search

Utánpótlás

Szombaton öt egyéni és három páros döntővel zárult Pécsett a szabadtéri korosztályos országos bajnokság. A gyorsabb rendezés érdekében két klub, a Pécs Városi Tenisz Club és a Pécsi Elektromos SE látta vendégül a legjobb fiatal teniszezőket, így még a péntek esti hatalmas vihar sem tudta hátráltatni a programot.

Gy. Szabó Csilla

A szombati nyolc döntőre már a Pécsi Elektromos SE pályáin került sor, nem véletlenül, hiszen az 1968-ban alapított egyesület idén új utakra lépett, a fiatalítás jegyében Varga Gábor vette át a vezetést édesapjától, Varga Jánostól, s ez azt is jelenti, hogy felkívánják pezsdíteni a tizenhárom pályával rendelkező impozáns létesítmény teniszéletét.

− Több versenyt is szeretnénk a jövőben rendezni, ezért örülünk, hogy az ob nagyon jó színvonalon és flottul zajlott, amit a pozitív visszajelzések igazolnak – tudtuk meg Varga Gábortól, a Pécsi Elektromos SE ügyvezető igazgatójától, aki a közel negyven éves apai hagyományt kívánja folytatni, bár Varga János továbbra is napi szinten részt vesz a klub életének szervezésében. – Az utánpótlás-nevelés ősszel indul a Teddy Tennis maci programjával. Ezzel minél több óvodás gyermeket szeretnénk elérni, célunk, a sportág népszerűsítése. Természetesen, ha így az évek során majd tehetséges és lelkes fiatalokra bukkanunk, azokat később támogatni fogjuk céljaik elérésében. Ez azonban most még a jövő zenéje.

A jelen ugyanis most még elsősorban a társasági teniszről szól a Diófa utcában. A fő támogató E-on Hungária Zrt. dolgozóinak biztosít sportolási lehetőséget, valamint a környékbeli amatőr játékosoknak. Utóbbiak számát is bővíteni szeretné Varga Gábor, s ebben a Pécsi Elektromos SE elnöke, Gyimesi Gábor is partnere.

− A létesítmény működtetője a kilencvenes évek közepéig a Dédász volt, ám azóta teljesen önállóan működik az egyesületünk – idézte fel a sporttelep múltját Gyimesi Gábor, akit idén választottak elnökké, s már közel negyedszázada segíti aktívan a klub munkáját.  – A Dédász jogutódja, az E-on természetesen továbbra is kiemelten támogatja a klubot, amely ötvenöt évvel ezelőtt üzemi sportegyesületként alakult meg különböző szabadidős szakosztályokkal, ám a tenisz lett a fő sporttevékenységünk. Borzasztóan örülünk, hogy vendégül láthattuk a korosztályos ob résztvevőit, s nagyon reméljük, hogy egy eredményes és virágzó kapcsolat alakul ki a hazai szövetséggel, s a jövőben ránk is a versenyrendező klubok között fognak számítani. Ma már tizenhárom salakos és egy műfüves teniszpályával büszkélkedhetünk, miközben asztalitenisz, fitneszterem, szauna, jakuzzi és kültéri medence is a sportolók rendelkezésére áll.

Az U12-es leányok dobogóján Vecseri Bianka, Nógrádi Noémi és Blum Hanna (balról jobbra)Az U12-es leányok dobogóján Vecseri Bianka, Nógrádi Noémi és Blum Hanna (balról jobbra)

A két helyszínnek köszönhetően idén a szokásosnál gyorsabban, nyolc nap alatt lezajlott a korosztályos egyéni ob, és még a péntek késő délutáni monszunszerű esőzés sem akadályozta meg, hogy szombaton reggel időben kezdődjenek a döntők. Egyedül az U12-es fiú párosoknak kellett túlórázniuk, ami elsősorban a Tenisz Műhely két fiatalja számára jelentett nagyobb terhelést, hiszen Fazekas Vencel és Balázs Dávid az egyéni döntő megvívását követően, párosban egy elődöntőt is befejezett, a finálét megelőzően. A Summer Cup-on bravúros 5. helyezést elérő magyar válogatott két kiválósága azonban láthatóan bírta a nagy menetelést, hiszen ez utóbbit is ők nyerték (induló képünkön a páros döntő díjazottjai). Pedig nagyon nehéz nyár áll mögöttük a nemzetközi kötelezettségek és a sok utazás miatt. Edzőjük, Selmeci Petra ezért is volt különösen büszke a helytállásukra. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a sok munka és a versenyek eredménye egyre jobban látszik rajtuk, s erre az ob hiba nélküli teljesítése a legszebb bizonyíték.

Az U12-es fiúk házidöntőjében Balázs Dávid csak a második szettet tudta nehézzé tenni, Fazekas Vencel első kiemelthez méltóan szettveszteség nélkül nyerte az ob-t.

− Kicsit nehéz volt belerázódni, mert nagyon fáradt voltam, emiatt az elején nem is ment jól a játék. A hét során azonban belejöttem, a döntő első szettjében pedig kifejezetten jól teniszeztem, nagyon magabiztos voltam. A másodikban kicsit lepuhultam, elengedtem nulla-háromra, de összeszedtem magam, erősebbeket ütöttem, és akkor már ő esett szét – foglalta össze Fazekas Vencel az ob-n történteket.

Az U12-es leányok mezőnyében Nógrádi Noémi is magabiztosan jutott a döntőbe, ahol nem a fedett pályás ob finálés ellenfele, csapattársa, a második kiemelt Sziklai Zita várta, hanem az SVSE fiatalja, Vecseri Bianka, akinek mindössze egy játékot engedélyezett a fináléban. Ráadásul neki ez az első ob-győzelme volt.

− Nagyon boldog vagyok, nagyon sokat dolgoztam ezért a sikerért – tudtuk meg Nógrádi Noémitól, aki Fazekas Vencelhez hasonlóan már a Summer Cup-on is megmutatta, hogy a nemzetközi porondon is számolni kell vele. – Ráadásul télen éppen kicsúszott a győzelem a kezemből Eszterrel szemben, ezért most különösen jóérzés a bajnoki cím. Bár szerettem volna visszavágni neki, de most nem úgy jött össze. Az ob-n nagyon jól meneteltem végig, csupán nyolc gémet veszítettem.

Az U14-esek fiúk között is új országos bajnokot avattak Pécsett, Mokán István Damján több elveszített finálét követően, most végre célba ért. Ellenfele, a budaörsi Heiszer Flórián, a második kiemelt Somogyi Ábelt, valamint a harmadik helyen rangsorolt Török Ábelt egyaránt legyőzte és a fináléban is hatalmas csatára kényszerítette a békéscsabai első kiemelt, Mokánt.

U14-es fiú dobogó: Heiszer Flórián, Mokán István Damján és Török Ábel (balról jobbra)U14-es fiú dobogó: Heiszer Flórián, Mokán István Damján és Török Ábel (balról jobbra)

− Minél jobban szerettem volna teljesíteni, a téli ob-n szorosan ment el a döntő, ezért a győzelem reményében érkeztem Pécsre – ismerte el honlapunknak Mokán István Damján. De nem volt könnyű dolgom, Flóri nagyon jól játszott, különösen az első szettben. Nagyon sokat számított, hogy a közönség szurkolt nekem, abból merítettem az erőt, hogy ők sem adták fel, így tehát én sem tehettem. Elhatároztam, hogy küzdeni fogok a végsőkig, s így is lett. Ha fejben ott vagyok, akkor bárkit meg tudok verni, most pedig sikerült nagyon jól koncentrálnom. A második szettben már mind a ketten fáradtak voltunk, ő egy kicsit jobban, mert lehúzta, hogy nem nyerte meg az elsőt négy szettlabdáról, engem viszont feldobott. Ezen múlt a meccs.

A hazai legjobb U16-os teniszező Kincses Kolos távollétében a papírforma érvényesült Pécsett Major Áron János győzelmével. A Vasas fiatalja határozotton élt a kínálkozó lehetőséggel és nyerte meg karrierje első egyéni korosztályos ob-címét.

Nagy Botond (balról) és Major Áron János az U16-os fiúk bajnoki címéért csatázott egymássalNagy Botond (balról) és Major Áron János az U16-os fiúk bajnoki címéért csatázott egymással

− Első kiemeltként a győzelem volt a célom, de nem lehettem biztos benne, hiszen a mezőnyben vannak még rajtam kívül erős játékosok – értékelt Major Áron János. – Éppen ezért megpróbáltam a lehető legfelkészültebben érkezni. Az elődöntőben kicsit ideges voltam, mára azonban összeraktam magamat, és jobban átgondoltam az eshetőségeket a találkozó előtt. Tegnap Tóth Ákos János ellen nagyon szoros lett az első szett, nem találtam a játékomat. Ma viszont nagyon jól kezdtem, és szinte végig hibátlanul teniszeztem. Ráadásul rá tudtam erőltetni az akaratomat, azt hiszem, végülis ezen múlt a meccs. Párosban is szerettünk volna Konorral nyerni, de a tegnapi nem a mi napunk volt.

A legidősebb fiúk között Hornung Gábor első és Jilly Ádám harmadik kiemelt vívott óriási csatát. Utóbbi már az elődöntőben is három szettet játszott a második kiemelt, pasaréti Bakonyi Dávid ellen. A bravúr azonban nem sikerült, a csopaki Hornung nagy küzdelemben, de megszerezte első egyéni ob-címét.

− A győzelemért jöttem, nem titkolom, más eredményt most nem is fogadtam volna el magamtól – jelentette ki határozottan a mérkőzés után Hornung Gábor. – A döntőben is úgy voltam vele, hogy addig nem jövök le a pályáról, amíg meg nem nyerem. Az első szettben öt-egyhez volt labdám, de nem sikerült megcsinálnom és egy nagyobb hullámvölgybe kerültem, pedig öt-kettőre is vezettem. Végül buktam a szettet, a sok ki nem kényszerített hiba miatt. Saját magamhoz képest, legalább ötven százalékot veszítettem a teljesítményemből. A másodikban megint jól kezdtem, ő megint feljött rám, de itt már észnél voltam. A harmadikban Ádám elkezdett rontogatni tenyeres oldalra, amit kihasználtam. Mondhatnám azt is, hogy a fontosabb pontokat jobban játszottam meg, ez igaz, de azért elsősorban az döntött, hogy a tenyeressel stabilabb voltam és jobban tudtam helyezni, irányítani a labdákat.

Jilly Ádám (balról) és Hornung Gábor az U18-as fiú döntősök Varga Gáborral a Pécsi Elektromos SE ügyvezető igazgatójával és kisfiávalJilly Ádám (balról) és Hornung Gábor az U18-as fiú döntősök Varga Gáborral a Pécsi Elektromos SE ügyvezető igazgatójával és kisfiával

DORKO Korosztályos egyéni országos bajnokság. Pécsi Elektromos SE és PVTC. Pécs.
Döntők.
U12. Fiúk.
Egyes:
Fazekas Vencel (Tenisz Műhely, 1.) – Balázs Dávid (Tenisz Műhely, 2.) 6:2, 6:4.
Páros: Fazekas, Balázs (TM, 1.) –Újházy Bence, Tóth Vilmos Péter (BVSC, 3.) 6:1, 6:1.
Leányok.
Egyes:
Nógrádi Noémi (Budapesti Honvéd, 1.) – Vecseri Bianka (SVSE, 4.) 6:1, 6:0.
Páros: Csernus Tímea Csenge, Vecseri (Gyula, SVSE, 1.) – Blum Hanna, Nagy Ramóna (Bajai TK, BVSC, 2.) 6:3, 6:2.
U14. Fiúk.
Egyes:
Mokán István Damján (Viharsarok TA, 1.) – Heiszer Flórián (Budaörsi SC, 9.) 7:6(10), 6:0.
Páros: Somogyi Ábel, Valkusz Márk (Dunakeszi TK, Golden Ace, 1.) – Vörös Kristóf, Szücs Ádám (BUSC, TM, 6.) j.n.
Leányok.
Egyes:
Kardos Lora (Római Tenisz Akadémia, 16.) – Kálmán Luca (Alfa TI, 1.) 6:4, 5:7, 6:3.
Páros: Mihálka Anna, Kálmán (Alfa TI, 1.) – Beviz Lujza, Teker Lotti (TM,2.) 7:5, 6:1.
U16. Fiúk.
Egyes:
Major Áron János (Vasas SC, 1.) – Nagy Botond (Alfa TI, 2.) 6:1, 6:1.
Páros: Tóth Ákos János, Nagy ( Gellért SE, Alfa, 2.) – Major, Baleja Konor (Alfa, 1.) 6:4, 6:2.
Leányok.
Egyes:
Farkaslaki-Hints Flóra (Kiskút TK, 3.) – Bak-Szabó Norina (MTK-Budapest, 1.) 4:6, 6:2, 7:5.
Páros: Bak-Szabó, Benke-Giosanu Izabella (Vasas, 1.) – Sziklai Eszter, Farkaslaki-Hints (Bp. Honvéd, Kiskút, 2.) 6:0, 6:1.
U18. Fiúk.
Egyes:
Hornung Gábor (Csopaki TK, 1.) – Jilly Ádám (Alfa TI, 3.) 5:7, 7:5, 6:3.
Páros: Jilly, Bakonyi Dávid (Alfa, Pasarét TK, 1.) – Kisantal Botond, Varga János (Vasas SC) 6:2, 7:6(6).
Leányok.
Egyes:
Molnár Kitti (Kiskút TK, 1.) – Komlódi Kiara (Unik SE, 2.) 6:3, 6:0.
Páros: Major Stella, Farkas R. Bonita (Gellért SE, BBTC, 2.) – Lay Kinga, Juhász Janka (Fortuna SE, Vasas SC) 6:1, 6:2.

 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline