search
Susányi, Babos, Mikó, Zsiga, Fucsovics, Szendrői, guggolva: Hornok és Papp a 2008-as mexikói junior DK és Fed Kupa idején
Susányi, Babos, Mikó, Zsiga, Fucsovics, Szendrői, guggolva: Hornok és Papp a 2008-as mexikói junior DK és Fed Kupa idején

Tíz esztendővel ezelőtt a szövetség elnöksége MTSZ A Licence Mesterfokozat kitüntetéssel ismerte el öt jeles hazai szakember munkásságát.

Sorozatunkban őket mutatjuk be, edzői pályájukról, a múltról, jelenről és a jövő lehetőségeiről is beszélnek. Ezúttal a 60. születésnapját alig egy hónapja ünnepelt Papp Sándor portrérajzát tárjuk olvasóink elé.

 

Az MTSZ 57-61./2010 határozataiban elismerésre javasolt edzői ötösfogat alfabetikus sorrendben: Hegedűs József, Hornok Miklós, Juhász Gábor, Keller László, Papp Sándor.

Gy. Szabó csilla írása * „Amikor rájöttem, hogy soha nem jutok el a top százig, akkor döntöttem úgy, hogy edzőként képzem magam olyan szintre, hogy éljátékosokat nevelhessek” – vall szakmai indíttatásáról a tudása és eredményei alapján egyaránt az egyik legjobb hazai mesternek tartott Papp Sándor.

A hatvanadik születésnapját február 5-én ünnepelt szakember azóta is tartja magát a jó pár évtizeddel ezelőtti döntéséhez. A hozzá kerülő gyermekekből mindig a képességükhöz mérten legjobb eredményt hozza ki, az által vezetőedzőként irányított szakosztályok pedig rendre a hazai teniszélet élvonalába kerültek. Gazdag szakvezetői karrierje során Berettyóújfalun, Nyíregyházán, Csongrádon és Sopronban, majd Budapesten egyaránt lehetőséget kapott elképzelései megvalósításához, amelyet bajnoki címekkel, szuperligás érmekkel hálált meg.

A hetvenes évek Magyarországára jellemzően a berettyóújfalui kisfiú nem érezhette hátrányban magát fővárosi társaival szemben, hiszen olyan kiváló szakembertől tanulta a sportág alapjait, mint az aradi születésű Dörner László, aki a második világháború előtti időszakban a román Davis Kupa-csapat tagja volt, négyszeres román bajnok, 1930-as Budapestre szökésétől kezdődően pedig hazánkban nevelte a játékosokat. Nyugdíjba vonulását követően éppen Berettyóújfalun. Irányítása alatt Papp Sándor is hamar utánpótlás-válogatott lett, s ennek köszönhetően került Nyíregyházára, ahol a szuper ligás csapatba is befért, hiszen korosztályának legjobb öt teniszezője közé tartozott. A sorkatonai szolgálatot azonban nem tudta elkerülni, s ezzel lélektanilag véget is ért számára a játékospályafutása.

− Az angyalbőrt egy év után az iskolapadra cseréltem, földrajz-testnevelés szakon végeztem a nyíregyházi tanárképzőn, s miután az oktatást tűztem ki életcélomnak, előbb középfokú, majd szakedzői minősítést is szereztem a TF-en – mesél a kezdetekről Papp Sándor, hangsúlyozva, hogy a hivatalos csatornák mellett, a külföldi cikkeket, szakirodalmat is folyamatosan bújta és bújja a mai napig. Döntését, miszerint az edzősködésre teszi fel az életét, egy térdsérülés erősítette meg. Friss diplomájával visszatért Berettyóújfalura, s új ötletekkel, lendülettel vetette bele magát az oktatói munkába. Az országban elsőként a helyi iskolákkal együttműködve indított teniszprogramot, amelynek megvalósításában nagy előny volt, hogy a hajdúsági kisvárosban építették akikoriban az ország első, csak teniszre készült teniszcsarnokát. A siker nem is váratott sokáig magára, a BKSK a vidék legjobb szakosztályai közé került, ő pedig megkapta a keleti válogatott irányítását. A speciális keretből büszkén említi a szegedi Hajnal István nevét, aki ma már szintén edzőként küzd a vidéki teniszélet megmaradásáért és az utánpótlásnevelés rangjának visszaszerzéséért. Az ottani tanítványok közül később többen is a nyomdokába léptek: Leiter László az Egyesült Államokban, Dajka László Nyíregyházán, Sápi József Csongrádon edzősködik.

 

papp s 2020papp s 2020Értük érdemes... - a 60. születésnapi ünnepség

 

− A látványos sikerek Csongrádon kezdődtek, ahol fejlődőképes közegbe kerültem – említi nem titkolt nosztalgiával karrierje következő fontos állomását a szakember, ahol olyan ma már szintén edzőként hírnevet szerzett játékossal dolgozhatott, mint például Jancsó Miklós. – Miki Békéscsabáról járt át, reggel hatra jött edzeni, még iskola előtt. Ebből is látható, mennyire komolyan vette a teniszt, nem véletlenül vitte sokra a pályán, majd azon kívül is. Szathmáry Tibi Szolnokról ugrott át, de itt nevelkedett Hóman Gabi és Kovács Zsuzsa is, Bori András felnőtt magyar párosbajnok lett, Kiss György pedig az első osztályban játszott. Különösen büszke voltam Fábián Tamásra, aki annak a tizennégy éven aluli fiúválogatottnak volt játékosa, amely az első Winter Kupa-győzelmet hozta Magyarország számára. De visszatérve Csongrádra, a felnőtt férfi csapat a harmadosztályból került fel a Szuper Ligába, ahol immár az IDOM neve alatt szerepelt.

Az Alföldön elért sikerek híre a nyugati végekre is eljutott, hiszen Sopronból érkezett a következő megkeresés. Papp Sándor pedig itt is szinte a semmiből építette újjá a korábban sikeres szakosztályt, s adott új lendületet a versenytenisznek. Egyetlen kérése volt csupán, hogy Úr Csaba, akit játékosként nagyon jól ismert, lehessen a jobb keze. Utóbbi azóta is büszke erre a felkérésre, s edzői karrierjének fontos pillanataként jelöli meg. A Papp-Úr tandem remekül működött, öt-hat év alatt a legeredményesebb vidéki klub lett az SVSE. Babos Tímea és Jani Réka pedig nemcsak korosztályában, de felnőttként, és a nemzetközi porondon is bizonyította, remek alapokat kapott az edzőpárostól. De nemcsak ők. Dorn Kunigunda később az amerikai Bollettieri Akadémián oktatott, de a tengerentúlon dolgozik László Csaba is, Seregély Dalma pedig Székesfehérváron. A tenisziskola-program beindításáról természetesen itt sem feledkezett meg. Bárhová igazolt is, a legkisebbekre figyelt a leginkább, s az alapokra, amelyet szerinte mindig helyesen kell lerakni.

− Azt hiszem, a komplexitás az, ami a kezdetek kezdetén a legfontosabb – véli Papp Sándor, aki a hazai szövetségnél is hosszú éveken át dolgozott, 1991 és 2008 között elnökségi tag volt, 1996-tól az edzőbizottság vezetője, 2005 és 2013 között pedig szakmai igazgató. – Az életkorhoz mérten minden apró dolgot a megfelelő időben kell jól és pontosan megtanítani, hiszen később, amikor gyorsul a tempó, már nincs idő ezek korrigálására. Pontosan tudni kell, milyen terhelést kaphat egy tízéves, és melyek azok a képességek, amelyek csak ekkor fejleszthetőek, később már nem. Ebben az életkorban nem az eredmény számít, hanem a sokoldalú, széles alapokra helyezett képzés. És ezt leginkább a szülőknek kell megérteniük. Egy teniszező felépítése hosszú évek alapos munkájának eredménye, nem lehet állomásokat kihagyni. Ehhez pedig az edzőnek is folyamatosan fejlődnie, képeznie kell magát, játékosait a legújabb trendeket figyelembe véve, a legmodernebb eszközökkel oktatni. Alapjaiban változott meg a felkészítés, a fiatalok átlagosan hat-nyolc centivel magasabbak, öt-tíz kilóval izmosabbak. Mi még csak futottunk, de ma már a súlyzózás sem hagyható ki, tökéletes testet kell felépíteni ahhoz, hogy a tökéletes technika érvényesülhessen.

Papp Sándor kiemeli, bár tényleg sokat jelent a tapasztalat, s az évek, amelyet a pályán majd annak szélén töltött, ezt csak a megfelelő elméleti alapokra fektetve tudja igazán kamatoztatni. A tanulmányai során elsajátított edzés- és játékelméleti, pszichológiai, anatómiai, valamint biomechanikai tudását nap mint nap használja az egyénekre szabott képzés alkalmával. A technikai edzés során egy helyesen felépített kinetikus láncot kell kialakítani, amelyet nem lehet megszakítani. Ennek kezeléséhez elengedhetetlen a gyakorlatba átültetett elméleti tudás.

− Amikor a szövetséghez kerültem, akkor is megosztott volt a hazai tenisztársadalom. Minket azonban hajtott a sportág megújítása iránti vágy. Hornok Miklós volt az egyik legnagyobb segítségem, próbáltunk mindenkit összefogni a programunk támogatására. Az egyik legfontosabb számunkra az edzőképzés volt. Négy könyvet írtunk, két DVD-t állítottunk össze, a nemzetközi konferenciákról kész prezentációkkal tértünk haza, amit a legszélesebb körben próbáltunk terjeszteni. Az akkori kerettagokról játékosprofilt hoztunk létre, amelyet alaposan kielemeztünk. Próbáltunk azoknak is lehetőséget adni, akik nem tartoztak a szűk, támogatott kerethez. Pontosan tudtuk, minél szélesebb a bázis, annál jobbak lesznek az eredményeink. Kidolgoztuk a klubok támogatási rendszerét, az iskolatenisz-programot és a válogatottakkal kötendő szerződések mintáját is. Egyetlen nagy problémánk volt. A pénz! A minimális állami támogatás mellé ezért kellett szponzorokat szereznünk és a közvetítési díjakat előnyösen kitárgyalni. Babos Timi, Fucsovics Marci, Zsiga Máté, Susányi Zsófia, Mikó Zsófia is ennek a rendszernek köszönhetően került generációja legjobbjai közé. Az ekkoriban elért kiemelkedő korosztályos sikerek, egyéni és csapat Eb-címek, Grand Slam győzelmek és helyezések, Nemzetek Kupája-diadal, ifjúsági olimpiai bronzérem és junior FED kupa harmadik hely révén kerülhetett be a tenisz az államilag támogatott sportágak közé, s jutott később egyre több pénzhez – összegezte az MTSZ-nél töltött évek tapasztalatait Papp Sándor, aki a világ legjelentősebb teniszedzőit képviselő szervezet, a PTR (Professional Tennis Registry) magyarországi képviselőjeként különleges elismerésben részesült 2014-ben, az Év tesztelője cím elnyerésével. Az akkor már a Match Point vezetőedzői tisztjét ellátó szakember olyan kiválóságok mellett vette át a díjat, mint Jim Hoehr vagy Dennis Ralston. Saját példájával igazolta az elméletét, egy jó játékosnak hozzá hasonlóan jó, a szakmája iránt maximálisan elhivatott edzőre van szüksége. A nemzetközi edzőképzésben eltöltött hosszú évekért a mai napig hálás a jószerencsének.

 

papp sandor 2014 ptrpapp sandor 2014 ptr

 

A szövetségi éveket követően a Match Point-nál találta meg az újabb tehetségeket, köztük Velcz Zsombort, akire a mai napig a legnagyobb örömmel és büszkeséggel emlékezik, sajnálva, hogy útjaik tavaly elváltak. De megérti a szülők döntését, akik kénytelenek voltak a NEK anyagilag kedvezőbb ajánlatát elfogadni. S bár elismeri, hogy ő volt a szívének egyik csücske, a többi tanítványára is a legnagyobb szeretettel gondol, Szellő Ádámtól, Keresztes Palomától, Mészáros Patrikon, Patay Árpádon Miljanic Markón és Mészáros Dominikon át Menyhárt Evelinig. A Költő utcai telepen ismét nagyszerű utánpótlásbázist épített fel, s ebből automatikusan következett 2018-ban, a BTC Babos Csaba által tolmácsolt ajánlata, amely mindössze másfél évig működött. De ez alatt a röpke idő alatt is sokaknak segített juniorpályafutásuk beindításában, Tóth Amarissa Kiara, Drágár Péter, Dulganov Richárd, Deli Mihály, Kántor Anna, Gécsek Fanni, Hermann Benedek és még sokan mások eredményeikkel bizonyították a közös munka sikerét.

 

papp btcpapp btc

 

− Egyetlen bánatom, hogy tanítványaim közül senkit sem kísérhettem el a felnőtt mezőnybe – osztja meg velünk érzéseit Papp Sándor, aki azt is elismeri, nem ő az egyetlen, akivel ez Magyarországon megtörtént. A hazai utánpótlás-nevelés egyik problémája ez, s a szakember szerint az igazi, jó oktatók megbecsülésével lehetne csak orvosolni. Vagy pedig az önállósodással, amelynek útjára éppen most, a Next Tenisz Akadémia megalapításával lépett. S bár a koronavírus-járvány kicsit késlelteti a Normafánál április végére tervezett nyitást, az elnöki posztot is ellátó Papp Sándor neve vélhetően sokak számára jelent majd garanciát a képzés minőségét illetően. Burkus Bella, Béres Samu, Jeck Viola, Olasz Domonkos, Sárecz Milán, Majsitz Leon és a Sonkodi testvérek már az új helyen is letették mellette a voksukat, s ha lesz elég kitartásuk, biztosan hallani fogunk még róluk. Az új kalandban Varga Hunor lesz a tapasztalat szakember jobb keze.

– Aki bejut a legjobbak közé, az mind egyéniség. Az edző pedig ezt sohasem rombolhatja le, éppen ellenkezőleg, építkeznie kell rá. Mindenkivel meg kell találni a megfelelő hangnemet, van, akire hangosan kell rászólni, van, akivel edzés után kell leülni beszélgetni, de olyan is akad, akinek egy-két nap múlva, egy bisztróban kell a lelkére hatni. A lényeg, hogy őszinték legyünk a játékosokhoz. És ne felejtsünk el először adni, s csak azután várni a viszonzásra!

 

papp sandor 60papp sandor 60

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline