search

Nem szokásunk Facebook megjegyzéseket posztolni, önálló véleményként tiszteljük ezeket, ám mivel ezúttal az MTSZ keddi elnökségi ülése is foglalkozott egyik tagtársának nyílt levelével, s válaszát közreadta a szövetség hivatalos honlapján, úgy gondoljuk, a tenisz-palya.hu is megosztja olvasóival mindkét nyílt levelet.

Kommentár, változtatás nélkül közüljük a két véleményt.


Tisztelt MTSZ Vezetés!


Mivel több hónapja hiába próbálunk Önökkel kapcsolatba lépni, és semmi érdemi visszajelzést nem kapunk telefonos és e-mailes megkereséseinkre, jelen nyílt levelünkkel fordulunk Önökhöz és a tenisz sportban tevékenykedő társainkhoz.
Sajnálattal látjuk, halljuk, hogy…
• sikerült a hazai teniszt gyakorlatilag eltűntetni a nemzetközi teniszversenyek térképéről, egyetlen nagy versenyről sem hallhatunk, sőt… (nyilván a COVID helyzet akadályt jelent, de láthatjuk, hogy más országokban folyamatosan zajlanak a tornák; ezek pedig fontosak lennének mind a hazai teniszkedvelők számára, mind pedig a hazai versenyzőknek jó lehetőséget adnának);
• olyan Tiszteletre méltó és sokak által szeretett, emblematikus szakembereket távolítottak el a sportágból egyik napról a másikra, mint Kisgyörgy Gergely, és Droppa Erika, és Markó-Bakati Mária, és még sokan mások;
• a versenyrendezési feltételek igen komoly mértékben elnehezültek, a versenyekre történő nevezésekre csak pár napos időablakot hagytak csak a kluboknak;
Kérdésként felmerül, hogy igaz-e a hír, hogy…
• az MTSZ új vezetői, dolgozói minimum kétszeres béreket kapnak az elődjeikhez képest?
• a régi, egy munkatárs helyett most már két-három új munkatárs látja el ugyanazon feladatkört? Ez ügyben érdekes lenne, ha munkabér-költség kimutatást közzétennének…;
• a Nemzeti Edzésközpont gyakorlatilag klubszerű működésbe ment át, bizonyos egyesületek számára (pl. Vasas) áron alul biztosít pályákat (akik ott a saját csoportos edzéseiket tartják), és akik aztán az így felszabaduló saját pályáikat komoly haszonnal értékesíteni tudják bérlőiknek?
• a Nemzeti Edzésközpontban már a keret-tagok edzési lehetőségei is megszűnőben vannak, illetve az ő kifizetéseik is feszültségekkel terhesek?
Végezetül, döbbenten olvassuk a napokban a tagszervezetek részére e-mailben kiküldött Alapszabály tervezetben, hogy…
• gyakorlatilag „kézi vezérlésre” tervezik átállítani a szövetséget, annak közgyűlését;
• azok a klubok elnyomásra (közgyűlési szavazatszám-hátrányba) kerülnek, akiknek nincs, vagy kevés versenyzőjük van, függetlenül attól, hogy hány ember tenisz sportolását segítik elő, adott esetben már évtizedek óta;
• bárki, eljárás lefolytatása nélkül (!) kizárható a tagok közül, aki esetleg elfelejtené időben bejelenteni Önöknek az e-mail címét;
• bárki kizárható a tagok közül, aki csak olyan látszatot (!) kelt, ami az MTSZ jelentőségét (?) illetően megtévesztésre alkalmas. Itt ki dönti majd el, hogy mi „látszik” majd annak?
• az iskolateniszes, amatőr gyerekteniszes klubok gyakorlatilag megszűnnek létezni az MTSZ-ben;
• a közgyűlési napirend kiegészítését csak úgy lehet elérni majd, ha ¾-es, vagy egyhangú (!) támogatást kap;
• a gyakorlatban, a kívülállók számára (bárki által hozzáférhető, nyilvános és naprakész adatbázis hiányában) ellenőrizhetetlen lesz a szavazatszámok kalkulációja, (utánpótlásban való kvalifikálások, főtáblára jutások nyilvános vezetése, stb.), ez pedig visszaélésekre adhat alapot.
A fenti tervezetet az elnökség a 39/2021 (04.20.) sz. elnökségi határozatában elfogadta, reméljük a közgyűlés ennél bölcsebb döntést fog hozni….
Markovits László Alelnök Úr 2020. július 30-án azt írta meg e-mailen a tagszervezeteknek, hogy: „Bízunk benne, hogy a következő hónapokban meg tudnak születni azok az alapvető döntések, amelyek garantálják a szövetség átlátható és sikeres működését, valamint azoknak a szereplőknek megbecsülését, akik a mindennapokban sokat tesznek a sportágunkért.” Nos, ennek eddig semmi konkrét jelét nem látjuk sajnos…
Tisztelt dr. Lázár János Elnök Úr! A fentiek véleményünk szerint igen rossz irányba viszik sportágunkat. A legfőbb probléma a közgyűlési szavazati jogok ellenőrizhetetlensége. Ha az említett tervezet elfogadásra kerülne, véleményünk szerint elfelejthetjük ezt a sport közösséget, a kis klubok beleszólás nélkül maradnak, mindenki csak csinálja a maga teniszklubját, munkáját, a szövetséget pedig elvezetgetik a nagy székekben ülők, aminek (az eddig tapasztaltak alapján) semmi hasznát nem látja a szélesebb hazai tenisz társadalom. Köszönjük, ha megfontolják a fentieket.
Budapest, 2021. 04. 30.

Tisztelettel:
TENISZPORT.HU S.E.
Balázs Ildikó elnök
(Egyesületünk 6 pályás budapesti klubot üzemeltet; 200 fős tenisziskolát működtet; évi 800-1000 főt megmozgató DECATHLON teniszvetélkedőket szervez hobbiteniszező gyerekeknek; és a 2019-20-as tanévben heti szinten 2160 diák számára biztosított eddig iskolatenisz programot)

 

*


Tisztelt Balázs Ildikó!

Április 30-án Facebook oldalukon nyílt levéllel fordultak az MTSZ felé, erre reagál szövetségünk.
 
Először is nagyra értékeljük, hogy névvel vállalva, nyílt levélben fordult az MTSZ vezetéséhez, egyúttal sajnáljuk, hogy az elmúlt hónapokban nem tudott a szövetség operatív vezetésével kommunikálni, pedig mind Sütő Csilla főtitkár, mind Sávolt Attila szakmai igazgató és Bardóczky Kornél fejlesztési igazgató is a NEK-en töltik mindennapjaikat, és szívesen állnak bárkinek a rendelkezésére.

Ezúton szeretnénk mi is egy nyílt válaszlevélben reagálni levelének felvetéseire.

A nemzetközi teniszversenyek (ATP, WTA és Fed-kupa) kapcsán nagyon egyértelmű irány mellett tette le a voksát dr. Lázár János elnök úr és az elnökség, erről több határozat is született, melyek mindegyike megtalálható az MTSZ honlapján. Mindezek ellenére mégsem maradunk rangos nemzetközi verseny nélkül idén, hiszen a magyar kormánynak köszönhetően létrejött a szerződés Márky Jenő jogtulajdonos és az NSÜ között, és zajlik az előkészítő munka annak érdekében, hogy júliusban a Római Teniszakadémián egy WTA 250-es tornát lehessen megrendezni. Továbbá az MTSZ új vezetése számára szakmai prioritás a Tennis Europe és az ITF nemzetközi korosztályos tornáinak megrendezése, ezen téren pedig nem történt változás, hiszen a hazai utánpótlás korú versenyzők nemzetközi mezőnnyel való ismerkedését és a ranglistapontok gyűjtését kiemelt feladatunknak tartjuk.

A vezetőváltások természetes velejárója minden szervezet életében, hogy bizonyos mértékben cserélődik a személyi állomány is. Így történt ez a Magyar Tenisz Szövetség életében is: akadtak munkavállalók, akik maradtak a régi érából, másokkal nem tudott megállapodni az új vezetés, és voltak olyan személyek is, akik helyett másokban gondolkodtunk.

Az egyik legfontosabb és egyben legidőigényesebb feladat, hogy a szövetség számára létrehozzunk egy korszerű IT-rendszert. Ebbe kiemelten beletartozik a mostanra már teljesen elavult nevezési rendszer újragondolása, korszerűsítése is. Több céggel zajlanak az egyeztetések, hamarosan döntés fog születni ebben a kérdésben is. Addig pedig türelmet és elnézést kérünk, ha nem működik minden zökkenőmentesen.

A bérek kapcsán is a teljes transzparenciában hiszünk, így a következő közgyűlésig közzé lesz téve a jelenlegi és korábbi szövetségi vezetők fizetése, illetve minden további olyan kiemelt díjazás, amelyről fontos, hogy a tenisztársadalom tudjon. Ide tartozik, bár ezt a levelében nem kérte külön, de szintén össze fogjuk foglalni a korábbi szövetségi vezetés alatt kialakult több mint 3,5 milliárdos hiánnyal kapcsolatos összes fontos részletet is.

Ami az irodai dolgozók struktúráját és létszámát illeti, ezt a főtitkár és a sportigazgató javaslata alapján hagyta jóvá egyhangúlag az elnökség, mert ilyen feltételek mellett látjuk biztosítottnak a minőségi működést.

A NEK fontosságát már többször is hangsúlyoztuk, véleményünk szerint az edzésközpont elsődleges feladata a felnőtt és utánpótlás-válogatottak kiszolgálása. Ezután van lehetőség arra, hogy a fennmaradó időszakokat, pályákat a tagszervezetek vegyék igénybe, végül pedig a szabad kapacitások fényében külsős bérlők jönnek a sorban. Ennek kapcsán nyílt felhívást tettünk valamennyi tagszervezet számára, Pelva Gábor megbízott sportigazgató pedig nagy hatékonysággal menedzselte végig és készítette el mindenki bevonásával a legutóbbi téli beosztást. A klubok, például az Ön által megemlített Vasas is, nem azért veszik igénybe ezeket a pályákat, hogy költségeket spóroljanak meg, hanem a kiemelt játékosok szakmai szempontjai szerint. A NEK tehát egy többletfelületet jelent azoknak a kluboknak, amelyeknek vannak kiemelt versenyzőik. Egyébként folyamatosan figyeljük a NEK működését, és maximálisan figyelembe fogjuk venni a gyakorlati tapasztalatokat a jövőben, és ha szükséges, pontosítunk a rendszeren.

A válogatott játékosokkal kapcsolatos döntéseket minden esetben a Versenysport és Utánpótlás Bizottság hozza meg, a szakmai igazgató bevonásával. Ezekről a döntésekről és az indoklásokról az érintettek részletes tájékoztatást kaptak. Összességében a pénzügyi támogatások és a tárgyi feltételek biztosítottak a szakmai fejlődéshez és ahhoz a célhoz, amelyet a sportszakmai koncepcióban is megjelöltünk.

Végül, ami az alapszabályt illeti, az elmúlt félévben számos lehetőséget kaptak a tagszervezetek a véleményezésre, ennek figyelembevételével készült el egy tervezet, melyet az elnökség egyhangúlag megfelelőnek talált arra, hogy a tagszervezetek egy újabb, végső véleményezésre megkapjanak. Természetesen ezen a téren is figyelembe fogjuk venni az összes konstruktív észrevételt, akár az Önét akár azokat, amelyek másoktól érkeznek. Azt viszont itt is hangsúlyozzuk, hogy véleményünk szerint az eredményesség alapján súlyozni kell a tagszervezeteket, mert a teljesítményt ilyen formában is honorálni kell.

Engedje meg, hogy ezúton is gratuláljunk az iskolateniszben folytatott munkájához, bízunk benne, hogy a Gyerektenisz Bizottsággal együttműködve még sok örömben lesz részük, ahhoz pedig továbbra is tartjuk magunkat, ami Markovits László szakmai alelnök, elnök úr és az elnökség nevében 2020. július 30-án nyilatkozott.

A mostani nyílt válaszlevél mellett az MTSZ iroda szeretne egy személyes találkozót is egyeztetni Önnel, hogy még részletesebben megvitathassuk a felvetett témákat. Azt pedig ezúton is hangsúlyozzuk, hogy az MTSZ operatív vezetése és a bizottságok mindenkinek rendelkezésére állnak kérdés, kérés, észrevétel esetén.

Sportbaráti üdvözlettel, Sütő Csilla (főtitkár)
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline