search
Hultai Gergely
Hultai Gergely

Hultai Gergely irányításával készült Udvardy Luca a junior top 100 bevételére.

A szakember korábbi edzőinek köszöni, hogy a mai napig jól használható tudást adtak a kezébe. Úgy véli a mentális erő ugyan adottság, de a kemény munka azt is megedzi.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Sokat tanult saját pályafutásának eseményeiből Hultai Gergely, edzőként pedig nap, mint nap merít ezekből a tanulságokból. A karriercsúcsát egyesben 2004 tavaszán, az ATP világranglista 868. helyén érte el, a háló másik oldalára pedig egy évvel később, az IDOM-on állt először, ahol Juhász Gábortól kapott erre lehetőséget. Új és egyben végleges mesterségét egy tehetséges juniorjátékossal, Major Mátéval kezdhette, akit a korosztályos ITF összevetésben néhány hónap alatt a kilencszázadik helyről a háromszázba repítette.

Az akkor huszonhét esztendős fiatalember aktív pályafutását követően is a teniszpályán képzelte el az életét, és abban is biztos volt, hogy versenyzőkkel szeretne foglalkozni. Az elmúlt másfél évtized alatt számos fiatal reménység megfordult a keze alatt, dolgozott Kínában és az Egyesült Államokban is, jelenleg pedig Udvardy Luca felkészülését irányítja, aki még csak tizenöt éves, de már 125. a juniorok világranglistáján. Vele kapcsolatban Hultai Gergely úgy határozza meg legfontosabb feladatát, hogy a fiatal balatonakarattyai játékos igényeit maximálisan figyelembe véve, a lehető legjobban segítse a benne rejlő adottságok fejlesztését.

 

hulti a kinai szovetseg kiemelt juniorprogramjaban is reszt vett edzokenthulti a kinai szovetseg kiemelt juniorprogramjaban is reszt vett edzokentA kínai szövetség kiemelt junior-programjában is részt vett edzőként

 

− Aki ilyen fiatalon, ilyen előkelő helyen áll a korosztályos világranglistán, az nagyon jó abban, amit csinál – véli a mester, aki szerint a lehető legjobb pillanatban találtak egymásra az igen magas játékintelligenciával rendelkező tanítványával. – Saját szintjén mindent tud, amit tudnia kell, a még jobb eredményekhez elsősorban taktikailag kell fegyelmezettebbé válnia. Jól olvassa az ellenfele játékát, én most abban tudom a leginkább segíteni, hogy rávezetem, melyek azok a fontos pillanatok, amelyen egy mérkőzés sorsa múlik. Maximalista, amit már csak azért is meg tudok érteni, mert magam is hasonló egyéniség vagyok.

 

hultai udvardy luca 2021hultai udvardy luca 2021Hultai Gergely és Udvardy Luca 2021 elején

 

Pedig Hulti nem született teniszező családba, édesapja és keresztapja hobbiszinten játszottak csupán az akkoriban még létező Csepeli Papírgyár pályáján. A mozgékony kisfiú számára azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy beleszeressen a játékba. A Budapesti Spartacus által meghirdetett felvételin megfelelve Veres Nándor lett az első edzője, akivel a tabáni hátsó három soron még faütővel és szivacslabdával kezdte a sportággal való igazi ismerkedést, majd Birkás Ferenc foglakozott vele, klasszikus nevelőedzőjének azonban Csonti bácsit, vagyis Szikszay Andrást tartja.

− A Szpariban nőttem fel, mindent ott tanultam, nagyon jó légkörben, kiváló edzőktől, jó játékosok között – emlékszik vissza a kezdetekre Hultai Gergely, s egy igen fontos tanulságot oszt meg velünk ezzel kapcsolatban. – Ami számomra ma nagyon hiányzik, az a tisztelet. A mi időnkben ez még teljesen normális volt. Óriási megtiszteltetésnek tartottuk, ha az első három soron lévő pályákra, ahol olyan teniszezők edzettek, mint Köves Gábor vagy Markovits László, egyáltalán felmehettünk. Éppen ezért én még most is hálás vagyok az idősebb nemzedékek képviselőinek, akiken felnőhettem.

A Szpari férfi szakosztályának megszüntetését követően Hulti az MTK-ban folytatta karrierjét Nagy Gyula vezetőedző irányításával, olyan kiváló játékosok mellett, mint Kisgyörgy Gergely, Bibza Csongor, vagy Nagy Zoltán. A szakmai háttér tehát ismét adott volt a fejlődéséhez, ahogy az akarat is, hiszen a fiatal teniszező társaihoz hasonlóan szintén profi álmokat dédelgetett. A sikerhez azonban a teniszpályán akkor is, és most is rögös út vezetett:

− A családi háttér és az anyagaik legalább olyan fontosak, mint a szakmai munka, nálam pedig ez a kettő nem igazán jött össze. Már egészen fiatalon tudtam, hogy nem vagyunk elég tehetősek ehhez a sportághoz, mégis makacsul mentem tovább. Szüleim válása csak tovább nehezítette a helyzetemet, szerencsére keresztapám szinte pótfiaként tekintett rám, így neki köszönhetően, ebben a kritikus helyzetben is folytattam a játékot. Szponzort azonban csak nehezen találtunk, annyit tudtam összeteniszezni, hogy az edzéseimet finanszírozzam.

Hogy a profi teniszben mégis jó úton indult el, az Markovits Lászlónak köszönhető, aki bevette az általa edzett csapatba. Hulti itt ismerkedett meg a spanyolos, kemény, hajtós edzésekkel, s szerette meg az igazi munkát. Markovits hatására átlépett saját határain, s még ma is emlékszik az egyik gyakorlásra, amely alapjaiban határozta meg későbbi hozzáállását.

− Meg voltam győződve róla, hogy a maximumot nyújtottam, Lacitól mégis „fenékbe billentést” kaptam az edzés végén – idézi fel ezt a fontos, jelenlegi edzői karakterjét is meghatározó pillanatot Hulti. – Hihetetlen dolgokat kezdtem el csinálni ezt követően, például lefutottam Kisgyörgy Gerit, akit szinte lehetetlen volt megelőzni. Jól kezdtem játszani, jó ellenfeleket vertem, de ismét közbeszólt a sors, ezúttal a hiányzó anyagiak képében. Nem tudtam fedezni a sok utazást, amire szükségem lett volna ahhoz, hogy kihozzam magamból a maximumot. Keresztapám amíg tudott, segített, de húsz éves koromban emiatt ismét hullámvölgy következett.

Az álmait azonban továbbra sem adta fel, s ebben nagy szerepe volt annak, hogy kiváló edzők foglalkoztak vele korábban, az említett Csonti bácsin túl például Polyák Ferenc is, akik letisztult, technikailag jól megalapozott, agresszív teniszt tanítottak neki. Egy rövidke szünet után egy magánember támogatásának köszönhetően ismét utazhatott, s ekkor érte el pályacsúcsát is. Ekkor már Ausztriában, egy profi teamben edzett, amelynek Wolfgang Schranz is tagja volt. A pénzhiány azonban a harmadik újrakezdést is meghiúsította.

− Boldog vagyok, hogy végül edző lettem, imádom a közeget, a játékot és a „teniszembereket”, akik mindannyian különlegesek a maguk nemében – lép túl határozottan Hultai Gergely saját karrierjének nehézségein, amelyek mára a munkája során gyakran kamatoztatott, igen hasznos tanulságokká értek. – Szeretek utazni, nyitott szemmel járni a világban és tanulni, sok helyen dolgoztam edzőként, aminek azért örülök, mert több különböző metódust ismerhettem meg. Én pedig a gyakorlati tudást tartom a legfontosabbnak. Úgy gondolom, egy jó edzőnek mindig van egyfajta irányvonal a fejében, ami nagyban függ attól, hogy ő maga milyen játékos volt korábban. Egy teniszezőnek óriási előny, ha technikailag mindent meg tud csinálni a pályán, hiszen ezzel megnyílik számára a világot jelentő pálya minden apró négyzetmétere. Hiszek abban, hogy mindig a legegyszerűbb technikai elemet kell alkalmazni, a leggazdaságosabb lábmunkával. A labdameneteket le kell rövidíteni, a szerva pedig vagy nagy legyen, vagy pedig hatékony. A határok azért vannak, hogy meghaladjuk őket. Amikor a kollégáimat figyelem, többnyire arra vagyok kíváncsi, hogyan nyúlnak ezekhez a végletes helyzetekhez.

S bár a tenisz egyik szépsége éppen a kiszámíthatatlanságában rejlik, célirányos, elemző és tervező személyiségként Hulti nem igazán szereti a meglepetéseket. Éppen ezért maximálisan igyekszik rájuk játékosait felkészíteni, hiszen így nagy valószínűséggel jól fognak reagálni ezekre a helyzetekre. Még akkor is, ha váratlanok.

Hasonlóan fontosnak tartja az őszinteséget, különösen a szülőkkel szemben, akik hatalmas áldozatokat hoznak azért, hogy gyermekeikből teniszező válhasson. És ebben nemcsak az edzők, de a mesterek mögé határozottan beálló és biztos irányvonalat mutató szövetségnek is segítenie kéne, már csak azért is, hogy még véletlenül se menjen rá egyetlen család élete se, egy kiszámíthatatlan teniszkarrierre.

 

hulti 1hulti 1Toshihide Matsui edzőjeként az utolsó hazai Challenger-tornán, 2018-ban. A japán teniszező amerikai párjával az első fordulóban a Kisgyörgy Gergely, Piros Zsombor kettőst búcsúztatta

− Maximálisan egyetértettem Sávolt Attilával, amikor arról beszélt, hogy a mi spotágunkban is kellene egy magyar „iskolát” teremteni, amely kilométerekről felismerhetővé tenné a játékosainkat. Ehhez vannak nagyon jó edzőink, akik picit talán elfáradtak, ám egy kis motiválással ismét meg lehetne nyerni őket. Iszonyú nehéz dolog a világ élvonalába kerülni, becsülni kell azokat a gyerekeket, akik a mindennapjaikat áldozzák ennek elérésére. S hogy mi a siker kulcsa? A tehetség természetesen elengedhetetlen, ám csupán az egyik fontos összetevő. Az alázat, a kitartás, a tisztelet, a monotóniatűrés, a jó genetika, a sérülésmentesség, a gyors regenerációs készség, a családi háttér és persze az anyagiak mind-mind számítanak. Szakmai oldalról azonban talán az az egyik legfontosabb, hogy miközben a fontos pillanatokban higgadt marad a játékos, amikor kell kockáztatnia is mernek. Ehhez persze mentálisan is iszonyú erősnek kell lenni, amely ugyan adottság, ám a kemény munka során az is elkerülhetetlenül acélosodik – foglalja össze Hultai Gergely a siker általa legfontosabbnak tartott tényezőit nem titkolva, hogy edzőként már stabil családi háttérrel rendelkezik, amit felesége, Mandula Petra biztosít neki, aki négy éven át volt a WTA Top100-as mezőnyének tagja, egyéniben 30. párosban pedig 13. volt a legjobb világranglista helyezése. A házaspár érthető módon gyakran megbeszéli a férj jelenlegi tanítványaival kapcsolatos dolgokat, különösen azóta, hogy női versenyzőkkel foglalkozik. De az egykori éljátékos objektív, és építő jellegű meglátásai korábban is fontosak voltak Hulti számára, felesége ugyanis remekül látja a játékosban a személyiséget és annak fejlesztési lehetőségeit. 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline