search
Csarnakovics Erik előadásánál Kántor Anna segédkezett a teniszpályán
Csarnakovics Erik előadásánál Kántor Anna segédkezett a teniszpályán

A szlovák teniszélet működésébe és felépítésébe nyerhettek bepillantást az MTSZ szombati edzőkonferenciájának résztvevői.

Olasz Dávid, Csarnakovics Erik, Gombos Norbert és Somogyi Alexander többek között a junior és a felnőtt karrier közötti átmenet nehézségeiről is beszélt.

Az Australian Openre készülő Gombos esetében az akarat volt a siker titka.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Különleges vendégek érkeztek december első szombatján a Nemzeti Edzésközpontba. A szlovák teniszélet kiválóságait edzőtovábbképzési programjának keretében hívta meg Budapestre a hazai szövetség.

Az invitálásra Olasz Dávid, a pozsonyi Nemzeti Teniszcentrum (NTC) vezető erőnléti edzője, Csarnakovics Erik, a Love4Tennis Dominika Cibulkova Akadémia vezetőedzője, Gombos Norbert az ATP világranglistáján jelenleg 117. helyen álló, korábban top100-as teniszező, valamint Somogyi Alexander, a Love4Tennis Dominika Cibulkova Akadémia edzője egyaránt igent mondott, ahogy a hazánkban jól ismert és korábban évtizedeken át tehetségek sorát felnevelő Polyák Ferenc is, ám utóbbi váratlanul karanténba került, így végül nem vehetett részt az eseményen.

− A nemzetközi kapcsolatok erősítésének jegyében első lépésként a környező országokkal szeretnénk közös szakmai programokat szervezni – tudtuk meg az ötletgazda Papp Sándortól, az MTSZ edzőtovábbképzési tanácsadójától. – Ennek nyitányára kértük fel a szomszédos szlovák kollégákat, akik örömmel mondtak igen. Olyannyira, hogy Olasz Dávid és Gombos Norbert hajnali ötkor indult a tátrai edzőtáborból, hogy időben a NEK-re érjen. Azt hiszem, ennél szebb gesztust nem is tehettek volna a magyar tenisztársadalom irányában. Tanulságos és érdekes előadásokat hallhattunk, és annak is örültem, hogy a kollégák nagyon sokat kérdeztek a szlovák szakemberektől. Ennek köszönhetően igazán jó hangulat alakult ki, és a vártnál több érdekes téma került terítékre. Bízom benne, hogy a résztvevők hozzám hasonlóan elégedetten távoztak, és a folytatásban sorra kerülő országok teniszéletének bemutatása is hasonlóan eredményes lesz.

 

a resztvevoka resztvevok

 

Az edzői konferencia sikerének egyik titka minden bizonnyal a vendégek őszinte és közvetlen előadásmódjában keresendő. Az elsőként szót kapó Olasz Dávid például a legnagyobb nyíltsággal beszélt a szlovák szövetség 4,2 millió eurós állami támogatásáról, amelyet a korábbi kiemelkedő eredményeknek köszönhetnek. A 2005-ös Davis-kupa-döntő és a 2002-es FED Kupa-győzelem révén, a labdarúgás és a jégkorong után Szlovákiában pillanatnyilag a tenisz a harmadik leginkább támogatott sportág. Ebből a dotációból elsősorban a klubok és a szövetség, az utóbbi által létrehozott Nemzeti Teniszcentrumon keresztül pedig az ott foglalkoztatott edzők és játékosok részesülnek. Az igen szigorú és ellenőrzött rendszer része az is, hogy a profiként már jól boldoguló teniszezőknek valamennyi bevételükből 15-20 százalékot vissza kell fordítaniuk annak az úgymond hitelnek a törlesztésére, amellyel korábban a szövetség támogatta fejlődésüket. Éppen ezért a Davis-kupa és a FED Kupa csapattagok nem is kapják meg a teljes részüket a nyereményükből. Harmincöt éves kor felett, vagy gyengébb eredmények esetén ez a követelés elévül.

− A nemzeti központ évente nagyjából 1,2 millió euróba kerül és általában tizenhat éves kortól lehet bekerülni, hiszen elsősorban a juniorteniszből szeretnénk számukra megkönnyíteni a felnőttbe való átmenetet – avatott be bennünket az NTC céljaiba Olasz Dávid. – Igyekszünk tökéletes feltételeket biztosítani a kiválasztottaknak, akiknek a hazai ranglista élvonalában kell lenniük, és már a nemzetközi mezőnyben is fel kell mutatniuk valamilyen eredményt. A következő évben tizenkilenc játékossal foglalkozunk, összesen tizenkét pályánk van, nyolc kemény beltéri és négy külső salakos, konditerem, regenerációs eszközök és masszőr áll a rendelkezésükre. Nagyon fontosnak tartjuk a megfelelő színvonalú szparingpartnerek biztosítását is, ezért külföldi játékosokat is szívesen látunk.

A szakember szerint azonban minden igyekezetük ellenére évről évre nehezebb újabb ígéretes tehetségeket felkarolniuk, amely egyrészt a fiatalok érdeklődésének csökkenésére, valamint a jól képzett edzők hiányára vezethető vissza.

 

olasz es gombos 2021olasz es gombos 2021Olasz Dávid és Gombos Norbert

 

A konferencia egyik magyar résztvevője, a Pasarét Teniszklub edzője, Győrbíró Zsolt szerint ez a probléma a hazai klubokat is érinti:

− Úgy vettem észre, hogy ugyanazokkal a gondokkal küzd mindkét ország, kevés gyerek van, nem olyan tehetségesek, mint a korábbi nemzedékek, nehéz őket bent tartani a sportágban, a versenyzésre pedig talán még ennél is nehezebb őket rávenni. A szlovákokkal mostanra értünk össze, ők kicsit visszafejlődtek, mi viszont lépegettünk előre az utóbbi években. Pasaréten évek óta küzdünk azzal, hogy milyen irányban is induljunk el. Kuhárszky Zoltán nagyon jól mondta egyszer, hogy amíg Magyarországon a teniszpályák tulajdonosai bevételt akarnak teremteni, addig nem lesz megoldás a problémáinkra. Hogy nálunk utánpótlásszinten mégis működik a dolog, az a szakmai hozzáértésen túl talán a személyiségtől függ leginkább. Ugyanakkor arra is törekszünk, hogy családias, jó hangulatú klub legyen a miénk, hiszen a többségből nem lesz ATP-játékos, mégis adunk valami fontos iránymutatót a későbbi életükhöz.

Az előadói asztalnál helyet foglaló Gombos Norbert életútja kapcsán azonban mégiscsak az lett a nap egyik fő témája, hogyan válhat valaki sikeres profi játékossá. Ezen belül is a junior és felnőtt korosztály közötti átmenet problémájáról esett szó, amelyet legplasztikusabban Csarnakovics Erik világított meg, akinek majd nyolc éven át volt tanítványa az Australian Openre készülő szlovák játékos.

 

csarnakovics eloadasacsarnakovics eloadasaCsarnakovics Erik

 

− A teniszben nincsen varázslat, egyedül a sok munkának lehet eredménye – jelenti ki az akadémiáját 2008-ban létrehozó, de végleges állandó pozsonyi helyére csak 2011-ben költöztető Csarnakovics Erik, aki nemcsak a játékosok, de az edzők részéről is elvárja az odaadást. A kezdetek kezdetén ő maga is tizenkét órákat nyomott le naponta, beutazva egész Nyugat-Szlovákiát annak érdekében, hogy valamennyi edzését maradéktalanul leadja. – Fontosnak tartottam, hogy minden egy helyen tökéletesen megtalálható legyen, annak érdekében, hogy a játékosnak semmi mással ne kelljen foglalkoznia. Ugyanakkor azt is szem előtt tartottam, hogy senkitől se függjek, se egyetlen játékostól, se a szülőktől, se a szponzoroktól. Ez persze korántsem könnyű feladat, de pillanatnyilag elégedettek lehetünk, az eredményeink minket igazolnak. Ha valaki nem szuper zseni, akkor tiszta terrorizmus az, amin át kell menni ahhoz, hogy top százas legyen. Erre példa Norbi is, aki nem volt nagy tehetség, a szívében azonban megvolt a vágy arra, hogy nagy teniszező legyen. És amikor eljutottunk a kritikus felnőttkor küszöbére, soha nem volt sérült, vagy fáradt, soha egyetlen feladatra sem mondott nemet.

Pedig a szlovák szakember elismeri, hogy akkor még ő sem volt elég tapasztalt, így bizonyára követett el hibákat is. Norbi akarata azonban átsegítette őket minden nehézségen, s amikor váltani kellett, akkor tovább lépett a szövetséghez, amelyet mestere is jó döntésnek tartott. Szerinte az akadémia célja ugyanis az, hogy a nagy ugrást tökéletesen előkészítse.

− Kiskoromtól kezdve profi teniszező szerettem volna lenni, nagyon keményen dolgoztam azért, hogy ezt el tudjam érni – igazolta egykori mestere szavait Gombos Norbert. – Tudtam, hogy nem vagyok túl nagy tehetség, mégis ez volt minden vágyam. Tizenhét évesen megnyertem a pozsonyi bajnokságot, s ekkor hittem el, hogy belőlem is lehet jó játékos. Az én erőm tehát az akaraterőmben rejlik. A múlt évi volt az egyik legjobb idényem, nagyon élveztem, hogy a legjobbakkal játszhatok, a Roland Garroson a harmadik fordulóig jutottam. Ma már ez számomra az igazi motiváció, folytatni és a legjobbak között maradni.

A pozsonyi akadémia edzője, Somogyi Alexander szerint egy jó edzőnek nemcsak a teniszhez kell értenie. Éppen ezért ő a játékosok önbizalmának, magabiztosságának fejlesztéséről beszélt a magyar kollégáknak. S természetesen arról, hogy ehhez is kemény munkára van szükség. A konferencián egyértelmű vált, hogy a szlovák szakemberek között ez a közös nevező.

− Sajnos a mai fiatal játékosok többsége nem tudja, mit jelent a kemény munka, ráadásul ez nemcsak a teniszpályára, de az azon kívüli viselkedésre is vonatkozik. Nem elég a napi hat óra edzés, annak intenzitása is fontos, ahogy az alvásidő betartása, a regeneráció, az étkezés, egyszóval minden. Nagyon gyakran alakítunk ki edzésen stresszes szituációkat, hiszen a meccsen is hasonlókat kell megoldaniuk. Ami pedig a fiatal felnőtteket illeti, borzasztó fontos a hosszú távú célok kitűzése, egyetlen meccs vagy verseny elvesztése ugyanis ezeken semmit sem változtathat. Arra kell tekintenünk, ahová el szeretnénk jutni, s ha megvan a kemény munka, akkor rendületlenül kell tovább haladni – foglalta össze mondandóját Somogyi Alexander, megerősítve Csarnakovics Eriket, aki szerint a felnőttek közé vezető út sikeressége legfőképpen két dolgon múlik, az intenzitáson és a fókuszon. Szerinte ezeken kell változtatnia annak, aki a top100-ba vágyik. S ez nemcsak a játékosra, de bizony az edzőjére is vonatkozik. Ha utóbbi kedvetlen vagy érdektelen, az átmenetben sem lesz elegendő tűz és erő.

A pozsonyi akadémia vezetője zárásként egy Gombos Norberttel kapcsolatos történettel próbált rávilágítani az akarat fontosságára. Az akkor még tizenéves teniszezőt két másik társával együtt hétszáz kenguru-ugrásra „ítélte” a rossz napot kifogó szakember. Előbbi szó nélkül megcsinálta, utóbbiak viszont nem. S bár Gombos ezt követően néhány napig alig állt a lábán, végül top100-as játékos lett.  Két társa viszont 17 évesen abbahagyta a teniszt…

 

savolt papp gombos olasz csarnakovics somogyi 2021savolt papp gombos olasz csarnakovics somogyi 2021Sávolt Attila és Papp Sándor a házigazdákat, Gombos Norbert, Olasz Dávid, Csarnakovics Erik és Somogyi Alexander a vendégeket képviselte a sikeres edzőképzésen

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline