search
Dankó, Udvardy, Mészáros és Szőke Klostersben
Dankó, Udvardy, Mészáros és Szőke Klostersben

A korosztályos egyéni Európa-bajnokságokon Udvardy Luca szerepelt a legjobban a magyarok közül, az U18-as leánymezőnyben elért nyolcaddöntőjével. A párosok közül a Benke-Giosanu Izabella, Nemcsek Gréta duó jutott a legtovább, az U14-es kontinensviadalon a legjobb nyolc között végeztek. A vigaszág adta lehetőséget Tóth Ákos János használta ki a legjobban, ő az U14-es fiúknál elődöntőzött.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Tennis Europe junior naptárának legnépszerűbb és legrangosabb sorozatát, az egyéni Európa-bajnokságot rendezték az elmúlt héten a kontinens három városában, az U14, U16 és U18-as korosztályos kategóriákban. S bár korábban a magyar teniszutánpótlás gyakran hívta fel magára ezen az eseményen a figyelmet, aranyérmeseinkből és dobogósainkból többnyire profi játékos lett a folytatásban, idén egyetlen játékosunk, illetve párosunk sem szerzett érmet, sőt igazából a közelébe sem került.

Versenyzőink közül egyedül az idei wimbledoni juniordöntős, Udvardy Luca nyert két meccset az egyéni főtáblán, s bár 7. kiemeltje volt az U18-as leányok mezőnyének, két győzelmével végül a legjobb 16 között búcsúzott.

Az U14-esek és U16-osok esetében a vigaszág jelentette a második esélyt az első mérkőzésükön vereséget szenvedőknek, amit a szegedi Tóth Ákos János használta ki a legjobban, hiszen az U14-es fiúk között az elődöntőig menetelt. Ugyanitt a pasaréti Kovács Marcell a negyeddöntőben fejezte be a kontinensviadalt.

A párosok között a Benke-Giosanu Izabella, Nemcsek Gréta duó volt a legeredményesebb magyar kettős. A Vasas SC játékosai két győzelmet aratva, a legjobb nyolc között végeztek. Őket ráadásul az első kiemelt cseh Forejtkova, Kovackova kettős búcsúztatta. De Grétinek az egyesben sem volt túl nagy szerencséje a sorolással, hiszen az őt legyőző szlovák Pohankova magabiztosan jutott a döntőbe, amelyben a korosztályos európai ranglista vezetőjétől a cseh Kovackovától szenvedett három szettes vereséget.

 

u14 egyeni eb 2022u14 egyeni eb 2022Az U14-es egyéni Európa-bajnokság magyar szereplői

 

− Az első forduló tekintetében szerencsések voltunk, ellenfeleink csak annyiban okoztak nekünk gondot, hogy meglehetősen kiszámíthatatlan volt a játékuk – idézte fel Nemcsek Gréta a macedónok elleni nyitómeccset, majd a 7. kiemelt olasz duó elleni találkozóra tért át. – Nagyon jól játszottunk a nálunk előkelőbb helyen rangsorolt páros ellen, el tudtuk hinni, hogy számunkra is jól kijöhet a lépés. Utóbbinak nagy szerepe volt a győzelemben is. A hullámvölgyek idején ugyanis éppen az volt a baj, hogy kicsit negatívvá váltunk Izával. A tie-breakben nagyon feldobott minket egy-két ajándékpont, s ezeknek köszönhetően biztosan be tudtuk fejezni a meccset. A cseh párosról elég annyit mondani, hogy a 2008-as generáció legjobb játékosai Európában. Nemcsak technikailag voltak borzasztó stabilak, de mentálisan is fölénk nőttek. Ahogy feljöttek a pályára, már érezhető volt a magabiztosságuk. Ellenük végül egy nagyon jó második szettet tudtunk játszani, minden vagy semmi alapon a maximumot adtuk. Így jutottunk el a négy-négyig. Megfordítani azonban már nem tudtuk a meccset.

Nemcsek Gréta fiatal U14-esként azért azt is megérezte, hogy az említett szlovák, illetve cseh játékosok, illetve a mezőny jelentős része egy évvel idősebb volt nála. Ebben a korban pedig még a hónapoknak is jelentősége van, az életkor és a tudás közötti párhuzam csak később egyenlítődik ki. Egyesbeli legyőzője, a későbbi döntős Pohankova, ráadásul nagyon agresszív stílusban játszott, két-három ütésből igyekezett lezárni a labdameneteket, amelyben nagy segítség volt számára kiváló szervája és a hatékony hálójátéka. Mindezt már Nemcsek Gréta állapította meg, a kontinensviadal legfontosabb tanulságaként.

A wimbledoni döntőt követően nem igazán lehet csodálkozni azon, hogy Udvardy Luca volt a legsikeresebb magyar a korosztályos egyéni Eb-n. Az U18-asok esetében mindig nagyon kemény a mezőny, s ez most sem volt másképpen, így a Budaörsi SC fiatalja Svájcban is nehéz meccseket játszott.

− Bár a junior Grand Slam-sikeremet nem tudtam megismételni, azért nem volt ez egy rossz hét – értékelte a kontinensviadalt Udvardy Luca, aki hétfőn már utazik is tovább Dankó Vanesa és Kántor Anna társaságában az U18-as csapat Európa-bajnokságra. – Nagyon jó ellenfeleket vertem és a német lány, akitől végül vereséget szenvedtem, kemény ellenfél volt. A második találkozót egy hazai teniszező ellen vívtam, felpörgetett, hogy mindenki neki drukkolt és nagyobb pályára tették az összecsapásunkat. Szerencsére tudtam befelé, magamra figyelni, így, ha három szettben is, de sikerült nyernem ellene. A német lány ellen a második szettben több meccslabdát is hárítottam, egy-ötről jöttem vissza három-ötre. Kicsit már fáradt voltam, mert tényleg nehéz hetek állnak mögöttem, és az előző napi három szett ekkor ütött vissza. A tanulság számomra az, hogy mindig az utolsó pillanatig kell küzdeni. Szerencsére egyébként is ez az alapelvem, s az esetek többségében ez a hozzáállás eredményes is. Most picit pihentem a családommal, így fizikálisan és mentálisan egyaránt jó formában érzem magam, készen állok a következő megmérettetésre, a korosztályos csapat Eb-re. Célunk, hogy csoportunkban az első két hely valamelyikén végezzünk, s ezzel bejussunk a franciaországi döntőbe, amelyet augusztus első hétvégéjén rendeznek majd. Vanival szerintem most is jól ment a páros, nagyon kicsin múlott, hogy nem nyertük meg a második meccsünket, remélem a héten is sikeresek leszünk együtt.

 

u16 2022u16 2022U16-os magyar válogatottak

A Gellért SE játékosa, Tóth Ákos János első egyéni Európa-bajnokságán vett részt Mostban, s bár a főtábla első fordulójában vereséget szenvedett, a vigaszágon az elődöntőig menetelt. A negyeddöntőben ráadásul az első kiemelt Petit verte három szettben. A találkozót két nap alatt játszották, az első két szettet este tíz órakor sötétedés miatt zárták le, a harmadikat másnap délelőtt tízkor kezdték.

− Nagyon kemény meccs volt, szoros gémekkel, folyamatosan nyomás alatt igyekeztem tartani a monacói fiút, nem hagytam, hogy kezdeményezzen – beszélt az emlékezetes mérkőzésről Tóth Ákos János, a főtáblán elvesztett mérkőzését viszont leginkább az izgalom számlájára írta, hiszen nagyon szeretett volna bizonyítani. – A nyitómeccsen a megnyert elsőt követően, a második szettben már kettő-nullára vezettem, ám ekkor kicsit passzív lettem, s ezzel visszahoztam a lengyel fiút a meccsbe. Mivel addig sima volt, talán túlságosan megnyugodtam. Egyébként az Eb-nek ez volt az egyik nagy tanulsága a számomra. Egy pillanatra sem szabad kiengedni, mert ezen a szinten már amint az ellenfél megérzi a gyengeséget, azonnal támad és fordít. A vigaszágon már nem követtem el hasonló hibát, az első kiemelt legyőzését pedig komoly eredménynek tartom. Az elődöntőre, amit alig egy órával később játszottunk, sajnos nem tudtam lélekben felkészülni, szinte még a győzelemnek örültem. Szerintem ezért ment el az első szett olyan gyorsan a holland fiú ellen. De egyébként is alig volt labdamenet, szinte minden első labdába gondolkodás nélkül belevágott. Ez volt az első egyéni Európa-bajnokságom, remélem a következőn már a főtáblán ismételhetem meg a mostani vigaszágas menetelésemet.

Korosztályos egyéni Európa-bajnokság
U14. Most, Csehország
Fiúk. Egyes.
1. forduló:
Jan Sadzik (lengyel) – Tóth Ákos János 2:6, 6:3, 6:2. 2. forduló: Concalo Da Rosa Castro (portugál) – Kovács Marcell 6:1, 7:5.
Vigaszág. 2. forduló: Tóth – Zac Naughton (ír) 5:4, 4:1; Kovács – Solen Aerts (belga) 4:0, 4:0; 3. forduló: Tóth – Olaf Zielinski (luxemburgi) 4:2, 4:1; Kovács – Guillem Davasse Vidal (andorrai) 4:1, 4:0. Negyeddöntő: Tóth – Lenny Petit (monacói, 1.) 5:3, 1:4, 4:1; Ivon Jovanovic (horvát, 14.) – Kovács 4:2, 5:4. Elődöntő: Luka Nikolic (holland,15.) – Tóth 4:1, 5:4.
Páros. 2. forduló: Marko Dragovic, Vanja Nikolic (szerb) – Kovács, Tóth 6:4, 0:6, 10-5.
Leányok. Egyes.
1. forduló:
Nemcsek Gréta – Antonia Stoyanov (holland) 6:2, 6:2; 2. forduló: Mia Pohankova (szlovák, 9.) – Nemcsek Gréta 6:1, 6:3; Benke-Giosanu Izabella – Mia Woo (holland) 6:2, 6:0; 3. forduló: Angelica Sara (olasz, 10.) – Benke-Giosanu Izabella 6:1, 6:0.
Páros. 2. forduló: Benke-Giosanu, Nemcsek (12.) – Iva Keckarova, Sara Mitevska (macedón) 6:3, 6:2; 3. forduló: Benke-Giosanu, Nemcsek (12.) – Fabiola Marino, Angelica Sara (olasz,7) 6:4, 2:6, 10:7. Negyeddöntő: Eliska Forejtkova, Alena Kovackova (cseh, 1.) − Benke-Giosanu, Nemcsek (12.) 6:1, 6:4.

U16. Prerov, Csehország
Fiúk. Egyes
1. forduló:
Sift Barnabás – Amar Silajdzic (bosnyák) 6:4,6:2. 2. forduló: Jan Kumstat – Kincses Kolos (14.) 4:6, 7:6(9), 6:3; Federico Cina (olasz, 2.) – Sift Barnabás 6:3, 6:0.
Vigaszág. 2. forduló: Kincses – Eyal Shumilov (izraeli) 4:2, 4:1; Negyeddöntő: Ludvig Hede (svéd, 7.) – Kincses 1:4, 4:1, 0:2/feladta.
Páros. 2. forduló: Kincses, Sift (3.) – Sebastien Cauhape, Louis-Lou Langenaken (belga) 7:6(4), 6:4; 3. forduló: Max Schoenhaus, Max Stenzer (német) – Kincses, Sift 7:6(3), 4:6, 10-7.
Leányok. Egyes
2. forduló:
Anastasija Firman (ukrán, 16.) – Molnár Kitti 6:4, 6:2; Bíró Melinda – Kaja Najzer (szlovén) 6:4, 0:6, 7:5. 3. forduló: Weronika Ewald (lengyel, 4.) – Bíró 6:2, 6:2.
Vigaszág. 1. forduló: Molnár – Patricija Cechanaviciute (litván) 5:3, 4:1. 2. forduló: Duru Soke (török, 6.) – Molnár 2:4, 4:1, 4:1.
Páros. 1. forduló: Bíró, Molnár – Iben Mol, Linnea Venesmaa (finn) 6:1, 6:0; 2. forduló: Britt Du Pree, Rose Marie Nijkamp (holland, 8.) 4:6, 6:4, 10:8.

U18. Klosters, Svájc
Fiúk. Egyes.
2. forduló:
Federico Bondioli (olasz) – Szőke Ádám Gábor 6:7(6), 6:2, 6:4; Mihai Alexandru Coman (román, 15.) – Mészáros Patrik 7:5, 4:6, 6:1.
Páros: Tiago Pereira, Henrique Rocha (portugál, 14.) – Mészáros, Szőke 6:4, 6:1.
Leányok. Egyes.
1. forduló: Dankó Vanesa Dalma – Emine Lagarija (bosnyák) 6:4, 6:1; 2. forduló: Nikola Daubnerova (szlovák, 5.) – Dankó 6:3, 6:1; Udvardy Luca (7.) – Laura Hietaranta (finn) 6:1, 6:2; 3. forduló: Udvardy – Paula Cembranos (svájci) 2:6, 6:1, 6:3; 4. forduló: Joelle Lilly Sophie Steur (német) – Udvardy 6:2, 6:3.
Páros: 2. forduló: Dankó, Udvardy (15.) – Iva Daneva, Aleksandra Simeva (macedón) 6:4, 6:3; 3. forduló: Carolina Kuhl, Steur (német, 3.) – Dankó, Udvardy 6:4, 6:2.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline