova – Nemcsek 6:3, 3:6, 4:6; Hermanová, Slamenková – Kálmán, Nemcsek 6:3, 6:1)
A 3. helyért: Magyarország – Szerbia 2-1 (Kálmán – Vujovic 3:6, 7:6(4), 4:6; Nemcsek – Vlajic 7:5, 6:4; Beviz, Kálmán – Jankovic, Vujovic 6:7(10), 7:5, 10:6) Csapatkapitány: Mihálka Attila

Fotók: Magyar Tenisz Szövetség/ Tennis Europe

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline