search
Fotók: Róth Tamás
Fotók: Róth Tamás

A Puskás Arénában megtartott Sport Fórum Hungary 2022 nívós találkozója volt a hazai sportélet vezetőinek.

A Magyar Padel Szövetség elnöke, Kerekes Péter a sportág a hazai és nemzetközi fejlődését mutatta be.

Az MTSZ női bizottságának elnöke, Temesvári Andrea és tagja, Sinkó Andrea kerekasztal-beszélgetésen számolt be sportvezetői tapasztalatairól.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/dehir.hu/unideb.hu) * Hagyományteremtő szándékkal rendeztek nívós nemzetközi sportkonferenciát csütörtökön a Puskás Arénában, Sport Fórum Hungary 2022 néven. A maga nemében rendkívüli esemény több szállal is kötődött a teniszhez, valamint a padelhez. Azon túl, hogy a két főszervező, a Sport&Move, valamint a The Path Sportmenedzsment révén, már az esemény egyik ötletgazdája is egy teniszes-padeles szakember, dr. Pákay Péter, a panelbeszélgetésekben is ott voltak sportágunk képviselői.

Az államtitkári megnyitót követően, a program első blokkjában kapott helyet Kerekes Péter, a Magyar Padel Szövetség elnöke. A világ több mint 50 országában közel 15 millió embert megmozgató rokon sportág siker felé vezető útjáról beszélt az UTE-val 1994-ben csapatbajnok egykori teniszező. Mesélnivalója pedig akadt bőven, hiszen a padel a világ egyik leggyorsabban fejlődő sportja, olyan hírességek játsszák, vagy látnak üzleti lehetőséget benne, mint Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Gianluca Vacchi, Shakira, Zlatan Ibrahimovic, de Novak Dojokovicsot is látták már a tőle megszokott ütő kisebb, speciális változatával a kezében.

− Ez a robbanásszerű fejlődés Magyarországon is nyomon következő, hiszen a hazai szövetség hat évvel ezelőtti megalakulása óta huszonegy helyszínen harminchat pályát adtunk át, további tizenhárom pedig jelenleg épül – vezette be a sportág hazai történetébe az érdeklődőket Kerekes Péter, aki szerint a magyar ranglistán szereplő több mint 250 játékos mellett, nem kevesebb, mint 600 a regisztrált versenyző, a jelenlegi háromezer körüli szabadidős játékos száma pedig évről évre duplázódik. Az eredmények pedig már nemzetközi szinten is alakulnak, hiszen felnőtt válogatottjaink Európa legjobb tizenhat csapata között vannak, veterán női padeleseink pedig az Európa- és a világbajnokságról egyaránt bronzéremmel tértek haza.

Kerekes Péter szerint azonban ez csak a kezdet. Tíz év múlva négy olimpikonnal, a World Padel Tour Top 100-ában pedig öt férfi és öt női játékossal szeretnének büszkélkedni. Addigra terveik szerint akár 250 pálya is épülhet országszerte, s ezeken 2500 igazolt felnőtt és ugyanennyi utánpótláskorú versenyző játszhat, miközben az amatőrök száma a tizenötezret is elérheti. Arra kérdésre pedig, hogy nem túl optimista-e ez a terv, Kerekes Péter a Magyar Padel Szövetség stratégiai terveit mutatta be, amelyben a sportág ismertségének növelése éppúgy szerepel, mint a pályák számának folyamatos gyarapítása, az edzőképzés, az utánpótlás-nevelés, valamint a hazai és nemzetközi versenyeztetés.

 

kerekes forum 2022kerekes forum 2022Kerekes Péter tart előadást

 

A három különböző teremben, egymást követő előadások és kerekasztal-beszélgetések sorában délután kapott helyet a „Nők a sportban – érvényesülés, siker, karrier” elnevezésű program, amelynek második blokkjában az MTSZ női bizottságának elnöke, Temesvári Andrea, valamint tagja Sinkó Andrea is részt vett. A női sportvezetők nehézségeitől, legnagyobb kihívásairól és a korábbi sportmúlt pozitív hatásairól mind a ketten gyakorlati tapasztalataik alapján tudtak beszélni.

− Játékosként, edzőként és sportvezetőként egyaránt mindig úgy éreztem, hogy duplán kell teljesítenem a férfi kollégákhoz képest – mondta Temesvári Andrea, akit Sinkó Andrea, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna és Pálinger Katalin mellett faggatott a műsorvezető, Csisztu Zsuzsa. – Amióta új vezetés van az MTSZ-ben, azóta érzek kedvező változást, úgy gondolom, hogy nyitottabb lett a sportág a női problémákkal kapcsolatban. Erre a legjobb bizonyíték az, hogy bizottságot is kaptunk, számomra nagy megtiszteltetés, hogy ennek vezetését rám bízta az elnökség. Az üléseken nagyon fontos témákról tudunk beszélgetni, dr. Gál Andreától a TF tanszékvezető egyetemi docensétől, aki a téma szakavatott ismerője, pedig már eddig is nagyon sokat tanulhattunk. Általánosságban nagyon fontos lenne, hogy több teret, több elismerést kapjunk a pályán kívül is, hiszen a sportolóként szerzett tapasztalatainkat mi is éppúgy tudjuk később kamatoztatni, mint a férfiak.

Az MTSZ női bizottságának tagja, Sinkó Andrea több mint százszoros válogatott, olimpiai hatodik helyezett volt ritmikus sportgimnasztikában, majd edzőként és sportvezetőként a hazai aerobik kiemelkedő személyisége lett, az Európai Torna Szövetségben tizenhét éve, vagyis negyedik olimpiai ciklusban tölti be tisztségét, a MOB sportolói bizottságát pedig tavaly novemberig vezette.

− A mi sportágunkban nemzetközi szakmai karriert nem lehet befutni korábbi sikeres sportpályafutás nélkül, gyakorlatilag ez a beugró – avatta be a kerekasztal-beszélgetés hallgatóit a torna, azon belül is az aerobik világába Sinkó Andrea, aki a tenisz szövetség női bizottságának munkáját elsősorban hazai és külföldi sportvezetői tapasztalataival segíti. – Ami pedig a nők szerepvállalását illeti, én eddig ott tudtam a leghatékonyabban dolgozni, ahol nők és férfiak hasonló arányban alkották a csapatot. Ezzel ugyanis el lehet kerülni az egyoldalú csőlátást, amely soha nem vezet jóra. A MOB-nál mindig is figyelnünk kellett a nemek közötti egyenlőségre, hiszen a NOB egyik legfontosabb törekvése a helyes arányok kialakítása. Persze egy nő számára mindig hatalmas dilemma, ha éppen akkor találja meg a legjobb feladat, amikor a gyermekei még kicsik. Ehhez kell olyan társ, aki mindenben mellénk áll.

temesvari andrea 20221020temesvari andrea 20221020Temesvári Andrea

Temesvári Andrea szerint a sportmúlt a gyakorlatban is sokat segít a későbbi karrier során, hiszen a sportolóként kialakított alázat, kitartás, vagy helyes időbeosztás mind olyan tulajdonság, amelyre az élet valamennyi területén szükség van a sikerhez vezető úton. A korábbi WTA 7. helyezett, páros Roland Garros-bajnok úgy gondolja, hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a pályán kívül is elegendő önbizalomra tegyen szert és a férfiak által uralt sportvezetésben ki merje mondani a gondolatait.

− Bátorságra, őszinteségre és igen megalapozott tudásra van szükség ahhoz, hogy a sport kemény világában megálljuk a helyünket – fogalmazta meg az érvényesüléshez szükséges legfontosabb tulajdonságokat Temesvári Andrea.

Az MTSZ jelenlegi elnökségi tagja, s azt a női bizottsággal összekötő Schmitt Gréta is érdeklődéssel figyelte az előadásokat, igaz ő nemcsak egykori sportolóként, jelenlegi sportvezetőként, de édesanyaként is érdekelt volt. Fia, a junior Európa-bajnoki bronzérmes vízilabdázó, Vigvári Vince, a Z Generáció és a márkák kapcsolatáról tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevője volt.

− Minden sportfórumon, amelyre meghívnak, örömmel veszek részt – tudtuk meg Schmitt Grétától. – Számomra mindig nagyon tanulságos más sportágak szemüvegén keresztül tekinteni a problémákra. Ezen a rendkívül jól szervezett konferencián is sok hasznos információt gyűjtöttem, arra pedig külön büszke vagyok, hogy az MTSZ női bizottságának két tagja is a résztvevők között volt.

A Sport Forum Hungary 2022-t szervező, a szabadidősportra szakosodott Sport&Move, valamint a versenyzők érdekképviseletét ellátó The Path Sportmenedzsment alapító társtulajdonosa dr. Pákay Péter korábban már honlapunknak is  beszélt a nemzetközi nyitás fontosságáról, amelynek első jeleit éppen ezen a kiemelkedő hazai konferencián láthattuk. A hetven előadóból ugyanis már most tízen külföldről érkeztek. A jövőben azonban ezt az arányt mindenképpen javítani szeretnék utóbbiak javára.

− A terveink igen magasröptűek, hiszen a következő évben már száz meghívottal számolunk, amely fele-fele arányban vonultatná fel a hazai és a nemzetközi sportélet kiemelkedő szakembereit – tudtuk meg Pákay Pétertől az esemény zárásakor. – Úgy tervezzük, hogy jövőre már két napos lesz a rendezvény. Nagy szükség volt már egy valóban mértékadó konferenciára, amely méltó a magyar sport sikereihez. A Puskás Aréna csodálatos háttere volt a színvonalas beszélgetéseknek és előadásoknak. A magyar sportszakma számára kiváló alkalom volt ez a találkozásra, a tapasztalatcserére és a kapcsolatok erősítésére. Nehéz idők előtt állunk, most különösen fontos az összetartás, egymás segítése. Természetesen Temesvári Andrea és Kerekes Péter részvétele különösen fontos volt a számomra, hiszen velük a tenisz, illetve a padel miatt elfogult vagyok. Mindketten az előadók felkészült táborát erősítették. Ami pedig a szervezést illeti, három hónapnyi munka fekszik benne, de a kezdet mindig nehéz. Úgy gondolom, hogy kilencven százalékban tökéletesen oldottuk meg a feladatot, a fennmaradó tíz pedig a jövőre nézve szolgál hasznos tanulságokkal. A másodikat már tökéletesen szeretnénk majd lebonyolítani, remélem, hogy a mostaninál is több teniszes, illetve padeles résztvevővel.

 

pakay kerekes aczelpakay kerekes aczelA honi padelsport vezető triumvirátusa: Pákay Péter, Kerekes Péter és Aczél László

 

A Debreceni Egyetemen elérhető széleskörű sporttudományi képzéseket, kutatásokat, infrastruktúrát és innovációkat is megismerhették az érdeklődők hazánk legnagyobb sportkonferenciáján. A budapesti rendezvényre több előadással és standdal készültek a Sporttudományi Koordinációs Intézet szakemberei – írja az unideb.hu.

A Debreceni Egyetem sportökoszisztémája unikális a hazai felsőoktatási intézmények körében. Nincs még egy olyan egyetem, ahol a sportegyesület, a létesítmények, a versenyszervezés és természetesen a felsőoktatási képzés ilyen egységet alkotva van jelen, mint a cívisvárosban – ezt hangsúlyozta Bács Zoltán a Sport Forum Hungary 2022-es rendezvényén. A Debreceni Egyetem sportstratégiájáról szólva a kancellár ismertette, miért és hogyan vált a sport stratégiai ágazattá az intézményben, illetve megfogalmazta az egyetem rövid és hosszú távú céljait ezen a területen. A cívisvárosi intézmény sportinnovációiról a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója számolt be. Balogh László előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogyan tudja a felsőoktatási intézmény K+F+I tevékenységével segíteni az ipar szereplőit a valós sportpiacon.

A konferencián külön beszámolót tartottak a DE nemzetközi sporteseményeiről is, hiszen a következő két évben három nagy egyetemi sportversenyt – 2023 3X3 University European Championship, 2023 Frisbee World University Games, 2024 European University Games – is szervez az intézmény.  A rendezvényen a Debreceni Egyetem vezetőin és szakemberein túl hallgatók is részt vettek, a fórumot kísérő kiállításon pedig az intézmény sporttudományi képzéseit is megismerhették a hazai és külföldi sportélet képviselői, szakszövetségei, kis- és nagyvállalatai.

 

sport forum hungary focisport forum hungary foci

 

 

 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline