search

Az idei felnőtt országos bajnokságon összesen kétmillió forint pénzdíjat osztanak ki a női és férfi versenyzők között.

Ifj. Gulyás István versenyigazgató szerint évről évre arra törekszenek, hogy minél nagyobb rangot adjanak az ob-nak, a szombati döntőkre ezért a korábbi bajnokokat is meghívják.

A vasárnapi férfi selejtezők helyszínén Kovács Márkot, Jilly Ádámot, valamint a női főtábla egyik fiatal szabadkártyás indulóját, Nemcsek Grétát kérdeztük reményeiről.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A férfiak selejtezős mérkőzéseivel kezdődött meg vasárnap reggel az idei szabadtéri országos bajnokság, amelyet a Körmöczy Zsuzsa, illetve a Gulyás István vándorserlegért írtak ki. A hölgyeknél idén csak főtáblás meccsekre kerül sor, a jelentkezők végül pontosan elfértek a 32-es táblán.

A férfi küzdelmek névadójának fia, ifj. Gulyás István, harmadik éve tölti be a versenyigazgató szerepkörét, de a korábbi évek során is aktív szerepet vállalt az ob-k megrendezésében. Pontosan azóta, hogy 2007-ben, a centenárium évében, vándorserleget indított útjára az MTSZ a két egykori nagy bajnok tiszteletére. A törekvés, miszerint a lehető legnagyobb rangot kell adni a hazai csúcsversenynek, azóta is változatlan.

− A mai nemzetközi versenyrendszer olyan feszes, hogy a legjobbjaink szinte egyetlen hetet sem hagyhatnak ki, így a topjátékosok részvételére nem is számítunk – mondta el honlapunknak a tornaigazgató, miközben a kedvezőtlen, esős időjárás miatti csúszásokra igyekezett időben felkészülni a Nemzeti Edzésközpontban zajló eseményen. – Évtizedekkel ezelőtt ez természetesen másképpen volt, a játékosok kevesebbet utaztak és az értékük kevésbé függött a világranglistán elfoglalt helyezésükről, így a pontszerzés sem volt olyan fontos, mint ma. Ennek ellenére csak az elmúlt tizenöt évben olyan meghatározó személyiségek nyertek ob-t, mint Balázs Attila, ő ráadásul hétszer, Nagy Péter, Piros Zsombor, Valkusz Máté, vagy Marozsán Fábián. Jól emlékszem még az első díjátadóra, akkor Kellner Ádám volt a győztes. Remélem, hogy a mostani győztesek is olyan fiatalok lesznek, akik később hasonlóan szép pályafutással büszkélkedhetnek majd. A férfiaknál úgy gondolom, hogy Fajta Péter a legnagyobb esélyes, de a páratlan küzdeni tudásáról ismert Nagy Petivel is számolni kell. A hölgyeknél a Szabanin Natália, Tóth Amarissa, Drahota-Szabó Dorka trió tűnik a legerősebbnek.

Az országos bajnokság idei programja annyiban változott a korábban megszokottakhoz képest, hogy a döntőket vasárnap helyett szombaton játsszák, éppen azért, hogy a külföldi versenyre utazók, még időben elindulhassanak. A férfi selejtezők pedig éppen ezért kezdődtek picit korábban.

 

gulyas pisti 2022gulyas pisti 2022Ifj. Gulyás István versenyigazgató és a publikum - Fotók: tenisz-palya.hu

 

Ami pedig a rangot illeti, ifj. Gulyás István a finálékra idén is válogatott nézősereget szeretne invitálni, mégpedig a sportág nagy öregjei és korábbi neves bajnokai meghívása révén. Persze a pénzdíj is a megbecsülés egyfajta jele, ám ezen a téren idén a nehéz gazdasági helyzet miatt nem sikerült előbbre lépni. A hölgyek és az urak összesen kétmillió forintos pénzdíjban részesülnek.

A vasárnapi első győzelmet az MTK-s Balla Péter szerezte, aki 3:6, 6:2, 1:0 arányban győzte le a PG Tenisz fiatalját, Gráf Bencét. Az egyes pályán csapattársa Kovács Márk követte, aki a kaposvári Péntek Ábelt búcsúztatta egy 6:0, 6:1-es mérkőzésen, majd Pfliege Ádámot 6:1, 6:1 arányban.

A jelenleg a Vasasban edzősködő, tanulmányai miatt korábban évekig az Egyesült Államokban élő Kovács Márk igen érdekes emlékeket őriz az országos bajnokságokról.

− Talán furcsán hangzik, de a felnőttek között egyetlen fordulón sem jutottam tovább, mindig nagyon rossz sorsolásom volt – idézte fel a Vasas szakembere, a Balázs Attila, Borsos Gábor, Filipovics Viktor elleni meccseit, de hazatértét követően sem volt szerencséje, akkor Fajta Pétertől kapott ki az első körben. – Most tényleg a játék öröméért neveztem, hiszen másfél éve, amióta edzősködöm, nem is indultam versenyen, csak csapatban léptem pályára. Hiába van tehát egész nap ütő a kezemben, és hiába ugrok be egy-egy szettre a tanítványok közé, azért ezt nem lehet teljes értékű felkészülésként kezelni. A mai első mérkőzés mindenképpen jó érzéssel töltött el, hiszen szeretem a teniszt, szeretek játszani. A kérdés minden bizonnyal az lesz, bírom-e majd kondival? Szerencsére a selejtezőben egyetlen tanítványommal sem hozott össze a sors, ellenük nem esett volna olyan jól a játék. Bízom benne, hogy sikerül felkvaliznom magam, és végre menni egy-két fordulót a főtáblán.

Ehhez azonban még előbb Szatmáry Adrián „kollégát” kell legyőznie, aki Dávid Rolandot 6:4, 7:5, Dancsák Mártont pedig 6:4, 6:1-re verte vasárnap.

 

helmes peter ob 2022helmes peter ob 2022

 

Az Alfa Tenisz Iskola tizenöt esztendős játékosa, Jilly Ádám is gyors győzelmet aratott az első fordulóban, András Attilát 6:0, 6:0 arányban verte.  A következő fordulóban pedig Pesti Balázst búcsúztatta egy 7:6(5) 6:1-gyel. Az idén remek korosztályos eredményeket produkáló teniszező már tavaly is indulhatott a felnőtt ob-n, s akkor három győzelemmel sikerült felverekednie magát a főtáblára.

− Tavaly Gubi Trisztántól kaptam ki hatalmas csatában, idén szeretnék egy kicsit tovább menni. Ehhez persze először a selejtezőket kellene sikeresen vennem. A főtáblán viszont már minden a sorsolástól függ, szerencsére is szükségem lesz ahhoz, hogy ott megszerezhessem az első győzelmemet. Ezen a felnőtt ob-n azonban nem az eredmény a legfontosabb, hanem a tapasztalat, amit gyűjthetek. Jó meccseket szeretnék játszani, kipróbálni magam a nagyobbakkal szemben, s ezzel is készülni a következő junior ITF-tornára, amit már be is ütemeztünk – foglalta össze elvárásait Jilly Ádám, aki hétfőn a Kincses Bence- Almádi Attila találkozó győztesével mérkőzik majd a főtáblára jutásért.

jilly adam 2022 4jilly adam 2022 4Jilly Ádám 2022-ben sikeres évet tud maga mögött

 

Férfiak
Selejtező:
 
Kincses Bence (Gyula) - Hargitai Csaba (Bebto)                                    4:6, 6:2, 6:3
Almádi Attila (MTK) - Bíró Marcell (Gellért)                                           6:1, 6:1
Jilly Ádám (Alfa) - András Attila (SZVUK)                                              6:0, 6:0
Pesti Balázs (Bebto) - Belanka Ádám (Tréning Center Békéscsaba)         6:0, 6:0
Tóth Ákos (Gellért) - Nádasy Gergely (SZVUK)                                     6:2, 6:4
Kápolnási Norbert (Norka Team Budapest) - Szabó György (Budaörs)    6:2, 1:6, 6:3
Márki Marcell (MTK) - Kóczán Lajos (HTFC CSO-KO)                            6:1, 6:1
Balla Péter (MTK) - Gráf Bence (PG)                                                   3:6, 6:2, 1:0, sérülés 
Török Ákos (MESE) - Péter Soma (MTK)                                             5:2, sérülés
Kárpáti Viktor (Golden Ace) - Székács Márk (Gyula)                             6:2, 6:0
Helmes Péter (Vasas) - Varga Ákos (DEAC)                                         6:2, 6:2
Zsembery András (Unik) - Pálfi Zoltán (Vasas)                                     6:2, 6:3
Kovács Márk (MTK) - Péntek Ábel (Kaposvár)                                      6:0, 6:1
Pfliegel Ádám (Dorog) - Béres Máté (Next)                                         6:3, 6:1
Dancsák Márton (PG) - Laczkó Béla (MTK)                                          6:3, 6:4
Szatmáry Adrián (MTK) - Dávid Roland (SZVUK)                                   6:4, 7:5
 
2. forduló:
Almádi - Kincses                                    6:2, 6:4
Jilly - Pesti                                            7:6(5), 6:1
Tóth - Kápolnási                                    6:2, 6:0
Balla - Márki                                         6:2, 4:6, 7:5
Kárpáti - Török                                     6:2, 6:3
Zsembery - Helmes                               6:1, 6:4
Kovács - Pfliegel                                   6:1, 6:1
Szatmáry - Dancsák                              6:4, 6:1
 
3. forduló, a feljutásért:
Jilly - Almádi                                        4:6, 6:3, 1:0 sérülés
Balla - Tóth                                         játék nélkül
Zsembery - Kárpáti                               6:4, 5:7, 6:2 
Kovács - Szatmáry                                6:2, 2:0, sérülés
 

A női verseny csak kedden kezdődik, de az első felnőtt ob-jára készülő Nemcsek Grétával is összefutottunk a Nemzeti Edzésközpontban. A Vasas 13 éves teniszezője csapattársnőjével, Benke-Giosanu Izabell-lel edzett, majd a férfi meccsek közül nézett meg néhányat. A szabadkártyával induló Nemcsek Gréta az első fordulóban Drahota-Szabó Dorka ellen játszik majd, aki ugyan sérülésből tér vissza, ám így sem ígérkezik könnyű ellenfélnek.

− Nem volt túl sok szerencsém a sorsolással, de a tenisz ilyen, ez ellen nincs mit tenni – latolgatta az esélyeket Nemcsek Gréta. – Éppen ezért csak arra koncentrálok, hogy jól játsszak, megpróbálok minden zavaró tényezőt kizárni, így az ellenfél személyét is. Taktikailag természetesen maximálisan fel fogunk készülni ellene, s bár picit izgulok, nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam az indulásra.  

Nők:
Szababin Natália (RTA, 1.)                                                                bye
Jeck Viola (Unik) - Tihanyi Luca (Savaria)
Ott Lívia (Pannon SE) - Böröczky Emilia (Bebto)
Juhász Janka (Vasas) - Bartha Panna (PVTC, 5.)                                 játék nélkül
Drahota Szabó Dorka (Sportmánia, 3.) - Nemcsek Gréta (Vasas)
Bak Szabó Norina (MTK) - Németh Anna (TTC)
Bíró Melinda (Gellért) - Bordás Patrícia (SZVUK)
Badics Mila (Kiskút, 6.) - De Paola Viviana (Fortuna)
Faludi Vivien (SVSE, 8.) - Gyenge Csenge (Vasas)
Németh Kitti (Fortuna) - Pécsi Boglárka (Future)
Wiandt Viktória (MTK) - Punyi Anna (DEAC)
Molnár Kitti (MTK, 4.) - Mihálka Zsófia (Alfa)
Komlódi Kiara (Unik, 7.) - Bodó Blanka (MTK)
Fehér Laura (PG) - Szabó Laura (Budaörs)
Kis Czakó Eszter (Gellért) - Finak Eszter (Medikus)
Tóth Amarissa (Vasas, 2.) - Kovács Sebestyén Lili (MTK)

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline