search

Fucsovics Márton 7:6 6:1-re verte Marozsán Fábiánt a Győr Tennis Masters vasárnapi döntőjében. 

A viadal nem titkolt célja a játékosok támogatása mellett a magyar tenisz népszerűsítése volt, s a győri infrastruktúra is tökéletesen vizsgázott.

A kétnapos eseményen bepillantást nyertünk abba is, hogyan készülődik egy topjátékos a mérkőzésére.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Marozsán Fábián számára kétségtelenül szerencsét hozott a korán kelő szerepkör, hiszen a Tennis Masters Győr mindkét napján győzelemmel indított. Vasárnap reggel Vörös Máté ellenében már a szombati elfogódottságnak sem volt nyoma, csupán öt játékot engedélyezett ellenfelének. S ezzel biztossá vált, ami egyébként a papírforma alapján sejthető is volt, hogy ő lesz a délutáni döntő egyik résztvevője.

Az Olimpiai Sport Park teniszezői számára fenntartott nagyszerű létesítmény gyúrói szobájában eközben Fucsovics Márton készülődött a Piros Zsombor elleni találkozójára, amelynek tétje szintén a csoportelsőség volt. A legjobb magyar teniszező szakavatott kezekbe került, hiszen Végh Barnabás, a magyar labdarúgó-válogatott fizioterapeutája gondoskodott az előző napi meccsben megfáradt izmai bemelegítéséről.

– Nagyon fontos, hogy a pályán kívül is minden rendben legyen körülöttem, s ebbe a fiziós szakember igénybevétele is beletartozik – avatta be honlapunkat pontosan megtervezett felkészülésének részleteibe Fucsovics Márton. – Főleg sorozatterhelés esetén, mint amilyen a mostani is. S bár az idő múlásával egyre jobban ismerem a saját testemet és annak jelzéseit, azt azért be kell vallanom, hogy egyre nehezebb a regeneráció. A munkám tehát nemcsak a meccseimre, vagy az edzéseimre terjed ki, de az azt megelőző szigorú melegítésre, majd a levezetésre, a masszázsra és az étkezésre is. A nap végére gyakorlatilag én is nyolc-tíz órát csak a tenisszel foglalkozom. Itt, Győrben szerencsére minden feltétel adott a magas színvonalú játékhoz: profi a szervezés, a pálya és a kiszolgálás.

Egy olyan gyakorlott szakember, mint Végh Barnabás néhány célzott kérdést követően a Marcit három hetes kihagyásra kényszerítő jobb térdéről is volt véleménye. Szerinte az ilyen jellegű sérülések jelentős részének a gyermekkorban célszerű a gyökereit keresni, egy hirtelen növekedést követően a legapróbb testi jelzésekre is figyelni kell.

Végh Barnabás a magyar labdarúgó-válogatott előtt a Győri ETO, a Nagykanizsa és a Siófok focistáival dolgozott, de teniszezőkkel még sohasem. A mesterverseny főszervezőjének, Somogyi Zsoltnak mégis azonnal igent mondott, hiszen nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy hozzájárulhat a legjobb magyar férfi teniszezők esetleges problémáinak enyhítéséhez.

– A munkám során nincs óriási különbség abban, hogy milyen sportág képviselőivel dolgozom – mondta Végh Barnabás, miközben Marcin az utolsó „simításokat” végezte. – A teniszben és ezen a tornán is az az igazi kihívás, hogy nagyon közeliek a mérkőzések, sőt, van, hogy két meccset is kell játszani. Ebben az esetben sokkal többet kell a testtel foglalkozni, a meccs előtti helyes bemelegítés, kimozgatás, majd a nyújtás, és a folyadék- valamint szénhidrátpótlás elengedhetetlen. Két meccs között azonban komoly masszázsra nem kerülhet sor, mert az komoly megterhelést jelent a szervezet számára. A tenisz sajátságból fakadó egyoldalúság természetesen azonnal látható volt számomra, s erre azért kell figyelni, mert csípő-problémákkal járhat együtt. A test egyensúlya sportoló és nem sportoló esetében egyaránt kulcskérdés. Előbbiek esetében pedig egyszerűen elengedhetetlen.

 

fucsovics marci es vegh barnabasfucsovics marci es vegh barnabasFucsovics Marci és Végh Barnabás

 

A szakember nagyon kedvesnek és barátságosnak tartotta a játékosokat, gyorsan megtalálta velük a közös hangot, s azt is megfigyelte, milyen nagy tisztelettel veszik körbe Fucsovics Mártont. A sportberkekben járatos fizioterapeuta szerint ez így van rendjén, hiszen a világ élvonalába tartozó játékosok mindig is követendő példaképként szolgálnak a fiatalok számára.

A mesterverseny második mérkőzésén Marci pedig éppen az egyik fiatal „trónkövetelővel”, Piros Zsomborral találta magát szemben. S bár ezúttal két szettben megoldotta a kötelezőt, a nagyszerű labdamenetek mutatták, hogy az Australian Open 2017-es juniorbajnoka számára is a téli felkészülés fontos pillanata a legjobb magyar játékos elleni mérkőzés. Utóbbi vasárnap reggel már sokkal jobban mozgott, saját bevallása szerint meg kellett éreznie a pályát, a körülményeket, amelyre a szombati, Madarász Gergely elleni meccs volt számára a legjobb lehetőség. A találkozót végül Fucsovics nyerte, akire Marozsán Fábián várt a mesterverseny döntőjében.

A két veretlen játékos azonban már a finálé előtt is találkozott, igaz, ezúttal egy gyermeksereg kíséretében. A GYAC teniszszakosztályának legkisebbjei néhány percig játszhattak Fucsoviccsal és Marozsánnal, s a felnőttek láthatóan ugyanolyan jól szórakoztak, mint a győri tenisz reménységei, akiket Serfőző Eszter szakosztályvezető kísért fel a pályára:

– A gyerekek számára nagyon fontos, hogy igazi példaképeket hoztunk ide a verseny keretében, amelynek egyik nem titkolt célja a tenisz győri népszerűsítése volt. Győr sportos város, megvannak a zászlóshajói, s mi ezek mellé szeretnénk csatlakozni, felzárkózni, hiszen az infrastruktúra oldalán minden adott a magas szintű sportoláshoz. Két éve kezdődött el az az alulról építkező utánpótlás-nevelő munka, amelynek keretében jelenleg százhúsz körüli kisgyermekkel foglalkozunk. Ők adják a bázist, ebből építkezünk, reméljük, egyre feljebb és feljebb. Arra, hogy ismét él és működik a teniszszakosztály, nincs is jobb bizonyíték, mint a mesterverseny támogatóinak lelkesedése. A helyi szponzorok gondolkodás nélkül álltak a kezdeményezés mellé, s amire nagyon büszkék vagyunk, ők egytől-egyig heti, de van, aki napi rendszerességgel itt játszanak az egyesületnél. A tagok olyan amatőr teniszező közösséget alkotnak, akik élnek-halnak a sportágért és bármikor számíthatunk rájuk. Azt hiszem ez is hozzájárul a szakosztály erejéhez, miközben a mi munkánkról is pozitív visszajelzést ad. Úgy érzem, jó úton haladunk.

Az ötödik helyért a csoportmeccsek során két vereséget begyűjtő Madarász Gergely és Vörös Máté lépett a gyermekprogramot követően pályára. Utóbbit régi-új edzője, Balázs György figyelte, aki a BTC mellett öccsét, Balázs Attilát is képviselte, aki korábbi lábsérülése miatt még nem tudta vállalni a tornán való részvételt.

– Nagyon sajnálom, hogy Ati nem lehet itt, igazából azért is nem jött le, mert csak fájt volna a szíve, hogy a pálya széléről kell néznie a többieket – mondta Balázs György, aki testvéréhez hasonlóan maga is számtalan meccset játszott a GYAC színeiben, s ezért a torna főszervezőjéhez, Somogyi Zsolthoz is baráti kapcsolat fűzi. −  Máté idén a NEK-en készült, mert ott több szparing-partnere volt, de januártól ismét visszajön hozzánk, a Városmajorba. Lassan öt éve dolgozom vele, azóta, hogy 2016-ban, Babos Csabával, Borsos Olivérrel és Enyedi Janival megalakítottuk azt a csapatot, amelyből kialakult a későbbi BTC. Lelkes, szorgalmas gyerek, kiváló fizikális adottságokkal, de most nem szeretnék jósolgatni vele kapcsolatban. Két-három éven belül dől el, hogy milyen szintre juthat el.

Balázs György szerint testvére, Attila számára a jelenlegi helyzetben kifejezetten jól jött az Australian Open februárra halasztása, hiszen így több ideje marad a gyógyulásra és a felkészülésre.

Vörös Máté eközben vereséget szenvedett Madarász Gergővel szemben, egy nagyon szoros meccs-tie-breakes találkozón. Az ötödik hely így Madarászé lett, aki a győzelem után elmondta, hogy az egy hónap, amelyet a koronavírus miatt ki kellett hagynia, bizony nyomot hagyott a formáján. Rég nem érzett már olyan izomlázat és fáradtságot, mint most, a rövid idő alatt lejátszott három tétmeccset követően.

 

piros es fucsovics foto huszar gabor kisalfoldpiros es fucsovics foto huszar gabor kisalfoldPiros Zsombor és Fucsovics Márton a csoport első helyéről döntő meccs után - Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld

 

A találkozók ekkor már megszakítás nélkül követték egymást, a bronzéremért Piros Zsombor és Makk Péter csapott össze, nem kis izgalmak közepette. A papírforma szerint mindenki Piros győzelmét várta, akin egyértelműen látszott a Marci elleni mérkőzés fáradtsága, s végül csak a második szettől tudta akaratát érvényesíteni két évvel fiatalabb társával szemben.

Az utolsó összecsapáson lépett pályára a két veretlen játékos, Fucsovics Márton és Marozsán Fábián. Utóbbi kezdett jobban, Marci azonban beérhető távolságon belül tartotta ellenfelét. Ez a taktika be is vált, s a tie-breaket végül a tapasztaltabb nyerte. A második szettben pedig már nem is volt kérdés, hogy a legjobb magyar nyeri a meccset, s vele a tornát.

– Elsődleges célom az volt, hogy a papírforma szerint döntőbe kerülhessek, ami sikerült is – nyilatkozta a finálét követően Marozsán Fábián, aki az első két meccsével még nem volt teljesen elégedett, a Fucsovics elleni harmadikkal viszont már igen. – A másik célom az volt, hogy Marci ellen játszhassak, és nagyon örülök, hogy ezen a meccsen már a színvonal is magasabb volt, mint az első kettőn. Az első szettben kifejezetten jól játszottam, de minden esetben látható volt, amikor átkapcsolt profi üzemmódba. Ilyenkor nekünk sokkal kevesebb esélyünk van vele szemben. Számomra mindig tanulságos ellene játszani.

S hogy mennyire illeszkedett a győri mestertorna Fucsovics Márton ausztráliai felkészülésébe, arra egyik edzője, Nagy Zoltán adta meg a választ:

– Remélem, a nézők számára is látható volt, hogy az adogatások pontosságát például most próbáltuk beállítani, szerintem sikerrel. A december egyébként is arról szól számunkra, hogy néhány fontos dolgot célzottan gyakoroljunk. Január elején indul majd a kemény felkészülés az Australian Openre, amelynek első két hetét itthon, másodikat pedig már kint fogjuk tölteni. Marcinak van egy állandó, igen jó alap-állóképessége, amelyre mindig tudunk építkezni. A torna alatt is gyakorlatilag ehhez nyúlt, hiszen mindössze tíz napja edzünk, s még korántsem olyan intenzitással, mint általában. Az eddigiekhez képest most a meccsek miatt hirtelen nagyobb sebességre kellett kapcsolnia, ami nem okozott gondot a számára. Ez pedig kifejezetten biztató az előttünk álló nehéz szezonra nézve.

Tennis Masters Győr
Csoportmeccsek: Marozsán Fábián−Vörös Máté 6:4, 6:1. Fucsovics Márton−Piros Zsombor 7:6(5), 6:4
Az 5-6. helyért: Madarász Gergely−Vörös Máté 6:7, 6:3, 10-8
A 3. helyért: Piros Zsombor−Makk Péter 3:6, 6:3, 10-6
Döntő: Fucsovics Márton−Marozsán Fábián 7:6(6), 6:1

 

radnoti akos alpolgarmester serfozo savolt 2020radnoti akos alpolgarmester serfozo savolt 2020Radnóti Ákos alpolgármester, Serfőző Eszter GYAC-vezető, Sávolt Attila MTSZ sportigazgató, a torna szereplői, Somogyi Zsolt főszervező és Bardóczky Kornél MTSZ fejlesztési igazgató

 

a jatekosok es a labdaszedok joa jatekosok es a labdaszedok joA győri torna teniszezői és a labdaszedők csoportja

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline