search
A győztes soproni F18-as trió: Kun Bendegúz, Sift Barnabás és Bakó Bálint
A győztes soproni F18-as trió: Kun Bendegúz, Sift Barnabás és Bakó Bálint

A korosztályos csapatbajnokság első aranyérmét az Alfa TI nyerte az F16-os kategóriában, a döntőben az MTK-BTC gárdájánál bizonyultak jobbnak.

Az F18-as mezőnyben az SVSE I. csapata állhatott a dobogó legmagasabb fokára, a Tenisz Műhely legyőzését követően.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Az első döntőket játszották szombaton Balatonbogláron, a korosztályos csapat országos bajnokságon. Az U16-os fiúk mezőnyében volt némi változás a Budapest- és a vidékbajnokság végeredménye alapján kialakult mezőnyben, hiszen a Sportmánia és a Fehérvár Kiskút együttese visszalépett, így a tartalék PVTC beugrásával csak az egyik csoportban csökkent háromra a résztvevők száma.

− Az egyéni ob-t követően nehéz ismét összeverbuválni a játékosokat, de még az edzőket is, hiszen mindenkinek zsúfolt, nehéz nyara volt – vélte Csurgó Virág, aki az MTK Budapest edzőjeként az U16-as fiúk vezetőjeként egészen a bronzéremig vezette az Almádi Attila, Sinkalovics Patrik duót. – Most tudtunk volna még a suli előtt egy picit szusszanni, de a fiúk inkább velem tartottak ide, Balatonboglárra és szép játékkal nyerték meg a bronzérmet, amiért gratulálok nekik. Az eredmény teljesen reális, ha nem ketten húzzák végig a meccseket, akkor sem tudtunk volna döntőbe kerülni, mert az Alfások erősebbek voltak nálunk. Megérdemelten nyerték az aranyérmet. A hogyan továbbról azonban még magam sem tudom, hogy mit mondjak.

A korábbi topjátékos pedig itt nem klubjára vagy játékosaira gondolt, hanem a növekvő energiárak miatti bizonytalanságra. A Feneketlen tónál ugyanis gyerekből továbbra sincs hiány, bár minden egyes újabb nemzedék gyengébb mozgáskordinációval érkezik az edzésekre. Csurgó Virág Siófokon nevelkedett, így még emlékszik azokra az időkre, amikor tornatermekbe járt télen edzésre, vagy a szállodákhoz tartozó pályákon, háló nélkül, csak a mozdulatokat gyakorolta. S bár ő innen is eljutott a világ élmezőnyébe, ma már ez szinte elképzelhetetlen. Még a néhány hetes kihagyásokból is nehéz visszajönni, nemhogy néhány hónaposból.

S bár az idei tél szinte mindenki számára nehéznek ígérkezik, a Balatonboglári Tenisz Clubban zajló korosztályos csb-n szerencsére a meccseken volt a hangsúly. Az U16-os fiúk mezőnyében a Jilly Ádám, Nagy Botond, Baleja Konor összeállítású Alfa TI az esélyesség terhét tökéletesen viselve nyerte a bajnoki címet. Az MTK-BTC elleni döntőben már nem is kellett lejátszaniuk a párosokat, hiszen Jilly Ádám magabiztosan verte Mező Marcellt, Nagy Botond pedig három szettben ugyan, de jobbnak bizonyult Grossmann Maximnál.

− Tudtuk, hogy van esélyünk a végső győzelemre, s ennek reményében jöttünk Balatonboglárra, de azért voltak nehezebb pillantok is, mint amilyen az MTK-BTC elleni finálé volt – jelentette ki Jilly Ádám, aki ebben a döntőben veszített először játékot, s akkor is csupán négyet. – A felkészülés szempontjából sokat jelentett, hogy Szlovéniából, egy négyes kategóriás junior ITF-tornáról érkeztem, s mivel két fordulót sikerült nyernem is, megfelelő önbizalmat szereztem, s benne is voltam a játékban.

Nagy Botond magabiztosan nyerte az első szettet Grossmann Maxim ellen, majd a másodikban átengedte neki a kezdeményezést, ám a hitét ekkor sem veszítette el:

− Próbáltam pontosan ugyanúgy menni, ahogy az elsőben, de lepuhultak a labdák, s nem jöttek a jó ütések. Végig bíztam magamban, az elveszített második szettben sem gondoltam arra, hogy kikaphatok. És igazam is lett, a meccs-tie-break során már nem volt kérdéses a győzelem. Fejben szedtem ekkor nagyon össze magam, hiszen a másodikban éppen az volt a probléma, hogy mentálisan kicsit kiengedtem. Nagyon örülök a győzelemnek.

 

nagy botond sapkaban legyozte grossmant kek sarga csikosban jilly gratulal neki 2022nagy botond sapkaban legyozte grossmant kek sarga csikosban jilly gratulal neki 2022Jilly Ádám gratulál Nagy Botondnak (sapkában), jobbról a legyőzött Grossmann Maxim

 

Baleja Conor a csapategységet emelte ki a siker legfontosabb összetevőjeként:

− Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Teljes az összhang közöttünk, de ez nem is csoda, hiszen Botival körülbelül ötéves korunk óta játszunk együtt, Ádi pedig legalább négy-öt esztendeje csatlakozott hozzánk. A pályán tehát nemcsak saját magunkért, de egymásért is küzdünk.

Az Alfa TI-t felkészítő edzői csapat nevében Szabó Tamás azonban egy kicsit másképpen fogalmazott:

− Szerintem egyértelműen a fegyelem döntött a mi javunkra, de ha még alaposabban kéne a siker okait boncolgatnom, akkor az évek alatt befektetett sok-sok közös munkát említeném. Ők maguk is nagyon sokat tesznek a sikerért, hiszen az edzéseken túl, járják a nemzetközi tornákat is, amelyeken értékes tapasztalatokat szereznek. Gratulálok a fiúknak és természetesen a felkészítő edzőknek is.

Az MTK-BTC együttese Krafcsik Tamás irányításával vágott neki a balatonboglári országos csapatbajnokságnak, aki a második helyezést értékelve azonnal elismerte, hogy papíron az ellenfél volt az esélyesebb.

− Ádám nagyszerű évet tudhat maga mögött és Boti is egyre jobb eredményekkel rukkol ki – dicsérte az Alfás játékosokat Krafcsik Tamás. – Ennek ellenére az egyéniben azért Maxit vártam volna győztesként, hiszen a Budapest-bajnokságon ő nyerte kettejük csatáját. Most azonban Boti extra játékot nyújtott az első szettben, annak megnyerése tehát egyértelműen rajta múlott. A tie-break elején viszont egy centiméteres outokon múlott egy-két labda, ami végül a mérkőzés sorsát is megpecsételte. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok a fiúk teljesítményével, különösen azért, mert Maxi és Marci végig azt csinálták, amit kértem tőlük, és amit az edzéseken gyakoroltak.

 

f16 dobogo por krisztinavalf16 dobogo por krisztinavalAz F16-os dobogósok Pór Krisztina versenyigazgatóval

 

Az U16-os fiúk döntőjét a legidősebbek fináléja követte, amelybe a Bakó Bálint, Sift Barnabás, Kun Bendegúz alkotta SVSE-GYSEV elsőszámú csapata mellett, a visszalépő UNIK SE helyére lépő Tenisz Műhely gárdája jutott be. A papírforma a soproniak győzelmét ígérte, ám Góczi Erik óriási csatában, 17-15-ös meccs-tie-breakben végül legyőzte a favoritnak számító Sift Barnabást. A két fiú hősies küzdelmet vívott egymással, az i-re a pontot pedig Góczi alsó szervája tette fel a pontot, amely annyira meglepte ellenfelét, hogy mozdulni sem tudott rá. Eközben a másik pályán Bakó Bálint fordított Kisantal Botond ellen, így az aranyérem sorsát, a párosok döntötték el.

− Barni nagyon a szívére vette, hogy ilyen körülmények között lett vége az egyéni találkozójának – beszélt a meccs sorsát eldöntő pillanatokról Úr Csaba, az SVSE vezetőedzője. – Fél óránk volt a párosig, s a következőket mondtam neki: megértem, hogy ideges vagy és ingerült. Különösen azért, mert Erikkel nagyon jó barátok vagytok. De magyar bajnok és válogatott játékosként kérdezem tőled, hogy a szabálykönyv engedélyezi-e az alsó szervát? Igen. Erik tehát nem csalt, egyszerűen csak minden eszközt bevetett a győzelem érdekében. Ha egy ilyen fontos pontnál meg tudott lepni téged, az nem az ő hibája. De ezeket a dolgokat a pályán kell lerendezni, fél óra múlva, a párosban megmutathatjátok, hogy ti vagytok a jobbak. És megmutatták. Egy szoros meccsen győzni tudtak, s ezzel széppé tették az esténket. Barnus és Bálint egyaránt nagyszerű eredményeket értek el idén, a csapatbajnoki győzelemmel pedig feltették a koronát erre a teljesítményre. Az együttes tagja volt Kun Bendegúz is, aki most ugyan nem jutott szóhoz, hiszen nagyon szoros meccseket játszottunk, de tudom, hogy bármikor bevethettem volna őt is. Ahogy máskor, úgy most sem az érmek száma a legfontosabb a számomra, hanem az az összetartás és együttműködés, ahogy a srácok végig egymást segítették, s ez az ötödik helyen végzett második csapatunkra is igaz. Az igazi értékmérő az, hogy milyen sportemberek, milyen felnőttek lesznek.

Az U18-as fiúk mezőnyében a Unik SE mellett a DEAC is visszalépett a küzdelmektől, helyükre a Gellért SE második csapat lépett. A szegediek így hat csapattal készültek, igaz, Major Stella váratlan betegsége miatt, végül az U18-as leányok között ők sem tudtak elindulni. Öt együttesükkel így is a legnépesebb vidéki delegációt adják Balatonbogláron.

− Szegeden szerencsére tartjuk a létszámot, sőt még enyhe növekedést is tapasztalunk – vonja meg bázisteremtő munkájuk eredményét Kiss György, a Gellért SE vezetőedzője. – Hogy mi a titkunk? Dolgozunk. Mindent megpróbálunk, hogy megtartsuk a gyerekeket, ami szerintem az odafigyelésen és a jó hangulaton múlik. Tudom, hogy mindenfelé sok a baj, nálunk is. Válság van, háború van, nehéz a megélhetés. De mi ennek ellenére szeretjük egymást, s ezt a gyerekek mindig érzik. Ezért tudunk népes csapattal jönni az országos bajnokságokra.

A balatonboglári csapatbajnokság versenyigazgatója, Pór Krisztina szavai is összecsengenek Kiss Györgyével, hiszen ő is azt hangsúlyozza, hogy hozzájuk mindenki szeret jönni, s ezért is vállalták el a csb rendezését.

− Annyira jól esik, hogy több csapatvezető is mosolyogva érkezett és nem titkolta mennyire örül, hogy itt lehet nálunk – mondta el honlapunknak a BBTC képviseletében Pór Krisztina. – Szerencsére mindenkinek sikerült szállást szereznünk, ami azért ilyen jó időben nem egyszerű a Balatonnál. A klubtagokat tájékoztattuk arról, hogy most ez a verseny élvez prioritást, tehát csak korlátozottan vehetik igénybe a pályákat, de mi mindig örülünk a korosztályos versenyeknek. Tizennégy pályánk van, úgyhogy tényleg zökkenőmentesen tudjuk bonyolítani a meccseket és még a beütésekre, edzésekre is lehetőség van. A jövő héten keddre jelezték a legtöbb találkozót, de biztos vagyok benne, hogy akkor is minden a lehető legnagyobb rendben lesz. Mi mindent megteszünk ennek érdekében.


Korosztályos csapatbajnokság, Balatonboglár
FIÚK
U16:
1. Alfa TI, 2. MTK-BTC, 3. MTK I., 4. Budaörsi SC
U18: 1. SVSE I., 2. Tenisz Műhely, 3. Vasas-Kék, 4. PG Tenisz

 

f16 bajnok svse ur csabival bako kun siftf16 bajnok svse ur csabival bako kun siftSoproni győzelmi öröm: Bakó Bálint, Kun Bendegúz és Sift Barnabás, valamint Úr Csaba vezetőedző

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline