search
Udvardy Panna a Roland Garros 6-os pályáján - Fotó: tenisz-palya.hu
Udvardy Panna a Roland Garros 6-os pályáján - Fotó: tenisz-palya.hu

Udvardy Panna sem jutott túl az első fordulóból kedden késő este Párizsban, így a magyar hölgyek már csak párosban vannak versenyben.

A belga Zanevska mestere szerint a játékosokkal szemben igazságtalanság, hogy ha Wimbledonban nem kaphatnak világranglista-pontokat, magánemberként azonban ő is elítéli az orosz-ukrán háborút.

Piros Zsombor végül nem került fel a főtáblára szerencsés vesztesként, ennek ellenére elégedett első felnőtt párizsi szereplésével.

 

Gy. Szabó Csilla helyszíni tudósítása (tenisz-palya.hu) * Az esős és hűvös hétfői napot követően, kedden már megszakítások nélkül folytatódott a párizsi nyílt teniszbajnokság, a programban pedig egyetlen magyar játékos neve szerepelt, Udvardy Pannáé. A WTA rangsorban jelenleg 90. helyen található balatonakarattyai teniszezőnő a tízes pálya utolsó párharcának résztvevőjeként a kvalifikációból érkező mexikói Fernanda Contreras Gomez ellen játszotta karrierje első felnőtt Roland Garros mérkőzését. Fellépésére azonban a szokásosnál is többet kellett várnia, hiszen az első összecsapáson a portugál Sousa és a tajvani Tseng négy óra huszonhárom percen át küzdött egymással, óriási csúszást generálva ezzel a pálya programjában.

A 131 esztendős, máig egyetlen salakos Grand Slam-tornán azonban mindig bőven van látni és hallani való, ahol egyetlen dolog kizárt, az az unatkozás. S bár a 11 órai kezdés előtt már egy órával szinte végeláthatatlan tömeg hömpölyög reggelente a stadion felé, a franciák tökéletes szervezéssel terelik a lehető leggyorsabban céljuk felé az érdeklődőket. A Porte d’Auteuil felől érkezőket a számos önkéntes közül néhányan hangosbemondóval a kezükben, magas teniszbírói széken ülve irányítják, a tömeg a biztonsági ellenőrzések ellenére is szinte akadálytalanul szóródik szét a tizennyolc pályás teniszszentélyben, ahol már alig van szükség különösebb tájékoztatásra. A látogatók egyetlen fontos programja a jobbnál jobb mérkőzések közötti szelektálás.

Ezzel pedig a korábbi nagy sztárok sincsenek másképpen. Fucsovics Márton hétfő esti nyitómeccsén például Sebastien Grosjean és Paul-Henri Mathieu foglalt helyet igen szerényen a játékosok hozzátartozói számára fenntartott bokszban. Pontosabban csak szerettek volna feltűnés nélkül meccset nézni, hiszen a labdamenetek közötti szünetekben mindig érkezett egy-egy drukker, aki közös szelfi készítését kérte a négy, illetve három ATP Tour-győzelemmel büszkélkedhető egykori játékostól. Ők pedig mindenkinek mosolyogva, kedvesen teljesítették a kívánságát, majd figyelték tovább a kvalifikációból érkező fiatal francia Geoffrey Blancaneaux mérkőzését Marci ellen. És persze néha kommentálták is. Örömmel nyugtázták honfitársuk valamennyi szép megmozdulását, ám egy percig sem tévesztette meg őket a 23 éves párizsi teniszező helytállása. A magyar játékos atlétikus testfelépítését, érett játékát, és erős ütéseit dicsérték, nem kételkedve abban, hogy a 2022-es Roland Garroson egyértelműen Marci jobb.

Persze nem csupán a pályán történtekről folyt élénk diskurzus a szakemberek között, de például a közelgő wimbledoni bajnoksággal kapcsolatos ATP- és WTA-döntésről is, miszerint az idei füves Grand Slam-viadal nem ad világranglista-pontokat az orosz és fehérorosz játékosokat sújtó eltiltás miatt. Mivel így több ismert teniszező, köztük a visszatérés előtt álló Roger Federer sem tudja megvédeni az Angliában korábban szerzett pontjait, s ezzel a világranglistán számos helyet ronthat jelenlegi helyezésén, sokan igazságtalannak tartják a döntést. Köztük Fucsovics Márton is, aki negyeddöntős szereplésével éppen tavaly érte el pályafutása legjobb eredményét Wimbledonban.

 

geoffroy vereerstraeten bastian fazincani dalma korabbi edzoje 2022 geoffroy vereerstraeten bastian fazincani dalma korabbi edzoje 2022 Geoffroy Vereerstraeten és Bastian Fazincani (jobbról), Gálfi Dalma korábbi edzője - Fotó: tenisz-palya.hu

 

− Edzőként semmiképpen sem tartom igazságosnak a döntést, hiszen valamennyi játékost sújtja, pedig ők nem tehetnek semmiről, csak a munkájukat végzik – mondta el véleményét honlapunknak a Geoffroy Vereerstraeten belga edző, aki Maryna Zanevska mestereként nemcsak szakmailag, de emberileg is érintett a kérdésben. A 28 éves, női világranglista 62. helyezett teniszezőnő ugyanis Odesszában született, 15 évesen költözött Belgiumba és hat éve kapta meg a belga állampolgárságot. – De ha ez valóban egy brit kormányzati döntés következménye, akkor nincs mit tenni ellen. Magánemberként természetesen megértem a szándékot, hiszen a háború kirobbanása óta mi is igen nehéz pillanatokat élünk meg Marynával, akinek az egész családja Ukrajnában él. Ebben a helyzetben, érthető módon ő is folyamatosan az otthonról érkező híreket lesi és szerettei sorsáért aggódik. Nem könnyű így a teniszre koncentrálni.

Zanevska ennek ellenére éppen hétfőn javított új karriercsúcsot a 62. pozícióban, hiszen az idei évet még a 82.-en kezdte. A Roland Garroson azonban nem sikerült az első fordulón túljutnia, a 19 esztendős kínai Qin Wen Zhengtől 6:3, 6:1-es vereséget szenvedett.

Mestere számára azonban így is a Roland Garros az év legfontosabb és legjobban szeretett tornája, hiszen belgaként a francia nyílt teniszbajnokságot kicsit a sajátjának is tekinti:

− Imádom ezt a tornát, szinte otthon érzem magam, hiszen a tribün tele van belga szurkolókkal, ráadásul fantasztikus környezetben, nagyszerűen szervezett viadalról van szó. Számunkra mindig is ez a „number one” esemény.

A belga szakember szavait pedig igazolja is a 11-es pályán, mögöttünk zajló mérkőzés, amelyen éppen honfitársa David Goffin (ATP 48.) a cseh Jiri Lehecka (ATP 77.) ellen igyekezett biztosítani helyét a második fordulóban. S bár a pályákra való bejutást minden találkozó előtt hosszú sorállás előzte meg, ezen a napon ez volt az első eset, hogy a szervezők kitették a „megtelt” táblát, s csak azok nézhették végig a meccset, akik időben helyet foglaltak rá. A szemfülesebbek székekre és asztalokra állva próbálták követni a labdameneteket, amelyeket többségében Goffin nyert meg, s aratott 2 óra 45 perc alatt 6:4, 4:6, 6:4, 6:4-es győzelmet. Nemcsak a belga, de a francia nézők legnagyobb örömére is.

Első felnőtt Roland Garrosán indult idén Piros Zsombor is, aki kedden töltötte utolsó napját Párizsban. A kvalifikációs torna harmadik fordulójában, a portugál Borges-től 3:6, 6:2, 6:1-es vereséget szenvedő magyar teniszező eddig várt ugyanis edzőjével, Noszály Sándorral arra, hogy szerencsés vesztesként esetleg felkerüljön a főtáblára. Ám még ekkor is hárman voltak előtte, újabb visszalépőről pedig ekkor már nem jött hír. Ennek ellenére elégedetten értékelte párizsi szereplését, jóllehet legutóbb, 2017-ben, a junior páros verseny győzteseként távozhatott a francia fővárosból.

 

piros rg 2022piros rg 2022Piros Zsombi immár felnőtt versenyzőként is párizsi Grand Slam torna helyszínén - Fotó: tenisz-palya.hu

 

− Szinte mindent elfelejtettem már az itteni hangulatból, jóllehet akkoriban az egy fantasztikus élmény volt a számomra – próbálta felidézni az öt évvel ezelőtt történteket Piros Zsombor, aki első saját jogon kivívott felnőtt Grand Slam-tornáján előbb az amerikai Querrey-t, majd Gerasimovot verte meglepő magabiztossággal, két-két szettben. – Az érzés azonban visszajött, s ez a mostani természetesen teljesen más, sokkal erősebb és komolyabb. A pályán és azon kívül egyaránt. Az eredménnyel ma már elégedett vagyok, de a mérkőzés után azért szomorú voltam. A salakspecialista portugál sajnos jobb volt nálam, jóllehet az esős idő nekem kedvezett, a nedvesebb pályán eleinte én tudtam irányítani. Borzasztó idegesen kezdett, ami szép lassan oldódott nála, ahogy kezdett megnyugodni. Ettől a perctől kezdve nem igazán volt esélyem. A tanulság az, hogy egy meccsen végig maximálisan agresszívnek kell maradni, és több hibára kényszeríteni az ellenfelet. Az első két találkozó a jó fogadójátékomon múlt, hiszen az amerikai és a fehérorosz erőssége egyaránt a szerva, én pedig a legnagyobb fegyverüket hatástalanítottam, hátul pedig már könnyebben lejátszottam őket. Szerencsére az adogatásom sem volt rossz, így sikerült nyernem. Persze Querrey ellen Wimbledonban, füvön, biztosan egészen más lett volna a játék képe, de most Párizsban és salakon találkoztunk. Összességében csak azt sajnálom, hogy szerencsés vesztesként nem sikerült mégis a főtáblára kerülnöm, s azt is leginkább azért, mert szinte milliméterek választottak csak el tőle.

Az MTK 22 éves teniszezője most nyugodtan készülhet Wimbledon és a US Open selejtezős táblájára, hiszen hétfőn már a 185. helyen jegyezték a férfi világranglistán, s igazán sok megvédendő pontja majd novembertől lesz. Ám addig is, minél több meccset szeretne a legjobbak között nyerni, legnagyobb vágya azonban a mielőbbi főtáblás szereplés. A Párizsban történtek alapján pedig ez talán nem is túlzott elvárás.

A keddi nap egyik utolsó találkozóján lépett pályára Udvardy Panna, ám nem az előre kiírt 10-es pályán, hiszen itt a maratoni első összecsapást egy hasonlóan hosszú harmadik követte. A spanyol Carballes Banea 3 óra 44 perc alatt győzött a német Ott ellen, utóbbi népes és hangos szurkolótábora ellenére.

A magyar teniszező mérkőzését először a 11-esre tették át este nyolc órai kezdettel, ám a bemelegítést követően a mexikói ellenfél szóvá tette, hogy az egyik reflektorsor nem működik, így a kezdés pillanatában egy újabb váltás történt, mégpedig a hatosra.

A gyors költözés, amely a Suzanne Lenglen pálya előtti kivetítő előtt gyülekező hatalmas tömeg miatt nem is volt olyan könnyű – Cicipasz és Musetti csatájára a stadionból kiszorulók is kíváncsiak voltak –, bizonyára mindkét játékost megzavarta, de Pannát leginkább ellenfele szokatlan stílusa lepte meg. A világranglista 225. helyén álló, kvalifikációból érkező, 24 éves mexikói pörgetésekkel és magas labdákkal tördelte Udvardy játékát, akinek ez láthatóan elvette az önbizalmát. Ellenfelének viszont meghozta, hiszen a küzdelmes első szettet követően már 5-1-re is vezetett, a magyar lány kitartásának és harcosságának köszönhetően azonban csak két játékkal később, és számos meccslabdát követően tudta lezárni a mérkőzést.

Nagyon el vagyok keseredve, hiszen minden sanszom meg volt a győzelemhez – értékelte meccsét Udvardy Panna. – Sajnos egy csuklósérülés miatt a felkészülésem nem volt zavartalan, hétfőn kezdtem csak szerválni. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a teniszem jobb volt, mint az ellenfelemé, nem itt kell keresni a vereség okát. Ez a meccs fejben dőlt el. Át kellett volna billennem arra a szintre, amelyen teljes egészében élvezni tudom a játékot, s nem lett volna szabad engednem, hogy a mérkőzés tétje ekkora súllyal nehezedjen rám. Sajnos, most ez utóbbi történt, de igyekszem minél gyorsabban tanulni belőle.

Az egyesekben így most már csak Fucsovics Mártonnak szurkolhatunk a folytatásban (Marin Cilic ellen), a párosok között azonban rajta kívül mind a három női versenyzőnk, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma is pályára lép, a hírek szerint valamennyi "magyar" meccs csütörtökön került "adásba".

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline