search

(Helyszíni tudósításunk)

Marozsán Fábián, Fucsovics Márton, Makk Péter és Piros Zsombor nyert egy-egy mérkőzést a Tennis Masters Győr nyitányán. A csoportok végső sorrendje a vasárnap reggeli két utolsó találkozótól függ. Délután helyosztók.

A győri meghívásos mesterverseny szombati napján a GYAC fiatal labdaszedői is ötösre vizsgáztak.

 

Gy. Szabó Csilla írása * A Tennis Masters Győr, meghívásos szupertorna Marozsán Fábián és Makk Péter mérkőzésével indult szombaton reggel az Olimpiai Sport Parkban. A koronavírus-járvány miatt nézők nélkül megrendezett eseményre csak egyetlen kísérőt hozhattak magukkal a játékosok, a szigorú szabályok betartását azonban tovább könnyítette az a tény, hogy a hat topjátékos közül négynek is Palágyi Miklós, a NEK szakembere irányítja jelenleg a felkészülését. A Nemzeti Edzésközpontban dolgozó fiatalokat csapatba összefogó edző számára már-már megszokott szerep, hogy játékosai a hazai tornákon egymás ellen lépnek pályára, így most is a tőle megszokott nyugodtsággal várta a nyitómeccset.

– Nem gondolom, hogy a jelenlétemnek túl nagy jelentősége lenne. Szeretem, ha a fiúk kellő önállósággal oldják meg a feladataikat – jelentette ki Palágyi Miklós a nap indításaként, s érthető módon a lehető legpártatlanabb szemlélőként figyelte az eseményeket. – A tornára tisztességgel felkészültek, most már rajtuk múlik minden. A nyitómeccsel kapcsolatban azt gondolom, hogy a papírforma szerint Fábi az esélyes, Peti akkor nyerhet, ha hibákba kényszeríti ellenfelét.

A tapasztalt edzőnek pedig igaza is lett, az első szettet biztonságosabb játékának köszönhetően nyerte Makk 7:6-ra. A másodikban azonban Marozsán is magára talált, s egy könnyebb 6:2 után, végül a harmadik szettet is ő  hozta.

– Bevallom izgultam a meccs elején, hiszen tudtam, hogy én vagyok az esélyesebb – magyarázta győzelmét követően Marozsán Fábián. – Furcsa volt kezdeni a tornát, ráadásul elég korán is, de a körülményekhez mindig alkalmazkodni kell. Az első szett közepén éreztem, hogy kezdek belejönni, egyre jobban megy a játék. Hat-hatnál kicsit türelmetlen voltam, Peti pedig nagyon jól játszott. Sőt, egész héten remekül edzett, ezért pontosan tudtam, hogy nem lesz könnyű ellene játszani. A másodikban agresszívebb lettem, ami bejött, úgyhogy jól indult a torna számomra.

– Nagyon jól kezdtem, és már öt-négynél lezárhattam volna a szettet – fűzte csapattársa véleményéhez a találkozó után Makk Péter, aki a meccs közben azért arra is gondolt, hogy alig két órával később újból pályára kell lépnie, tehát fontos lett volna a gyors befejezés. – A második szettben láttam, hogy nem nekem áll a mérkőzés, ezért aktívan rápihentem a meccs tie-breakre. Sajnálom, hogy utóbbi végül nem jött be. Fábi gyorsan nagy előnyt szerzett, amit már nem tudtam ledolgozni. Az az igazság, hogy mérlegelnem kellett, Fábi ellen ugyanis nem én voltam az esélyes, a délben, Vörös Máté ellen kezdődő találkozónak viszont igen. Utóbbit tartottam fontosabbnak, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az első elhúzódik. Úgy érzem, nem volt nagy különbség közöttünk, amikor Fábi jobban kezdett szerválni, az döntötte el a meccset.

 

voros mate foto huszar gabor kisalfoldvoros mate foto huszar gabor kisalfoldVörös Máté

 

A Valkusz Máté helyére beugró Vörös Máté nagy örömmel fogadta a kínálkozó lehetőséget, amellyel mindenképpen élni szeretett volna.

– Nagyon vártam a Makk Peti elleni meccset. Az biztos, hogy elég izgulós lesz, hiszen én is szeretnék bizonyítani – osztotta meg érzéseit honlapunkkal Vörös Máté a pályára menet, aki az ősz folyamán a Nemzeti Edzésközpontban készült a többi fiatallal, miközben egyetemi tanulmányait is megkezdte. – Mivel levelező tagozaton végzem a vendéglátás-turisztika szakot, száz százalékosan a profi teniszre tudok koncentrálni. Sajnos, szinte nem is volt nemzetközi lehetőségem, ezért én is igen kíváncsi vagyok, hogy mire jutok ezen a topversenyen. Tavaly az ITF-szabályváltozások, idén pedig a koronavírus-járvány jött rosszul, de bizakodó vagyok, és szeretnék minél messzebb jutni.

Közben azonban elkezdődött Fucsovics Márton nagy érdeklődéssel várt mérkőzése Madarász Gergely ellen. S bár az edzéseket másfél héttel ezelőtt megkezdő legjobb magyar teniszező érthető módon topformáját meg sem közelítve érkezett Győrbe, az is nyilvánvaló volt, hogy Marci mindent megtesz a győzelemért. Ahogy Madarász is, aki ellenfele kezdeti hibát remekül kihasználva nyerte 6:4-re az első szettet. A második azonban már tie-breakben ugyan, de Fucsovicsé volt, aki a meccs tie-breaket  pillanatok alatt hozta. Edzői, Nagy Zoltán és Jancsó Miklós a találkozó után éppen ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy tanítványuk pontosan a helyzetnek megfelelően, nagyobb rutinját kihasználva vitte végig a Madarász elleni találkozót.

– Nagy meglepetések nem értek bennünket, hasonló játékra számítottunk – értékelt a találkozó után a két szakember. – Marciról tudni kell, hogy akkor képes nagy teljesítményre, hogyha a játék minden területén tökéletesen fel van készülve. Most itt nem ez a helyzet, mégis jól megoldotta a meccset, ami mindig bizakodásra ad okot a folytatással kapcsolatban. Ám ami mindennél fontosabb, a US Open végén jelentkező térdsérülése, úgy tűnik, hogy már a múlté. S bár emiatt a futások terén el vagyunk maradva, pontosabban még el sem kezdtük őket, a hangsúly a jövő évi, várhatóan zsúfolt programra való felkészülésen van, amelyet csak egészségesen lehet végig csinálni. Az biztos, hogy a következő év nagyon nehéz lesz, de állunk a kihívások elébe!

Madarász Gergely új edzővel, pontosabban segítővel érkezett Győrbe, Balla Péter személyében. A teniszkarrierjét idén véglegesen az edzősködésre cserélő 27 esztendős játékos december 1-jén fejezte be a munkát Székesfehérváron, s most magántanítványokkal képzeli el a folytatást. Többek között Madarász Gergely mellett, akivel hosszú évek teniszbarátsága köti össze. Utóbbi pedig jelentősen megkönnyíti a közös munkát.

 

madarasz gergely huszar gabor kisalfold fotojamadarasz gergely huszar gabor kisalfold fotojaMadarász Gergely

 

– Geri életében még a többiekénél is több bizonytalanság van, jelenleg a bő Davis Kupa csapatba kerülés a cél számára, ami stabilizálhatná a helyzetét. A nemzetközi programot sem ismerjük, így nagyon nehéz készülni, de a magam részéről mindent megteszek, hogy tovább segítsem az útján. Miután a programban két meccs jutott neki szombatra, természetesen mi is matekoztunk, hogy a Fucsovics Marci, vagy Piros Zsombi elleni mérkőzés élvezzen-e prioritást? Ráadásul idén ősszel ő is elkapta a koronavírust, így két-három hete tud csak edzeni. Az állóképessége tehát messze van az ideálistól, de ezzel koránt sincs egyedül. Igazából az volt a cél, hogy érezze a pályát, s végre igazi tétmeccset játsszon – foglalta össze véleményét Balla Péter a Fucsovics-Madarász találkozót követően, elismerve, hogy amennyire lehetett, azért felkészültek Marciból. Tudták, hogy nagyon jó ritörnökre számíthatnak, és a győri kemény pályán nem mennek sokra Geri pörgetéseivel. Éppen ezért úgy gondolták, hogy egyszerűen neki kell menni a meccsnek és kihozni belőle, amit csak lehet. Balla Péter szerint ez a találkozó elején jól is ment, ám a végjátékban már Marci rutinja és tapasztaltsága érvényesült.

A szombati nap harmadik mérkőzése a duplázó Makk és a bizonyításra vágyó Vörös között végül igen nagy küzdelmet hozott, végig fej-fej mellett haladt a két teniszező. Az első szettet előbbi nyerte 7:5-re, a másodikat pedig utóbbi 7:6-ra. Végül itt is a meccs tie-break döntött 10-4-re Makk javára, aki így hozta az általa kötelezőnek tartott találkozót.

 

 

makk peti foto huszar gabor kisalfoldmakk peti foto huszar gabor kisalfoldMakk Péter - Fotók: Huszár Gábor/Kisalföld

 

A nap zárásaként Madarász lépett ismét pályára, a friss Piros Zsombor ellen, aki október eleje óta készül a Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós irányításával. A szövetségi szakember a találkozó előtt elismerően nyilatkozott a 2017-es junior Australian Open fiúgyőzteséről, akit a meccs egyértelmű favoritjaként jelölt meg:

– Zsombi az utóbbi hónapokban nagyon sokat fejlődött, javult a hozzáállása, minden téren profibb lett. Az edzésmunkáján és a játékán is látszik, hogy egyre többet tesz bele a teniszbe. Ezzel a lendülettel kell folytatnia és akkor az eredmények sem fognak elmaradni.

Új mesteréhez hasonlóan nyilatkozott Piros Zsombor is, aki nem titkoltan nagyon jó formában érkezett Győrbe. Ezt pedig elsősorban annak a rendszeres munkának köszönheti, amelyet Palágyi Miklós hozott az életébe:

– Nagyon jó érzés, hogy már hétfőn pontosan tudom, kivel játszom, mondjuk pénteken, és mit csinálok egész héten. Ennek eredményeként egész jól össze tudtam rakni a mindennapjaimat, s bízom benne, hogy ez a pályán nyújtott teljesítményemen is egyértelműen látható lesz. Miklós nagy figyelmet fordít rám, ami mindenképpen növeli a motivációmat. Ugyanakkor a NEK-en edző többi fiú társasága is sokat ad nekem, társaságuk egyértelmű húzóerőt jelent a számomra – mondta Piros Zsombor, majd a pályán bizonyította Palágyi Miklós szavait, s nyert két szettben, s ezzel a nap leggyorsabb és leginkább magabiztos győzelmét aratta.

A győri mesterversenyen körülbelül két tucatnyi fiatal vállalta a labdaszedők felelőségteljes munkáját. A GYAC teniszszakosztályának 10 és 16 év közötti játékosait felkészítő egyik edző, Berecz Benedek, néhány évvel korábban maga is sztároknak segíthetett a pálya széléről, így pontosan tudja, milyen nagy élmény ez egy kisgyermek számára.

– A budapesti Tennis Classics idején kilenc-tízéves lehettem, és bizony soha nem felejtem, hogy Borgnak és McEnroe-nak szedhettem a labdát. Pat Cashtől egy fejpántom is van, amelyet a mai napig ereklyeként őrzök. Fontos pillanatok ezek egy gyermek életében, ezért nagyon örülök, hogy most a mi tanítványaink közül is többen megtapasztalhatják ezt az érzést – beszélt gyermekkori élményeiről a Tennis Masters Győr labdaszedőinek felkészítése kapcsán Berecz Benedek, aki örömmel konstatálta, hogy a fiatalok tökéletesen megállták helyüket a torna első napján. Még akkor is, ha a reggeli kezdésnél kicsit meg voltak szeppenve, a hazai legjobb férfi teniszezők láttán. A mérkőzések ritmusa azonban őket is magukkal ragadta és végül hibátlanul végezték a dolgukat.

– Elmagyaráztuk nekik, hogy a televízió kameráin keresztül nemcsak klubunkat, de egész városunkat is képviselni fogják országunk előtt. Ezért kértük őket, hogy ennek fényében próbálják a lehető legügyesebben, legjobb tudásuk szerint ellátni feladatukat. Úgy érzem, ma mindannyian ötösre vizsgáztak – értékelte a szombati napot rendezői oldalról Serfőző Eszter, a GYAC szakosztályvezetője, izgatottan várva a vasárnap reggeli folytatást.

Tennis Masters Győr
Marozsán Fábián − Makk Péter 6:7, 6:2, 10-4
Fucsovics Márton − Madarász Gergely 4:6, 7:6, 10-1
Makk Péter – Vörös Máté 7:5, 6:7, 10-4
Piros Zsombor − Madarász Gergely 6:1, 6:2

Vasárnap 9 órakor Marozsán – Vörös meccsel rajtol a műsor, majd 10.30-tól a Fucsovics – Piros összecsapással zárul a csoportkör.
A folytatásban a csoportharmadikok az ötödik helyért játszanak 12.30-tól, a második helyezettek a bronzmeccsen lépnek pályára 14 órától, majd a csoportgyőztesek vívják a döntőt 15.30-tól.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline