search

Az ITF online továbbképzéseinek sorozatában ezúttal a helyes táplálkozás témakörét járták körül. 

Ez valóban egy húsbavágó kérdés, tehát vágjunk mi is bele.

Nem csak a bírók, de az ellátásért felelős házigazdák, rendezők is tanulhatnak az alábbiakból.

 

Cikkünk szerzője Nyírő László, ITF aranyjelvényes supervisor * Az előadó ezúttal nem a teniszezés, hanem a helyes táplálkozás szakértője, Filippo Ceccagno volt, aki egyben több profi játékos személyi tanácsadója is. Beugrónak mindjárt kapott egy beugrató kérdést, mit csináljon a szegény bíró, ha a verseny helyszínén csak hamburgert lehet kapni sültkrumplival. Egye meg, volt a bölcs válasz.

A baj ott kezdődne, ha minden nap és csak ezt lehetne, kellene ennie. Itt akár be is fejeződhetett volna az előadás, mert ami ezután következett azt bármelyik bulvár oldal életvezetési tanácsaiban megtaláljuk: kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás a cél, sok zöldség, gyümölcs, kevés zsír, só és cukor, csak teljes kiőrlésű gabonatermék, kontrollált kalóriabevitel, sok mozgás, semmi alkohol. Nem is értem, ezt miért kellett elmondani, amikor úgyis mindannyian így élünk. Vagy Ti nem?

Hallhattunk arról, mennyire fontos az A vitamin szerepe a szemek egészsége, a látás javítása érdekében, és miként árt neki akár az elhízás, akár a kóros soványság. A B6 vitamin pótlása is fontos, mert a hiánya levertséget, koncentráció vesztést okoz, de a koncentrációhoz az Omega 3,6,9 zsírsavak megfelelő szintje is kell. No meg az antioxidánsok, amelyek javítják a kognitív funkciókat. A tudományos háttérből talán ennyi elég is, nézzük, hogy milyen praktikus dolgokat mondott a derék olasz.

Például semmiképp ne hagyjuk ki a reggelit. Evidenciának tűnik, pedig egyáltalán nem az. Könnyű a helyzet, ha hotelben lakunk, ahol úri módon kiszolgálnak bennünket. Itt csak akkor van gond, ha túl korán kezdődnek az első meccsek, ráadásul messze van a pálya, ilyenkor hajlamos az ember inkább kicsit tovább aludni. Rossz szokás! Aki helyben lakik és ráadásul távol a pályától, annak marad az öngondoskodás, mert a rendezők ritkán szolgálnak reggelivel. A fogyasztott ételt úgy válasszuk meg, hogy minél később legyünk újra éhesek, tehát a lassan felszívódó táplálékokat kell előnyben részesíteni, mondta a szakértő.

Nap közben fordítsunk külön figyelmet a hidratációra, tehát fogyasszunk elegendő folyadékot. Kerülni kell a cukros és szénsavas üdítőket, de a kávé vagy a tea jó, viszont a székbíróknak ügyelni kell arra, hogy a mérkőzésük előtt ne igyanak olyasmit, ami egy 2-3 órás parti során kényelmetlen helyzetbe hozhatná őket. Szabad, sőt ajánlott az energia italok fogyasztása, mert sok ásványi anyagot lehet velük pótolni, a koffein bevitellel a fenti ok miatt viszont óvatosnak kell lenni.

Lényeges a vércukor megfelelő szinten tartása is, tehát ha bármely oknál fogva nem sikerül ebédelni, akkor marad a nassolás. Nem mindegy viszont, hogy mit.

Gyümölcs, az jöhet. Ha a helyszínen nem kapunk ilyesmit, kisegíthet a reggeliből elcsent alma, banán.

Filippo rossz példaként említette a Mars szeletet és a csokis kekszet, elemezte ezek összetételét, és bemutatta milyen, számunkra felesleges anyagok vannak bennük. Ajánlotta viszont a fehérje szeleteket, mi ezeket müzli néven ismerjük, ezek közül is a teljesen diétás, cukormentes variációkat. 20-30 percenként kell valamit harapdálni, ez a székben ülőkre is vonatkozik, és szóba jöhet néhány falat keserű étcsokoládé, vagy akár néhány szem darálatlan kávé elmajszolása is.

Kiadósabb, bár magyar gyomorral ebédnek aligha nevezhető főételnek ajánlotta a csirkés klubszendvicset, vagy egy cézár salátát, két meccs között a székbíróknak is belefér ilyesmi. Nem helyesli viszont a spagetti bolognese fogyasztását – olaszként szégyellte is ezért magát –, mert túl zsírosnak találja.

Vacsorára, ami így a főétkezés, frissen sült sovány húsokat javasol, sok zöldséggel, és estére maximum egy sört. Ebből is látszik, nehéz szakma a bíráskodás.

Megkérdezték tőle, mit szól a halak fogyasztásához. Nagyon ajánlja, de nem túl sűrűn, mert a vizek szennyeződése miatt a halak húsában rengeteg nehéz fém raktározódik manapság, és ezek bizony az emberben is felhalmozódhatnak. Ő csak tudja, tengerparti országból jött.

Mi az, amit mi mindebből leszűrhetünk? Elsősorban az, hogy a teniszbírónak nagyon oda kell figyelnie a saját dolgaira, nem számíthat arra, hogy mások gondoskodnak róla.

Minden verseny kezdete előtt világosan és egyértelműen tisztáznia kell a rendezővel a feltételeket, mit adnak, és mit nem, beleértve a büfé kínálatát. A legfontosabb persze annak a tisztázása, hogy teljes ellátást biztosít-e a verseny, vagy ennek pénzbeli megváltását kínálja, ami jelenleg 4 ezer forint naponta. Mérlegelni kell tehát az összes körülményt, és tisztességes alkut kötni a rendezővel, ez mindkét fél számára fontos. Ahány helyszín, annyiféle körülmény, tehát egységes recept nincs, de a versenyekhez így is mindenkinek jó étvágyat! És ne feledjük, amit ma megeszünk, azzá válunk holnap!

 

 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline