search
Ledényi-Kovács Viktória, Csordás Attila és Szilassy Réka a korábban kétszeres Play&Stay-győztes CSO-KO csapattal
Ledényi-Kovács Viktória, Csordás Attila és Szilassy Réka a korábban kétszeres Play&Stay-győztes CSO-KO csapattal

A hazai utánpótlás-nevelő bázisok egyik legjobbika a 2006-ban alapított CSO-KO Teniszsuli.

A két névadó, Csordás Attila és Ledényi-Kovács Viktória mellett ma már utóbbi tanítványa, Szilassy Réka is az edzők csapatát erősíti.

Párhuzamos portrénk, a kisgyermekek teniszoktatását missziójuknak tekintő hölgyeket mutatja be.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az idei felnőtt női magyar bajnoki győzelmét követően Tóth Amarissa, nemcsak jelenlegi mestereivel, de nevelőedzőivel, Ledényi-Kovács Viktóriával és Csordás Attilával is örömmel pózolt a díjátadót követően. Utóbbiak számára szívhez szóló volt a gesztus, hiszen munkájuk látványos eredménye csak évekkel később, és általában már egy másik klub színeiben válik láthatóvá. Az utánpótlás-neveléséről híres CSO-KO Teniszsuli szakemberei azonban pontosan tisztában vannak ezzel, és egészen más sikerekben mérik munkájuk eredményét.

− Természetesen öröm járja át a szívemet, ha valamelyik tanítványunkból élversenyző lesz, a mi munkánk azonban sokkal szélesebb ennél, az is jutalom, hogy teniszt szerető és játszó amatőrök sokaságát adjuk a sportágnak – mutatja be a klub filozófiáját Ledényi-Kovács Viktória, a CSO-KO mozaikszó második tagja, aki Csordás Attilával 2005-ben kezdte a közös munkát, egy évvel később pedig megalapították a nevüket viselő tenisziskolát. A szakmai képzését a TF kétéves edzői minősítésével kezdő, majd az EKTF pedagógiai szakán folytató, ezt követően testnevelő tanári diplomát szerző szakember elengedhetetlennek tartja az elméleti tudást, és a saját korántsem élversenyzői tapasztalataiból is sokat tanult. A teniszezésbe tizenkét évesen, Steffi Graf és André Agassi tévében látott meccsei nyomán szeretett bele, s az akkor már jóideje magányosan falazó kislány végül ki is könyörögte szüleinél, hogy a tornaszereket ütőre cserélhesse. Az akkori MOM pályáján ennek köszönhetően nem is a kezdő csoportba került, ám a versenyzéshez mégsem kapott sok indíttatást. Saját ambícióinak köszönhette, hogy évekkel később a Vasashoz igazolt, egy deréksérülés miatt azonban mégis inkább az edzői pályát választotta. Erről a döntéséről ugyanolyan tárgyilagosan beszél, mint általában az utánpótlás-nevelő munkájukról:

− Ma már úgy látom, hogy a gyermekkoromban megtapasztalt nehézségek is segítettek abban, hogy jobb edző legyek. Világosan emlékszem arra, mennyire hiányoltam akkoriban a személyes figyelmet, a tanító, magyarázó szavakat, a szeretetet. Számomra most éppen ezek jelentik az alapot. Ugyanakkor tisztában vagyok a saját korlátaimmal is, pontosan tudom, hogy a tizennégy év feletti élsportolók versenyeztetéséhez és technikai csiszolásához már kevésbé értek. Ebben a korban szívesen adjuk tovább a tanítványainkat egy olyan helyre, ahol biztosítottnak látjuk a fejlődésüket. Amiben viszont kompetensek vagyunk, vagyis a négyéves kortól kezdődő oktatást, abban folyamatosan képezzük, fejlesztjük magunkat. Az alapok letételét ugyanis mindig helyesen kell elvégezni, a későbbi munka is erre épül majd. S bár sokan és sokszor beszélnek az utánpótlás-nevelő munka fontosságáról, a minden napokban nem igazán érezzük, hogy valóban megbecsülnének bennünket.

 

cso ko play and staycso ko play and stay

 

Magától adódik a kérdés, vajon a sportág megszerettetése vagy a technikai képzés minősége élvez-e elsőbbséget a legkisebbek esetében? Ledényi-Kovács Viktória szerinte mindkettő, ám életkor függvénye, hogy éppen melyik esik nagyobb súllyal a latba. Minél fiatalabb egy gyermek, annál inkább a játékosságon és a tenisz szeretetén alapul a képzés, s csak az évek előre haladtával fordul meg az arány. Még akkor is, ha a magát a pedagógia szerelmeseként jellemző szakember szerint, a jó oktatási módszertan kiválasztásával, az „örömtenisz” is a helyes technika elsajátítása felé vezet. A mozgáskordináció és a térérzékelés fejlesztése pedig az egyik legjobb eszköz ezen az úton. Ennek megállapításához azonban saját tapasztalatok és kutatások útján jutott.

− Sok szakmai anyagot átnéztem és egyszer azon lepődtem meg, hogy az ovisok szabályosan, körbe futva fogócskáztak, kerülve a számunkra logikus hirtelen irányváltoztatásokat. Utánajártam a problémának és kiderült, hogy a mozgáskordinációnak az irányváltáshoz kapcsolódó fejlettsége később alakul ki. Fejleszteni viszont lehet és kell is. A teniszpálya, az ütő, és a labda csak egy eszköz, egy közeg, a játék számára, amely kiteljesíti a gyermekeket. Soha meg nem feledkezve a társaságról, a közösségről – véli Ledényi-Kovács Viktória, aki olyannyira tartja magát az elveihez, hogy nem is vállal négy-öt éves gyerekeket egyéni óra keretében. Bármennyit kínálhatnak érte a szülők, ha hosszútávú terveibe egyáltalán nem illeszkedik. Számára ugyanis az a legfontosabb, hogy a teniszező saját maga akarjon jönni, neki legyen fontos a sportág, amiért később bármire hajlandó lesz. Azok a gyerekek, akik már óvodás korukban egyedül edzenek, technikailag biztosan képzettek lesznek, csak éppen nem fogják szeretni, amit csinálnak. Ez pedig a tehetségek kiválasztásában is fontos szempont. – Ekkor még az számít, hogy a gyermek lelkes és mozgékony legyen. Egy átlagon felüli labdaérzék már megmutatkozhat, ám ez igen ritka. De az úgymond „átlag alatti” gyerekekről sem mondunk le, ha csillog a szemük. Hogy élsportoló lesz-e belőle, az csak később, a fejlődés ütemében derül ki. A szorgalom pedig legalább olyan fontos tényező, mint a klasszikus teniszhez szükséges ügyesség, és a mozgáskordinációs képességek. Ez a hármas együttállás az alapja annak, hogy valakiből ob-győztes, válogatott szintű játékos legyen.

És már nem is kerülhető el Tóth Amarissa példája, akivel négytől nyolcéves koráig foglalkozott Viktóra, nyolctól tizenegyig pedig Attila. A klubtól több mint száz Play and Stay-győzelemmel búcsúzott az azóta már junior Grand Slam-tornákat is megjárt teniszező. A tiszteletet parancsoló számadat mögött azonban nem az eredmények hajszolása, hanem a fiatal kislányból fakadó versenyzés iránti igény állt. Ezt pedig mesterei is figyelembe vették, s inkább kevesebb edzést tartottak neki, csakhogy azt csinálhassa, amit igazán szeret. A fokozatosság elvéből sem engedtek vele kapcsolatban, s minden szükséges lépcsőfokot szépen megjártak. Amarissa az első pillanattól fogva kitűnt társai közül vidámságával és végtelen energiájával, amivel megállás nélkül csinálta a gyakorlatokat. A mozgáskordinációjában pedig szinte nem lehetett hibát találni.

 

ledenyi kovacs viktoria toth amarissa csordas attila 2020ledenyi kovacs viktoria toth amarissa csordas attila 2020Ledényi-Kovács Viktória, Tóth Amarissa és Csordás Attila

 

A CSO-KO azonban nemcsak a versenyzők, de az edzők utánpótlás-nevelésével is foglalkozik, hiszen Viktória jobbkeze, évek óta az egyik tanítványa, Szilassy Réka, aki ma már egyedül is jegyez játékosokat, mint például a 12 esztendős Benke-Giosanu Izabellát, akit korosztálya legjobbjaként adtak át a Pasarét TK-nak.

− Még ma is világosan emlékszem az első találkozásunkra. Iza csoportos edzésre jött, és már akkor kitűnt társai közül a céltudatosságával, a küzdeni akarásával – idézi fel a közel nyolc évvel ezelőtti pillanatot Szilassy Réka, aki egy percig sem titkolja, Viki nélkül biztosan nem jutott volna el oda, ahol most tart, s talán még edző sem lenne. Utóbbit nemcsak a mestere iránti gyerekkori rajongása indokolja, de a tenisz iránti szeretet is, amelyet szintén neki köszönhet. Története is hasonlít példaképére, hiszen viszonylag későn került a sportágba, s hamar rájött, edzőként eredményesebb lehet, mint játékosként. Viktória első terhessége idején gyorsan a mélyvízbe dobták, az érettségi után azonnal OKJ-s képzést végző fiatalt, aki ezt azóta a TF humánkinezológusi, majd a SOTE-n szerzett gyógytornászi diplomával egészítette ki.

− A diplomamunkám is az utánpótlás-neveléshez kapcsolódik, törzs- és lapockastabilitási gyakorlatokat végeztünk hat héten keresztül játékosainkkal, konzulensemmel ugyanis úgy véltük, a teniszben erre a fontos területre nem fordítanak kellő figyelmet – hangsúlyozza az elméleti tanulmányok és a gyakorlat összehangolásának, valamint a folyamatos önképzés fontosságát egykori edzőjéhez, mostani kollégájához, Ledényi-Kovács Viktóriához hasonlóan a tanítvány, Szilassy Réka. – Az eredmény már ilyen rövid idő alatt is minket igazolt, látható fejlődést értünk el a gyerekekkel, miközben ők is kedvező tapasztalatokról számoltak be. A Redcord technika révén jobban ütöttek, gyorsabban pörgettek. Nagyon fontosnak tartom a gyógytornász oldalt, amely ma már a fizikális képzéshez egyszerűen elengedhetetlen, különösen a mi sportágunkban.

csokocsokoNői edződuó: Ledényi-Kovács Viktória és Szilassy Réka

 

Réka tehát nemcsak edzőként, de gyógytornászként is a fejlődést tűzte ki célul, s utóbbit, az előbbi szolgálatába kívánja állítani. A legjobban azonban edzést tartani szeret, függetlenül attól, hogy amatőr csoporttal foglalkozik, vagy éppen Play and Stay-versenyre készíti fel a klub legjobbjait. Számára az a fontos, hogy csillogó szemmel kérik tanítványai egy-egy új elem megtanítására:

− Nem célunk, hogy versenyzők legyenek, de aki mégis azt szeretné, annak minden feltételt biztosítunk hozzá. Nem titkolom, hogy az egyik legszebb emlékem, amikor a kislányokkal megnyertük a tizenkét éven aluliak budapesti Play and Stay csapatbajnokságát, majd az országoson másodikak lettünk. A sikerben a közösségi érzés is nagyon fontos volt, hiszen amikor Izabella, valamint Burkus Bella és Székely Kinga láthatóan jól megértette egymást, igazi csapattá formáltuk őket. Természetesen az ő kívánságukra, hiszen sohasem a szülőből, hanem a gyerekből kell fakadnia a versenyzés iránti vágynak.

A CSO-KO-nál nevelkedett a Vasas SC 15 éves játékosa Sávay Zalán, vagy az U12-es fiú mezőny ranglistavezetője, a ma már Pasarét TK színeiben versenyző Kovács Marcell, akinek három idősebb testvérét is Ledényi-Kovács Viktória oktatta. A legkisebb fiút a babakocsiban látta először, s néhány évvel később örömmel adott neki is ütőt a kezébe. A családias hangulat, amellyel a hidegkúti pályán a gyermekeket oktatják, sok esetben valóban testvérről-testvérre szálló történet lesz. Még ha többnyire nem is az élsport lesz a befejező fejezet, hanem a sportág iránti örök szeretet és elkötelezettség.

 

csordas szeles ledenyi szilassy 2020csordas szeles ledenyi szilassy 2020Csordás Attila, a világsztár Szeles Mónika, Ledényi-Kovács Viktória és kisfia, Zsombor, valamint Szilassy Réka

 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline