search
L16: Bak-Szabó Norina és a bajnok Varga Viktória
L16: Bak-Szabó Norina és a bajnok Varga Viktória

Mészáros Patrik egyéniben is nyerni tudott a korosztályos ob-n, két szettben verte Deli Mersét. Kincses Kolos viszont visszavágott Bakonyi Dávidnak a páros fináléban elszenvedett vereségért. Az U16-os leányok mezőnyében Varga Viktória három szettben győzte le Bak-Szabó Norinát.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Három egyéni döntővel zárult pénteken az idei korosztályos országos bajnokság a Park Teniszklubban. Az U18-as fiúk mezőnyében Mészáros Patrik a duplázás reményében lépett pályára Deli Merse ellen, hiszen az előző napon Hornung Gábor oldalán már a dobogó legmagasabb fokára állhatott párosban. A junior ITF-világranglistán legelőkelőbb helyen rangsorolt, a tizenhetedik születésnapját szeptemberben ünneplő teniszező, csütörtökön ugyan már némi fáradtságra panaszkodott a hetek óta tartó nagy menetelését követően, ám úgy tűnt, ebből péntekre már semmi sem maradt. Punyi Gábor tanítványát magabiztosan 6:2, 6:2 arányban győzte le.

− Sikerült mára még egyszer felszívnom magam, fejben jól felkészültem a találkozóra – kommentálta győzelmét Mészáros Patrik, aki valóban jól megtalálta az ellenszert Deli Merse akcióira. – Szétszedtem a játékát, nem hagytam, hogy támadjon, próbáltam a lehető legstabilabb maradni. Mind fizikálisan, mind mentálisan tökéletesen összeszedtem magam erre a meccsre, ami a jó taktikával, és a határozott tenyereseimmel együtt hozta meg a győzelmet. Most egy szusszanásnyit pihenek, azután jönnek az ITF-tornák, amelyeken szépen lassan szeretnék egyre feljebb lépkedni. A jövő heti budapesti tornán nagyon jó lenne az elődöntőig eljutni, de persze meccsről meccsre haladok majd.

Patrik edzője, Papp Sándor is azt hangsúlyozta értékelésében, hogy tanítványa röpke két hét alatt tizenhat meccset játszott, a mérlege pedig hibátlan. A koronát természetesen pénteken, az ob-címmel tette fel a sorozatra, miközben majdnem száz helyet javított a korosztályos világranglistán, amelyen most már a 301. helyen áll.

− A döntőben nyújtott teljesítményével nagyon elégedett vagyok, most két napig teljesen ki kell kapcsolnia, ám hétfőn már kezdjük a felkészülést a nemzetközi tornákra – jelentette ki Papp Sándor a finálét követően. – Előbb hármas, majd kettes kategóriájú viadalok szerepelnek a programunkba, Patriknak most már ezen a szinten is el kell érnie egy jobb eredményt ahhoz, hogy a fejlődése töretlen maradjon, s a dinamikáját is megőrizze. Én most azzal is elégedett lennék, ha két-két köröket menne, a játéka megvan hozzá.

A PG Tennis csapatával készülő Deli Merse nem titkolta csalódottságát, hiszen ő is nyerni jött a Feneketlen-tóhoz.

− Sok edzés és mérkőzés van mögöttem, nagyon fáradt vagyok, nekem nem sikerült mára felszívnom magam – vallotta be Merse, aki sajnálta, hogy nem tudta a kínálkozó lehetőségeket kihasználni. – Patrik ma mindenben jobb volt nálam, jobban akarta a győzelmet és jobban is játszott. Persze, ha kicsit több teret engedett volna nekem, akkor talán szorosabbá tudom tenni a meccset, de természetesen nem tette meg nekem ezt a szívességet. Ez a meccs azonban elsősorban fejben dőlt el, számomra pedig az a döntő legnagyobb tanulsága, hogy rendszeresen szükségem van pihenőre. Egyébként az ob előtt meg is fordult a fejemben, hogy nem indulok, de végül elhessegettem ezt a gondolatot. A viadal rangja miatt ezt egyszerűen nem tehettem meg.

 

f18 es f16 bakonyi deli meszaros kincsesf18 es f16 bakonyi deli meszaros kincsesBakonyi, Deli, Mészáros és Kincses

 

Az U16-os fiúk döntője is hasonló, látszólag sima eredményt hozott, és itt is a korosztályba idén fellépő, fiatalabb teniszező nyerte a döntőt, Kincses Kolos személyében. A találkozó azonban csak látszólag volt könnyű, mindkét fiú igyekezett a legjobbját nyújtani, ami ezúttal az MTK teniszezőjének sikerült jobban. A pasaréti Bakonyi Dávid pedig ezt a lehető legsportszerűbben ismerte el:

− Ezt a meccset nem én veszítettem el, hanem Kolos nyerte meg, mert nagyon jól és kiegyensúlyozottan játszott. Éppen ezért nem is vagyok szomorú, hiszen jobb volt nálam, mindent megtettem a győzelemért. Az ob előtt az volt a célom, hogy az elődöntőig jussak el, hiszen ott Sift Barnabás várt rám. A felkészülésem abból a szempontból jól sikerült, hogy az előző héten, Ausztriában döntőztem egy kettes kategóriájú Tennis Europe-tornán, tehát jó meccseket játszhattam, viszont a fináléban elszenvedett vereség miatt csalódott voltam. De az egy más helyzet volt, ott engem nyomott össze a tét súlya. Barni ellen, az elődöntőben stabilabban játszottam, jól szerváltam, hullámvölgyek nélkül tudtam erős maradni. Nekem tehát már a döntő is nagy siker volt, ilyen előzményeket követően. Tudtam, hogy Kolos ellen nehéz lesz, hiszen a soroksári nemzetközin simán kikaptam tőle. Stabilan, hosszan játszott, irányította a meccset. Az elején ennek ellenére nekem is jól ment, szoros gémeket játszottunk, de nem hagyott kibontakozni. Az utóbbi időben több döntőt is veszítettem, de ez most végre egy jól finálé volt, ezért nem is szomorkodom. A tegnapi páros győzelemmel együtt pedig kifejezetten boldog és elégedett vagyok!

Kincses Kolos négy hónapja dolgozik együtt az Egyesült Államokból hazatért Hornok Miklóssal, aki a BTC-n kezdte meg az itthoni munkát. A kiváló szakember örömmel vállalta a 2007-es korosztály hazai legjobbjának felkészítését, és a döntő után is csak dicsérni tudta tanítványát.

− Minden általam kért utasítást pontosan hajtott végre, ami egy edző számára a győzelemnél is nagyobb örömet jelent – értékelt honlapunknak Hornok Miklós. – Megbízhatóan és fegyelmezetten játszott, ami a mai teniszben elengedhetetlen. Úgy érzem, hogy az elmúlt négy hónap alatt nagyon sokat fejlődött, sikerült egyfajta arculatot adnom a játékának. Az ösztönösen, jól teniszező kamaszból tudatosabb juniorrá érett. Több technikai változtatást is elvégeztünk, például sokkal több pörgetést tettünk az ütéseibe, ami ebben a korban már elengedhetetlen. A gyermekekre jellemző hullámzó teljesítménygörbe is egyre egyenesebb és magasabbra ívelő az ő esetében, ami azt mutatja, hogy nagyon jó úton járunk.

A fiatal játékos nem tagadta, hogy ő is győzni jött a Park Teniszklubba, s mivel a mezőnynél egy évvel fiatalabb, ezért egyáltalán nem volt teher a vállán. Felszabadultan, jó játékkal jutott el a döntőig, ahol szintén sikerült véghez vinnie az edzőjével eltervezetteket.

− Csak a játékkal foglalkoztam, semmi mással, ennek ellenére picit nehezen indult az ob, hiszen előtte volt egy kis hőemelkedésem – avatta be honlapunkat a részletekbe Kincses Kolos, aki a tizenhatodik ob-címét nyerte pénteken. – A felállított stratégia azonban jó volt, nekem pedig nagy biztonságot adott. Tudtam, hogyha tartom magam hozzá, akkor semmi baj nem történhet. Így is lett, a nehezebb pillanatokban csak mentem tovább és a megbeszéltek szerint folytattam. Összességében nagyon sokat segít, hogy Miki bá’ pontosan elmagyarázza mit, miért kell tennem. Ami a döntőt illeti, picit izgultam azért az elején, de szép lassan megnyugodtam és attól kezdve csak befelé figyelve játszottam a játékomat.

Az idei korosztályos országos bajnokságot az U14-es leányok fináléja zárta, a torna első kiemeltjét, Bíró Melindát a legjobb nyolc között búcsúztató Varga Viktória, és a második kiemelt Bak-Szabó Norina között. Előbbi ráadásul az elődöntőből is 6:2, 6:1-gyel jutott tovább, míg Csurgó Virág és Nagy Tamás tanítványa nagy csatában, három szettben verte a negyedik kiemelt Kis-Czakó Esztert.

Az első szettben fej-fej mellett haladtak a játékosok, többnyire ellenfelük szerváját kihasználva, breakkel nyerték a gémeket. De Bak-Szabó Norina hajrázott jobban és miután 6:6-ra egyenlített a tiebreakben mutatott magabiztos játékával ő jutott előnyhöz. A második szettben azonban Varga Viki volt a határozottabb és nyomban 3:0-ra elhúzott, és 6:2-re hozta a játékrészt. A döntő szettben Norina kezdett jobban, 2:0-ra vezetett, mégsem tudott előnyéből profitálni, hiszen ettől kezdve a nyíregyházi teniszező nyerte a következő hat játékot, s vele az első egyéni ob-címét.

− Korábban négyszer veszítettem ob-döntőt, ezért ma mindenféleképpen nyerni szerettem volna – jelentette ki Varga Viktória a díjátadót követően. – Tudom, hogy mindenki azon kapta fel a fejét, hogy megvertem Melindát, de én meccsről meccsre haladtam, valamennyi találkozó fontos volt ezen az úton és egyben nehéz is. A döntőben azt hiszem céltudatosabb voltam Norinánál, a mérkőzés sorsa egyértelműen fejben dőlt el.

Bak-Szabó Norina szerint Varga Viktória a fontos pontoknál kevesebbet hibázott nála, ezért tudott nyerni.

− Az országos bajnokság előtt nem igazán bíztam abban, hogy döntőbe jutok, az elődöntőt tűztem ki magam elé minimális célként. Éppen ezért nagyon örültem, hogy ezt túl tudtam teljesíteni, bár nyerni is szerettem volna. A legfontosabb azonban az volt, hogy jó meccseket játsszak, ami viszont maradéktalanul sikerült.

Varga Viktória edzője, Csonka Gábor, a sorsolást látva tudta, hogy nehéz mérkőzésekre kell számítaniuk, amennyiben a döntőig szeretnének menetelni. Éppen ezért nem is tettek különbséget a meccsek között, valamennyi fontos volt.

− Mindig a következő találkozóra készültünk és összpontosítottunk – foglalta össze taktikájukat Csonka Gábor. – Nagyon fontos volt számunkra ez az országos bajnokság, ezért két hete kizárólag erre készültünk. Az edzéseken hullámvölgyek nélkül dolgoztunk, hiszen itt is a maximumot szerettük volna kihozni. Szerencsére ez sikerült is, bár ez most is egyértelműen a kemény munka eredménye. A döntőben két támadó stílusú játékos találkozott, tudtuk, hogy az fog nyerni, aki nagyobb nyomást tud gyakorolni az ellenfelére. Mindig annak a javára billent az állás, aki fegyelmezetten, mégis agresszíven teniszezett. Nagyon elégedett vagyok Vikivel, és természetesen büszkék vagyunk az első egyéni ob-címére.

                                            KOROSZTÁLYOS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG. BUDAPEST, PARK TENISZKLUB

FIÚK

U16
Egyes.
Elődöntők: Kincses Kolos (MTK, 1.) – Major Áron (Open Teniszvölgy, 5.) 6:4, 6:1; Bakonyi Dávid (Pasarét TK, 3.) – Sift Barnabás (SVSE) 6:1, 6:3. Döntő: Kincses – Bakonyi 6:2, 6:2

U18
Egyes.
Elődöntők: Mészáros Patrik (Next TA, 1.) – Bakó Bálint Gergő (SVSE, 3.) 6:3, 6:4; Deli Merse Milán − Kisantal Botond (TM, 2.) – 7:6(4), 6:3. Döntő: Mészáros – Deli 6:2, 6:2

LEÁNYOK

U16
Egyes.
Elődöntők: Varga Viktória (Bíbic, 7.) – Komlódi Kiara (PG Tennis, 5.) 6:2, 6:1; Bak-Szabó Norina (Topsport SE, 2.) – Kis-Czakó Eszter (Gellért SE, 4.) 2:6, 6:3, 6:3.
Döntő: Varga – Bak-Szabó 6:7(1), 6:2, 6:3

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline