search

Az MTK női csapata izgalmas mérkőzésen nyerte meg a Fehérvár Kiskút elleni idegenbeli Szuper Liga-rangadót, s ezzel hatalmas lépést tett a végső győzelem felé.

A házigazdák csapatkapitánya szerint a nyári csapatbajnokság maga a csoda, ezért is építenek évről-évre ütőképes együttest.

A győztes budapestiek egyik mestere, Jancsó Miklós szerint a csapategységben rejlik az erejük.

 

Gy. Szabó Csilla írása * A női Szuper Liga hétfői fordulójában találkozott a sorozat két nagy esélyese, a Fehérvár Kiskút TC és az MTK Budapest. A székesfehérvári mérkőzés így igazi rangadónak ígérkezett, bár a fővárosi együttes lélektani előnybe került azzal, hogy az előző fordulóban, Pécsett nyerni tudott a Sportmánia-PVTC közös csapata ellen. A papírforma szerint ugyanis úgy tűnt, hogy utóbbi az egyetlen klub, amely a két „naggyal” felveheti idén a versenyt, különösen Drahota-Szabó Dorka és Susányi Zsófia révén, akik tavaly még a fehérváriakat erősítették. A Kiskút TC vezetői éppen ezért négy külföldi játékost is neveztek, igaz közülük, csupán a szlovák Kristina Kucovát hívták be a nagy rivális elleni találkozóra, aki így a WTA-n elfoglalt 168. helyezésével a meccs legelőkelőbb helyen rangsorolt teniszezőnője volt.

− Megtehettük volna, hogy csak a saját fiataljainkkal állunk ki a Szuper Ligára, s akkor az MTK simán nyeri idén a kupát, de sportemberek vagyunk, nem akartunk feltartott kézzel pályára lépni – indokolja a csapat összeállítását a kapitány Fehér Tamás, aki hosszú évek óta menedzserként támogatja a magyar teniszsportot, s most Székesfehérváron, Viszló Csabával, a Kiskút TC tulajdonosával terveznek egy szebb és eredményesebb jövőt. A sportágban eltöltött mecénási éveknek köszönhetően az ellenfél csapatából is jónéhány játékosnak segített korábban, jelenleg pedig Udvardy Luca útjának egyengetésében segít, és szentül hiszi, egy nap, a legjobbak közé is bekerülhet a ma még csupán tizennégy és fél esztendős játékos.

– Számomra a Szuper Liga-sorozat mindig maga a csoda, a csapattal szinte egyszerre dobban ilyenkor a szívünk. A meccsek előtt és utána is együtt vagyunk, előző nap is azért alszunk szállodában, hogy a közösség még jobban összeforrjon. Ez persze kicsit a személyes „őrültségem” is, hiszen páromat, Halász Klaudiát kísérve sok-sok csapatversenyt izgultam végig, s bár most már ő is elsősorban a civil karrierjére koncentrál, ilyenkor számára is a tenisz a legfontosabb. A lányok örülnek a segítségének és tanácsainak, Kucova például kifejezetten őt kérte maga mellé a padra.  

A székesfehérvári női csapat alakulása is nagyban köthető a Fehér-Halász páros sorsához, hiszen négy évvel ezelőtt Klaudia még a Diego SC-nél játszott, amely nem akart tovább női együttest indítani a legjobbak között. Ekkor született meg az egyezség Viszló Csabával, aki örömmel adta a klub hátteret, Fehér Tamás pedig négy-öt új játékost hozott Fehérvárra. Ennek eredményeként három évvel ezelőtt már bajnokságot nyertek, két éve ezüstöt, tavaly pedig bronzot. Idén a válság és a némileg meggyengült csapat ellenére is az aranyéremért indultak harcba. Mert, ahogy a fehérvári csapatkapitány fogalmaz:

− Amikor vége a sorozatnak, szinte elvonási tüneteim vannak, annyira jól érezzük magukat együtt. Székesfehérváron ráadásul olyan sportos háttérre találtunk, amely még itthon is ritkaság számba megy, amikor bajnokságot nyertünk az egész város ünnepelt minket – fűzi hozzá Fehér Tamás, aki a hétfői rangadón is pályáról pályára igyekezve követte az eredményeket, s biztatta játékosait.

 

fehr tamsfehr tams

 

Kucova beállítására pedig valóban szükség volt, hiszen Jani Réka legyőzésével (6:3, 6:4) sokáig életben tudta tartani a fehérváriak reményét, mivel az MTK-s Gálfi Dalma, Lukács Vanda és Nagy Adrienn egyaránt hozta az egyesét, s a tavaly még Kiskúton játszó Békefi Bianka győzelme esetén a párosoknak már nem is lett volna jelentősége. A fehérváriak legfiatalabbja, a Fehér Tamás által jövendőbeli klasszisként megjelölt Udvardy Luca azonban másképp gondolta. S bár az első szettet rövidítésben elveszítette, a másodikban és a szuper tie breakben is jobbnak bizonyult budapesti ellenfelénél. A találkozót mindkét tábor nagy izgalommal figyelte, s a közel háromórás meccs után a legkisebb Udvardy lány boldogan nyilatkozott honlapunknak:

− Bia nagyon jó játékos, én mégis reménykedtem a győzelemben, és végig a meccsre fókuszáltam. Nem volt teher a vállamon, nem izgultam azon, hogy rajtam múlhat a meccs sorsa. Szerintem, rajta nagyobb nyomás volt, mint rajtam. Bírtam a sebességet, s amikor csak tudtam, variálni próbáltam. Nagyon élveztem a meccset, számomra hatalmas tapasztalat, hogy a csapatverseny révén legjobb magyar női teniszezőkkel mérhetem össze a tudásomat.

A Székesfehérváron Pákai Norbert irányításával készülő fiatal körül jelenleg nagyon ígéretes csapat van kialakulóban, hiszen az eddig Budapesten dolgozó kiváló edzőt több játékos is elkísérte a koronázó városba. Mint például Balla Péter, aki az elmúlt héten még maga is a Szuper Ligában játszott, a Pasaréti TK színeiben.

− Elsősorban sparing partnernek jöttem Fehérvárra, de mivel fiatal korom óta edzősködni szeretnék, így kisgyerekekkel is foglalkozom – mesélte a 27 éves teniszező, aki a nemzetközi férfi mezőnyben nem tudott a vágyaihoz és tehetségéhez mért karriert befutni, s ezért ma már inkább a pálya szélén képzeli el a helyét. Ehhez a döntéséhez persze az is nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi években Bukta Ágnest, az MTK jelenlegi játékosát kísérte szerte a világban, s ezzel fiatal kora ellenére is rendkívül sok értékes tapasztalatot szerzett.

– A Szuper Ligában való szereplés nagyon nehéz volt az oktatás mellett, hiszen egy egészen másfajta ritmust vettem most fel a kicsikkel. Bele is futottam néhány fájdalmas vereségbe, de a jelenlegi helyzetben ezen nem igen csodálkozhattam. Norbitól nagyon sokat tanulhatok szakmailag, miközben a tárgyi feltételek is adottak, az iskolaprogram révén rengeteg fiatal ismerkedik meg nálunk a tenisz alapjaival. A saját helyemet azonban inkább a nemzetközi karrierre készülő fiatalok mellett képzelem el, nekik tudnék a legjobban segíteni, mind szakmailag, mind emberileg. Remélem, lesz majd olyan sikeres játékosom, akivel újból járhatom a világot.

Balla Péterhez hasonlóan Pákai Norberttel érkezett a Kiskút TC-hez Fárbás Réka is. A 20 éves teniszező az első két Szuper Ligás mérkőzésen első játékosként egy vereséggel és egy győzelemmel járult hozzá csapata hibátlan szerepléséhez. S bár az MTK ellen nem lépett pályára, nagyszerűen érzi magát Székesfehérváron:

− Azt hiszem, végre megtaláltam a helyemet, jó kis csapatunk van, fiúk, lányok vegyesen. S bár még mindig elsősorban játékosként képzelem el a jövőmet, azért képzem is magamat, és amíg nem indulnak be a nemzetközi versenyek, a legkisebbek mellett segítek az edzőknek.

Különleges, győztes szerep jutott Lukács Vandának, hiszen harmadik játékosként időben ő aratta az MTK-Budapest első diadalát Kovács Zita ellen, majd a Nagy Adrienn oldalán megnyert páros találkozóját követően kezdhették meg az ünneplést a budapestiek, tét nélkülivé téve a végéhez közeledő Bondár, Udvardy − Gálfi, Jani találkozót.

 

lukcs vandalukcs vandaLukács Vanda egyesben és párosban is győzött - Fotók: Gy. Szabó Csilla és Bor Péter

 

− Nagyon örülök annak, hogy fontos meccseket nyertem, azt hiszem ez leginkább annak köszönhető, hogy a járvány idején sem álltam le, idén mindössze két hetet pihentem, azt is júniusban – kommentálta boldogan Lukács Vanda csapata győzelmét, s edzői szerepét is kiemelte jó teljesítményében. Az eddig kizárólag Kardhordó Szilárddal, a M.E.S.E-n készülő játékos szakmai team-je idén Kellner Ádámmal bővült, akivel a Mini Garroson tréningeznek. S bár utóbbival egyre jobban megy a munka, azért eddigi mesterének tanácsait is folyamatosan kikéri.

– A Szuper Liga idén különösen sokat jelentett a számomra, hiszen nincsenek nemzetközi versenyek, gyakorlatilag ez adta a motivációt ahhoz, hogy szó nélkül dolgozzak tovább. A programunkat persze egy picit azért csökkentettük, vagyis észszerűsítettük, de már vannak meghívásaim európai tornákra, amelyeken mindenképpen részt szeretnék venni. Ám ha hosszútávon nem indul be igazán a nemzetközi teniszélet, akkor a tanulásra is nagyobb figyelmet fogok fordítani. De visszatérve a Szuper Ligához, szomorú vagyok, hogy hamarosan vége lesz.

Az MTK-Budapest női csapata a Kiskút TC elleni győzelemmel, szinte már kezében érezheti a bajnoknak járó serleget. A hétvégén a férfi csapatnak nem sikerült megvédenie tavalyi címét, így különleges öröm, hogy a hölgyeknek ez vélhetően sikerülni fog. Jancsó Miklós mindkét együttes esetében Nagy Zoltánnal osztotta meg a felkészítés valamennyi gondját-baját, s a találkozókon is közösen irányították a kék-fehér klub teniszezőit.

− Minden évben sokat jelent számunkra a Szuper Ligás szereplés, ezért maximális erőbedobással készültünk a meccsekre – értékelt a rangadó megnyerését követően Jancsó Miklós, aki szerint a férfi és a női csapatban egyaránt megvan az a biztos mag, amelyre a sorozatos sikereket építhetik. – Mindenkinek elégedett vagyok a teljesítményével, annak pedig különösen örülök, hogy Gálfi Dalma legyőzte Bondár Annát, akitől tavaly kikapott. Mégsem szeretnék egy-egy embert kiemelni, hiszen a csapategységben van a legnagyobb erőnk. A nehéz helyzeteken, egymást támogatva, közösen lépünk túl. S amíg ez így van, addig nagy baj nem is lehet.

Az MTK-Budapest következő két ellenfele a Fortuna SE, majd pedig SZVUK SE lesz. A papírforma szerint mindenképpen a kék-fehéreknek áll a zászló, pezsgőt azonban csak az utolsó találkozót követően, csütörtökön este bonthatnak. No persze, csak ha hozzák a kötelezőt.

 

FEHÉRVÁR KISKÚT TK – MTK 2-5
Kucova Kristina – Jani Réka                  6:3, 6:4
Bondár Anna – Gálfi Dalma                 6:2, 3:6, 3-10
Kovács Zita – Lukács Vanda                3:6, 1:6
Pirók Alexa – Nagy Adrienn                 4:6, 1:6
Udvardy Luca – Békefi Bianka             6:7, 6:3, 10-4
Bondár, Udvardy L. – Gálfi, Jani           6:7, 6:3, 9-11
Kovács, Kucova – Lukács, Nagy           6:7, 4:6

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline