search
A háttérben az Eiffel torony, előtérben a maszkos Tóth Amarissa
A háttérben az Eiffel torony, előtérben a maszkos Tóth Amarissa

Balázs Ati és Fucsovics Marci egyaránt második fordulós a felnőttek között, párosban Babos Timi és Fucsovics is versenyben van még – ritka ez a jó szereplés magyar teniszezőktől Grand Slam tornán.

Most a fiatalokon a sor. Tóth Amarissa, Szabanin Natália és Fajta Péter képviseli a magyar színeket a Roland Garros vasárnap induló juniorversenyében. Már a helyszínen vannak ők is.

 

Gy. Szabó Csilla * Mind a három játékos örül, hogy Párizsban lehet, hiszen a nyár végén dőlt csak el, hogy a fiatalok tornáját is megrendezik, igaz, selejtezőtábla nélkül.

Az esélyekről a pillanatnyi helyzetben nehéz nyilatkozni, bár éppen a kiszámíthatatlanság és a rossz időjárás az, ami talán az ő malmukra hajtja majd a vizet.

Soha nem előzött meg annyi bizonytalanság, s éppen ezért akkora várakozás sem korosztályos Grand Slam-versenyt, mint idén a Roland Garrost. A világ legjobb fiataljai utoljára Melbourne-ben mérték össze tudásukat, s akkor még kevesen sejtették, hogy sem Londonban, sem New Yorkban nem rendeznek juniortornát. S bár a felnőttek a US Openre végül mégis eljutottak, a szigorú biztonsági intézkedések miatt érthető volt, hogy a fiataloknak ezúttal nem adtak lehetőséget.

Nem így a franciák, akik végül mégsem álltak el a torna megrendezésétől. Persze, ha ránézünk a táblákra, azonnal jobban értjük a döntésük valódi okát. A fiúk és a leányok mezőnyében egyaránt hat-hat hazai versenyző található, az előbbiek között ráadásul a korosztályos világelső Harold Mayot és a negyedik Arthur Cazaux foglalja el az első két helyet. Számukra egyértelműen a győzelem a cél, a házigazdákat pedig egyáltalán nem értheti támadás amiatt, hogy fontos számukra a saját utánpótlásuk támogatása. Ezek az aprónak tűnő előnyök később, a felnőtt mezőnyben hozzák majd meg igazi gyümölcsüket. Vagy már most, hiszen Mayot a nagyok közé szabadkártyát kapott, s bár vereséget szenvedett a spanyol Alejandro Davidovich Fokinától, a 7:6, 6:3, 7:5-ös eredmény nagy küzdelemről árulkodik, a fiatal francia számára pedig értékes tanulságokat hozhatott.

A magyar delegáció is szokatlanul népes, hiszen a leányok között a 40. helyen Szabanin Natália (ITF 55.), az 52. helyen Tóth Amarissa Kiara (ITF 75.), a fiúk mezőnyében pedig 25.-ként Fajta Péter (ITF 32.) is felfért a kivételesen selejtezők nélkül, vasárnap kezdődő verseny főtáblájára.

A legtapasztaltabb játékos mindenféleképpen a BTC-n készülő Tóth Amarissa Kiara lesz, aki már tavaly, vagyis 16 évesen kiharcolta a Grand Slam-indulás jogát, s a Roland Garroson és Wimbledonban egyaránt pályára léphetett. Előbbin a második körben, utóbbin pedig a kvalifikációt megnyerve az első körben búcsúzott egyesben, s az idei Austral Openen is vereséget szenvedett az első fordulóban. Párosban füvön érte el a legjobb eredményt, japán partnerével a negyeddöntőig jutott.

− Hetedik helyen voltam a várólistán, amikor kiderült, hogy egyáltalán lesz Roland Garros, ezért én már annak is örülök, hogy itt lehetek – mondta honlapunknak Tóth Amarissa Kiara, aki a többiekhez hasonlóan szerdán érkezett meg Párizsba és az első délutánt városnézéssel töltötte, a csütörtök reggeli kötelező coronavírus-teszt előtt, amelyet szigorú 24 órás szobafogság követ a juniortorna résztvevői számára.

– A szigorítások miatt nagyon más lesz a hangulat, mint az előző Grand Slameknek, de most ezt számít a legkevésbé. Élvezni szeretném a játékot, lazán a legjobbat kihozni magamból. A sorsolástól nagyon sok függ, majd meglátjuk, mi lesz. A vasárnapi felnőtt ob-győzelem nagy pluszt jelent az önbizalmam szempontjából, a szoros meccsekből nagyon jól jöttem ki, fizikálisan és mentálisan egyaránt bírtam a sorozatterhelést. Ezek az éles meccsek ideálisan járultak hozzá a felkészülésemhez. Az biztos, hogy lassúak lesznek a pályák a nedvesség miatt és hűvös lesz az időjárás, amit nem nagyon szeretek, de most erre sem figyelek. A mezőnyt jól ismerem, minden induló jó, ha nyolcba jutnék, akkor már nagyon elégedett lennék. Kellner Ádám edzővel jól megtaláltam a hangot az utóbbi hetekben, az erőnléti felkészítésembe pedig részben Kiss Dániel is bekapcsolódott. A BTC-n rendszeresen masszázst is kapok, ami a kötött izomzatom miatt nagyon fontos. Összességében tehát jól érzem magam, izgatottan várom a rajtot.

A BTC teamből Kellner Ádám töltötte az utóbbi hetekben a legtöbb időt Amarissával, ezért őt kérdeztük az elvárásokról. A fiatal szakember azonban nem szeret számszerű eredményekről beszélni, azt várja Mimitől, hogy az ob-hoz hasonlóan, pontról-pontra, meccsről-meccsre haladva javuljon a játéka. Ha élvezettel, felszabadultan és kellő alázattal játszik, abból csak jó dolog kerekedhet ki. Az idei év egyébként is egy furcsa esztendő, ezért csak pozitívan lehet értékelni a tényt, hogy a 17 esztendős MTK játékos egyáltalán nemzetközi tornán indulhat, s nyomban a világ élvonalával mérheti össze tudását.

A két magyar leányversenyzővel ellentétben, akik még jövőre is juniorkorúak lesznek, a 18 éves Fajta Péter számára a Roland Garros az utolsó korosztályos verseny. Ő idén januárban, Melbourne-ben debütált a legjobbak között, s nem is akárhogyan. A harmadik fordulóban a már említett franciától, Arthur Cazaux-tól szenvedett vereséget egy nagyon szoros, 5:7, 6:3, 6:7(5) eredménnyel zárult ki-ki találkozón. Érdekesség, hogy a francia fiú az ausztráliai fináléban éppen honfitársától, Harold Mayot-tól szenvedett vereséget, akivel vélhetően szívesen játszanának ismét házidöntőt, ezúttal saját fővárosukban, Párizsban. Persze, mi annak örülnénk a legjobban, ha a magyar játékos egy esetleg újabb randevú alkalmából fordítani tudna és borsot törne a házigazdák orra alá.

 

palagyi fajta parispalagyi fajta parisPalágyi Miklós és tanítványa, Fajta Péter: nem turistának jöttek Párizsba

 

Palágyi Miklós szövetségi edző szerint tanítványa jó formában van, jó felkészüléssel a háta mögött érkezett a francia fővárosba. A szakember honlapunknak azt is elismerte, hogy az országos bajnokság sem jöhetett volna jobbkor, mint pontosan egy héttel a junior Grand Slam előtt. Péter jó meccseket játszott, mindegyikből tanulhatott, s a hazai férfi mezőny mindenképpen pluszt adott neki a párizsi meccsekhez.

A NEK-en készülő Fajta Péter edzőjéhez hasonlóan a felkészülés részének tekintette az országos bajnokságot, s úgy érzi, viszonylag jó formában van.

− Januárban azért izgultam egy kicsit indulás előtt, mostanra ez az érzés szerencsére elszállt, és nyugodtan készülök az első mérkőzésre – mondta Fajta Péter, aki azóta nem látta a mezőnyt együtt, hiszen külföldi tornákon a melbourne-i viadal óta nem indult. Csakúgy, mint vetélytársai többsége. – Kíváncsi vagyok, hogy a biztonsági intézkedések miatt mennyiben lesz más a torna, mint volt Ausztráliában. Egy hónapja tudtam meg, hogy mi is indulhatunk, azóta próbáltam vigyázni magamra, nehogy elkapjam a vírust. Ebben a helyzetben én is csak azt tudom mondani, hogy örülök, hogy egyáltalán itt lehetek, de ha mindenképpen jósolnom kell, akkor azt mondom, két-három fordulót mindenképpen szeretnék menni. A hűvös idő és lassú pálya sajnos nem az én játékstílusomnak kedvez, ezért nagyon nehéz lesz minden mérkőzés. De nincs rajtam nagy nyomás, ami biztosan segít majd a meccsek során. Nagy változás nem történt velem a nyár során, amit eddig tudtam, azt vittük magasabb szintre. Meglátjuk, mire lesz ez elég.

A magyar delegáció újonca, Szabanin Natália, aki Ausztráliában ugyan már indulhatott volna, de csak a selejtezőtáblán volt helye, ezért akkor úgy döntöttek, hogy nem vállalják a hosszú utazást, inkább a környező országok juniortornáin gyűjtögeti tovább a pontokat. Az akkori elhatározásnak, most érett be a gyümölcse, hiszen a pozsonyi G2-es, a prágai G1-es, majd az azt követő ukrán szintén G1-es tornán elért negyeddöntőkkel határozottan lépkedett felfelé a korosztályos világranglistán. Az i-re azonban február közepén, Litvániában tette fel a pontot, egy G2-es viadal megnyerésével, s ennek köszönheti most Párizsban a biztos főtáblás helyet. Az MTK játékosának ugyanis még akkor sem kellett volna aggódnia, hogyha a koronavírus-járvány miatt több ázsiai és amerikai játékos nem lépett volna vissza a küzdelmektől.

− Ilyen előzmények után, tényleg öröm itt lenni Párizsban, biztosan nagy élmény lesz – jelentette ki Szabanin Natália, aki szerint a biztonsági intézkedések nem fogják a kedvét szegni. – Az ausztrál főtáblához akkor egy jó eredmény kellett volna, ami pont egy hónappal később jött. De ma már erre egy percig sem gondolok, inkább a mostani lehetőséget próbálom kihasználni. A részvétel szerintem sokaknak felnyitja majd a szemét arra, hogy milyen is a világ élmezőnye. Én is erre vagyok leginkább kíváncsi, bár pontosan tudom azt is, hogy a munka az, ami a legjobbak közé vezet. Akkor szoktak a legjobb eredményeim jönni, amikor csak úgy odaállok és játszom. Éppen ezért most sem tettem a saját vállamra terheket a nagy elvárásokkal. Lesz, ami lesz, én mindent megteszek a győzelmekért. Az időjárás sem zavar, sőt. Őszi gyerek vagyok, kifejezetten szeretem a hűvösebb, borongósabb napokat is.

 

20200608kiskutteniszclubkiskutkupaszfvarnnfmh07 1 scaled20200608kiskutteniszclubkiskutkupaszfvarnnfmh07 1 scaledSzabanin Natália először szerepel junior Grand Slam-tornán - Fotó: Nagy Norbert/FMH

 

Szabanin Natália az év eleje óta Pozsonyban, a Dominika Cibulkova Teniszakadémián készül, a klub vezetője, Csarnakovics Erik irányításával. A szlovák-magyar kettős állampolgárságú szakember már a megérkezése előtt informálódott, korábbi játékosa Gombos Norbert és Filip Polášek a helyszínről számoltak be neki a pályák állapotáról.

− A lassú pályához és a hűvös időhöz fogjuk alakítani a húrozást, az idei furcsa év miatt azonban nagyon nehéz jósolgatni – fejtette ki véleményét honlapunknak Csarnakovics Erik, aki egy nap késéssel csütörtökön utazott tanítványa után. – Éppen ezért most a hátrébb rangsorolt játékosoknak is nagyobb esélyük van egy jó eredményre, mint általában. Amikor megy a szekér, mindenki játszik és hozza a formáját, nehezebb meglepetést okozni. A rossz feltételek egyébként a juniorokat kevésbé zavarja, mint a felnőtt profikat, hiszen az ITF-tornák túlnyomó többségén hasonló körülmények között játszanak. Az persze most is sokat fog számítani, hogy ki mennyit tudott az elmúlt hónapokban versenyezni, és különösen az, milyen mezőnyben. Nati nem találkozott a juniorok első húsz játékosának szintjén lévőkkel, ez hátrány, ám a múlt heti ob mindenképpen segítette a felkészülésünket. Ezért is nem tudom besaccolni pontosan, hol áll, csak annyit mondhatok, hogy önmagához képest jól játszik. Az Amarissa elleni mérkőzés pár labdán múlt, sokat tanultunk abból a meccsből. Azt a néhány hibát, amit feltérképeztünk, megpróbáljuk a kezdésig kiszedni a játékából. Egy junior Grand Slamen már az első körben pontosan olyan kemény meccsre számíthatunk, mint amilyen az ob-n volt Amarissa ellen. De felkészültünk rá, és ebben a helyzetben szerintem bármi megtörténhet. A NEK-en ráadásul még az esőszünetekhez is hozzászokhatott, tehát akarva sem kaphattunk volna jobb ízelítőt a párizsi hangulatból. Én amondó vagyok, inkább az ob-n kapjon ki, és a Roland Garroson nyerjen, mint fordítva.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline