search

Július 27-én volt az MTSZ Mikovinyi utcai telepén a június 12-ről elhalasztott rendívüli tisztújító közgyűlés.

ÉLŐ, ONLINE TUDÓSÍTÁSUNK igyekszik folyamatosan friss információkat adni azok számára is, akik nem tudták a helyszínen követni az eseményeket.

 

Napirendi pontok:
1. Az Alapszabály 21. § (1) módosítása tagszervezetek indítványa alapján: az elnökség létszámának 11 főre történő emelése (elnök, alelnök, 9 elnökségi tag)
2. Tisztújítás (elnök, alelnök, elnökségi tagok, ellenőrző testület elnöke, ellenőrző testület tagjainak választása)

Az a kandidálások vasárnap délutáni zárásakor kiderült, hogy az elnöki és az alelnöki posztra egy-egy jelölés volt, a 9 fős elnökségi tagságra 16 kandidálás érkezett a jelentkezési határidő lezárultáig, a 3 fős Ellenőrző Testületbe pedig 10 pályázó adta be jelentkezését.

Lázár János vasárnapi Facebook üzenetében az alábbi csapathoz kérte a szavazók voksait: Markovits László alelnök, valamint Balaicz Zoltán, Lantos Csaba, Nagy Zoltán Péter, Nagy Zsolt Csaba, Noszek Péter, Papp László, Schmitt Gréta, Vágó László és Zwack Sándor elnökségi tagok. Az Ellenőrző Testület vezetői posztjára Homonnay Gézát javasolta.

Ezt követően az eredeti névsorban annyi változás történt, hogy a tavasszal lemondott, de ügyvezetőként még hivatalban levő elnökség szinte utolsó pillanatban kandidáló két tagja, Molnár György és Viszló Csaba órákkal később vissza is vonta jelentkezését, így 14-re csökkent az elnökségi tagságra pályázók száma.

A JELÖLTEK

Az elnöki posztra:
Lázár János

Az alelnöki tisztségre:
Markovits László

Az elnökségi tagságra:
Balaicz Zoltán
Hajba Csaba
Kollár László
Lantos Csaba
Molnár István
Molnár Steve István
Nagy Zoltán Péter
Nagy Zsolt Csaba
Noszek Péter
Papp László
Schmitt Gréta
Tóth B. Gábor
Vágó László
Zwack Sándor

Az Ellenőrző Testületbe:
Bada János
Fehér Tamás
Homonnay Géza
Lányi András
Márky Jenő
Paulik György
Pintér András
Stumpf Zoltán
Tóth B. Gábor
Valkusz Valéria

 

A gyűlésnek otthont adó fedett csarnokban a hőség már délelőtt megtelepedett, s nem sokkal délt követően az első vendégek is gyülekezni kezdtek - a regisztráció után kívül, az árnyék hűvöében igyekeztek felkészülni a közgyűlésre.

Háromnegyed kettőkor megérkezett az elnökjelölt Lázár János is, aki sorban kezelt a sportág nagyjaival, beszélgetett Temesvári Andreával, Bardóczky Kornéllal és Markovits Lászlóval is.

14.08-kor Juhász Gábor főtitkár bejelentette, hogy noha sokan vannak a teremben, a közgyűlés nem határozatképes (155-en regisztráltak, 160-nak kellett volna), így a szabályok szerint fél óra elteltével megismételt közgyűlést tartanak, immár függetlenül a résztvevők számától.

A tömeg kivonul a szaunából, s a szabadban frissíti fel tüdejét.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója, Fábián László optimistán, a távlati célokat szem előtt tartva várja a közgyűlés kezdetét. Honlapunk kérdésére már Tokióról is beszélt:

- Elsősorban azt szeretném, ha jövőre négy teniszező képviselné a magyar színeket az olimpián. Nem hiszem, hogy ez irreális elvárás lenne. Sőt. Ehhez persze arra van szükség, hogy béke és nyugalom legyen a sportágon belül. Éppen ezért azt várom, hogy a mai napon felnőtt sportemberekhez méltóan megegyezzenek a hazai tenisz képviselői, majd ugyanezzel a hozzállással folytassák a munkát a hétköznapokban. Nem megfeledkezve az utánpótlásról, amelynek támogatása a MOB számára is mindig kiemelten fontos.

A Kőér SE képviseletében érkezett a NEK-re Nagy Tamás, a 2019-es junior Australian Open páros bajnokának, Nagy Adriennek edző-édesapja.

- Azt várom, hogy olyan sportági vezetés álljon ma fel, amely a játékosok és klubok érdekét fogja képviselni - mondta el honlapunk érdelődésére Nagy Tamás. - Mindannyiunknak átlátható, müködőképes és kiszámítható szövetségre van szükségünk. Fiatal éljátékos edzőjeként hangsúlyozom, hogy olyan vezetést szeretnénk, amelyre mindenkor számíthatunk!

14.33: a folytatásra immár 162 szavazatképes képviselő volt a teremben.

Juhász Gábor köszöntötte a résztvevőket, s bejelentette, hogy Szűcs Lajos eddigi elnök, Bohács Zsolt alelnök, valamint az Ellenőrző Testület 3 eddigi tagja lemondott, s Szűcs Lajos - jogával élve - Juhász Gábor főtitkárt jelölte levezető elnöknek. A közgyűlés látható többséggel megszavazta levezető elnöki megbízását.

A 9 és fél év után leköszönt elnök, Szűcs Lajos levélben szólt a közgyűlés résztvevőihez, írását Droppa Erika olvasta fel.

14.53:  szavazatszámlálókról, jegyzőkönyvezető, jegyzőkönyv-hitelesítő személyéről döntött a közgyűlés

Erdei Csaba javasolta, hogy az Ellenőrző Testület létszámát 3-ról 5-re emeljék fel. Juhász Gábor válasza: megismételt közgyűlésen nincs lehetőség új napirendi pont felvételére.

15.07: immár 164 érvényes voks van  a teremben - a kétharmadhoz 110 szavazat kell.

15.10: egyhangú igennel magszavazta a közgyűlés az 1. napirendi pontot a kibővített elnökségről.

Hámori Tamás, a jelölőbizottság vezetője ismerteti a névsorokat.  Az elnökjelöltek száma 14, mivel Molnár György és Viszló Csaba a jelentkezés után visszalépett. Az ET elnöki tisztségre három jelölt maradt, Bada János, Homonnay Géza és Stumpf Zoltán. Az ET tagságra jelentkezők száma nem változott.

Lázár János bemutatkozó beszédében hangsúlyozta, hogy "teniszezni, s nem fideszezni" jött, "segíteni s nem elfoglalni" érkezett. A múlt lezárása, a békesség helyreállítása, rend kialakítása a fő célja. Vízválasztónak tartja a mostani közgyűlést: az önfelszámolás, vagy a konszolidáció a nagy kérdés. Az év végéig az anyagi helyzet rendezését akarja megoldani, s lenyugvást remél a tenisztársadalomban A szakmai program kidolgozása, az új korszak 2021-ben érkezhet a magyar teniszsportba. A fiatalság, a vidék lehet a sportág bázisa. Azt javasolja, hogy olyan elnökség legyen, olyan csapat álljon össze, akiknek nincs közük a napi teniszmunkához, akik távol álltak a csatározásoktól, viszont tudnak, akarnak segíteni a hazai teniszsport támogatásában. Egy évnyi bizalmat kért csapatának, az olimpiai ciklus végéig szeretné megvalósítani terveit.

15.30: hosszú (és felesleges) szavazócédula-átvételi procedúra következett, pedig csupán egyetlen jelöltre szavaztak. Kézfeltartással megoldható lett volna a voksolás az elnöki tisztségre....

16.05: Lázár Jánost 156 igen szavazattal (7 érvénytelen) megválasztották az MTSZ elnökének.

16.51: önként jelentkezőkkel bővítik a szavazatszámláló bizottságot

 

kzgyls 2kzgyls 2

 

17.24: a szavazás végeredménye már az első körben tisztázódott. 162 szavazat közül minimum 82-őt kellett megszerezni a "főtáblára" jutáshoz.

Alelnök: Markovits László 132. - Elnökségi tagok: Zwack Sándor 154, Papp László 151, Noszek Péter 140, Schmitt Gréta 132, Lantos Csaba 132, Vágó László 126, Nagy Zoltán 125, Balaicz Zoltán 123, Nagy Zsolt 100 szavazattal lett elnökségi tag.

A többi voks megoszlása: Tóth B. Gábor 50, Hajba Csaba 45, Kollár László 40, Molnár István 29, Molnár Steve István 26 szavazat.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a második legtöbb szavazattal jutott be a Magyar Tenisz Szövetség elnökségébe:

- Örültem, amikor Lázár János felkért, hogy legyek a csapatának a tagja, s vállaljak szerepet a magyar teniszsport új útra lépésében. Debrecen sportos város, 72 ezer diák tanul itt, s az utánpótlás-nevelés szempontjából igazi aranybánya, hiszen egy-egy sportág fiatalok tömegét nyerheti meg önmagának. Mi minden sportágban a legjobbak közé szeretnénk tartozni, s remélem, hogy a labdarúgás, a kézilabda és a többi sikersportág mellé a városban komoly tradíciókkal bíró tenisz is felzárkózik e táborba. Infrastrukturális lehetőségeink kiválóak, sok pálya van a városban, s tavaly ősz óta országos szinten is kiemelkedő teniszcsarnokkal rendelkezünk. Most az a feladat, s elnökségi tagként ezért tehetek sokat, hogy Debrecen régiós központi szerepe a teniszben is erősödjön, s az a nagyszerű együttműködés, amely a város és az egyetem, a különböző oktatási intézmények között van, e sportágban is kiteljesedjen. Meg akarjuk találni azokat az iskolákat, intézményeket, amelyek a debreceni utánpótlás teniszsport bázisai lesznek.

Az új elnökségbe egyetlen hölgy került, Schmitt Gréta. Az egykori válogatott teniszező megválasztása után honlapunknak nyilatkozva nem is titkolta, hogy jövőbeni tevékenységében ez a tény is szerepet fog játszani:

- Női tagként mindenképpen szeretnék új színt hozni az elnökség munkájába. Fontosnak tartom a családi háttér jelentőségének hangsúlyozását is, amelyhez nemcsak saját versenyzői karrieremből meríthettem tapasztalatot, de három gyermekem révén is, hiszen két fiam válogatott vizilabdázó. Szeretnék a szülők felé egy hidat képezni, hiszen a mi sportágunkban az ő szerepük mindig kulcskérdés. Azért mondtam igent Markovits László számomra igen megtisztelő megkeresésére, mert olyan csapatba kerültem, amelyben lehetőségem lesz szeretett sportágamért dolgozni. Nagyon fontos, hogy minél előbb hatékony lépéseket tegyünk a szövetség hazai és külföldi megítélésének helyreállítasa érdekében. És ismét a családot említeném, hiszen ott várhatunk csak látványos eredményt, ahol a háttér is biztosított. A teniszben ezt a hátteret a szövetség képviseli, a sikerekhez tehát elengedhetetlen átlátható és szakszerű működése. Magam részéről köszönöm a tagság bizalmát minden erőmmel azon leszek, hogy minél többet visszaadjak sportágamnak, amelytől oly sokat kaptam korábban!

17.45: az Ellenőrző Testület elnökének választásánál 113-an vették át a szavazócédulákat. A számláláskor kiderült, négy voks érvénytelen. Homonnay Géza 85 szavazattal szerezte meg az elnöki posztot, Bada János 18, Stumpf Zoltán 6 szavazatot kapott. Elsőként a leköszönő elnök Stumpf Zoltán gratulált  az utódjának.

18.10: az ET tagjainak szavazásán az első kör nem hozott eredményt, Stumpf Zoltán kapta a legkevesebb voksot, Lányi András visszalépett, a többiekre a második körben lehet szavazni.

 

elnksgelnksg

 

18.15: az MTSZ új vezető testülete elindult megtartani első elnökségi ülését.

18. 30: Fehér Tamás is Ellenőrző Testületi tag lett, a harmadik körben Valkusz Valéria nem vehet már részt. Még egy helyért megy voksolás.

18.40: a harmadik körben már csak ötvenen szavaztak. Senki sem szerzett többséget, sikertelen volt ez a kör. A legkevesebb szavazattal Tóth B. György esett ki. 

18. 55: a negyedik szavazás alkalmával Paulik György szerezte a legtöbb szavazatot (32), ezzel övé lett az ET még "kiadó" egy tagsági helye. Márky Jenő 13, Pintér András 5 voksot kapott.

 

mtsz copy copymtsz copy copy

 

Az utolsó szavazás eredményének ismertetését követően a frissen megválasztott elnökség tagjai visszatértek a közgyűlés helyszínéül szolgáló csarnokba. Lázár János, az MTSZ új elnöke záróbeszédében köszönetet mondott a szövetség munkatársainak a szervezéséért, külön kiemelve a főtitkár, Juhász Gábor személyét.

„Hasznos munkát végeztünk ma, s ez nemcsak a tagságra, de az új elnökségre is igaz, hiszen nem kevesebb, mint tíz határozatot hoztunk, amelyeket kedden teszünk közzé a szövetség honlapján. Úgy tervezem, hogy minden kedd délutánt a tenisznek szentelek, személyes jelenlétemmel segítve a munkát, miközben a tagság számára is elérhető leszek. Ezt a szokást már holnap bevezetem s ezzel bele is vágunk a dolgok közepébe. Az első elnökségi ülést augusztus tizenegyedikén tartjuk, s az már most biztos, hogy új SZMSZ-re és alapszabályra lesz szükség, amelynek elfogadásához szeptemberben újabb közgyűlést kell majd tartanunk” – zárta a napot Lázár János.

Az új elnök távozása előtt egyetlen kérdést kapott, amely a korrupció-gyanús ügyek feltárását firtatta. Lázár János válaszában hangsúlyozta, az elnökség első döntései közül három is az átadás-átvétel körülményeit rendezi, ami azt jelenti, hogy mind jogilag, mind pénzügyileg, mind pedig sportszakmailag a teljes átvilágítást és feltárást tűzték ki célul.

19. 00: öt órányi ülésezés után lezárult a tisztújító közgyűlés.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline