search

Hazai

Három magyar győzelem született kedden a Hungarian Grand Prix-n: Stollár Fanny (fotó: huntennis), Bondár Anna és Tóth Amarissa egyaránt továbbjutott az egyes második fordulójába. Utóbbi okozta a legnagyobb meglepetést, hiszen a világranglista 548. helyén álló magyar teniszező, a torna második kiemeltjét, a kínai Csang Suajt (WTA 45.) búcsúztatta, meglehetősen viharos körülmények között. 

Gy. Szabó Csilla

A magyarokról szólt kedden a centerpálya a Római Teniszakadémián, hiszen a Pera-Shnaider nyitómeccset követően sorozatban hazai játékosok következtek, köztük egy házirangadó is, Babos Tímea és Bondár Anna között. Ám a nagy izgalommal várt találkozó előtt Stollár Fanny (WTA 441.) lépett pályára, aki négy éve nem nyert egyéniben WTA főtáblán mérkőzést, s most is papíron erősebb játékos ellen mérkőzött a spanyol Irene Burillo Escorihuela (WTA 237.) személyében.

Fanny azonban láthatóan nem foglalkozott az esélyekkel, szoros meccsen ugyan, de két szettben legyőzte ellenfelét. Pontosan úgy, ahogy a hétfő esti párosgyőzelem után ígérte, mindent megtett az újabb siker érdekében.

− Nagyon jól éreztem ma magam a pályán, bár kicsit lassan kezdtem – nyilatkozta a 7:5, 6:4 arányban megnyert első fordulós meccs után Stollár Fanny. – Próbáltam a szervámra koncentrálni, ami sikerült is. A spanyol lány nagyon stabil volt, így a pontok sorsát elsősorban én döntöttem el, támadnom kellett, mégpedig igen agresszívan, miközben türelemre is szükségem volt a pontos befejezésekhez.

És ez a folytatásban sem lesz másképpen, hiszen a második fordulóban a német Tatjana Maria ellen lép szerdán pályára, aki már hétfőn megmutatta a francia Monnet ellen, hogy a legnehezebb helyzetekből is képes magát visszatornázni a meccsbe, nyeséseivel, pörgetéseivel pedig a legedzettebb ellenfeleket is alaposan meg tudja tréfálni. De Fanny vélhetően akkor is számíthat majd a közönség támogatására, amelyről azt mondta, hogy a spanyol ellen is sokat számított neki. Nagyon szeret a budapesti WTA-tornán játszani, ahol általában jól is szerepel. Eddig mindenesetre tökéletes a mérlege, hiszen párosban és egyesben egyaránt ott van a második fordulóban. Az utóbbira kapott szabadkártya adta lehetőséget tehát maximálisan kihasználta.

A harmadik találkozón biztos volt a magyar győzelem, hiszen Babos Tímea (WTA 191.) és Bondár Anna (WTA 144.) csapott össze a legjobb tizenhat közötti helyért. Az első pontot utóbbi szerezte meg, s az első játékot is adogatóként. A folytatásban azonban Babos Tímeáé volt a főszerep, hiszen 5:1-es vezetésig meg sem állt. A párosban négyszeres Grand Slam-győztes soproni teniszezőnő a pályára hangsúlyosan belépve, taktikusan variált játékkal, valamint a tőle megszokott lelkesedéssel lepte meg Bondár Annát. Nem volt labda, amelyet elveszettnek ítélt volna meg.  

Babos Timi nagyot küzdött a magyar rangadónBabos Timi nagyot küzdött a magyar rangadón

A hatodik játék után azonban nagyot fordult a mérkőzés képe, az addig láthatón ideges és sokat hibázó Bondár megrázta magát és taktikus játékkal sorozatban nyolc gémet nyert, ami azt is jelentette, hogy 6:2-re övé lett az első szett, s a másodikban is ő jutott 2:0-as vezetéshez. A hullámvasút szerű találkozón ekkor újabb fordulat következett, hiszen Babos óriási hajrával egyenlített, majd 7:5-re megnyerte a második szettet.

Az izgalmas és változatos játék a harmadikban is folytatódott 3:3-nál azonban Bondár kezébe vette az irányítást és 6:3-ra nyerte a harmadik szettet.

− Kiegyensúlyozott, hosszú, és igen fárasztó meccs volt – értékelt honlapunk számára Babos Tímea a találkozó után. − Sajnos az első szett az rajtam múlt, azt én szúrtam el. Nagyon jól kezdtem, szerintem Anna is meglepődött, ő viszont egy kicsit a saját szintje alatt játszott. Igaz, ekkor sok sanszot nem is adtam neki, annyira jól teniszeztem. Azután elment egy pont, én egy kicsit befeszültem, elizgultam, ő pedig megnyerte a szettet. A másodikban is Anna vezetett, de nagy küzdéssel visszajöttem. Az első szett okozta stressz belőlem többet kivett, ezért a döntő szettre fáradtabb voltam, ráadásul ő kezdte a szerválást, ami ugye nagy előny. Az adogatásaiból mindig könnyebben tudott játszani, még akkor is, ha az első pár gém sokkal szorosabb volt az ő szervájánál, mint az enyémnél. Szerintem elég jó és magas színvonalú meccset játszottunk. Óriási pech, hogy pont egymás ellen kerültünk össze az első körben. De valamiért ennek így kellett lennie, igaz most már évek óta nem nyerek meccset itthon.

Timi elismerte, hogy az elején határozottan belépett a pályára, amire Anna magas pörgetésekkel válaszolt. Ettől ő is passzívabb lett és a hosszabb labdamentekben nagyon magasan kipattanó a labdák miatt egy idő után lerövidült, amit Bondár használt ki jobban, így hiába volt agresszívabb és hiába variálta jobban a játékot az ejtésekkel.

− Nem volt könnyű meccs, de ezt tudtuk előre – ismerte el a magyar rangadót követően Bondár Anna. – Örülök, hogy a rossz kezdés után vissza tudtam jönni. Az elején sajnos kerestem a játékomat, a folytatásban azonban pontról pontra haladtam, s ahogy éreztem, hogy ő is izgul, azzal párhuzamosan nyugodtam meg. Végül a fizikumommal hoztam a meccsest. Ha a második szettben sikerül három-nullára elmennem, akkor szerintem két szettben is le tudtam volna zárni a meccset. Ehelyett én kezdtem el küszködni, ő pedig ismét egyre jobban játszani. A lényeg azonban a győzelem, amely most önbizalmat adhat nekem. Bevallom, hogy nagyon rám fért már ez a siker, annak pedig különösen örülök, hogy három szettben sikerült nyernem, az utóbbi időben a hosszabb, kiélezett meccseket többnyire elbuktam.

Timi és egyik szurkolójaTimi és egyik szurkolója

A találkozó után Bondár Anna edzőjét, Kuhárszky Zoltán is megkérdeztük véleményéről, ő hogyan értékeli tanítványa játékát:

− Az első gém teljesen rendben volt, de utána sajnos szétesett Anna játéka. Öt-egynél fordult a kocka, ekkor azért egy picit a szerencse is segített nekünk, de hát a teniszben ez mindig így van. A második szettben Timi nagyon szépen visszajött, teljesen reális, hogy azt ő nyerte meg. Különösen azért, mert Anna ismét túlságosan negatív lett, ugyanakkor az ütésekhez sem állt oda olyan tisztán, ahogyan kell. A döntő szettben próbálta a saját játékát játszani, három-háromtól pedig egyre nyilvánvalóbb lett, hogy Timi elfáradt, hiszen az agresszív vonalhoz közeli játékából sokat kellett hátra lépnie, ami Annának kedvezett. Ez a győzelem remélem kellő önbizalmat ad nekünk a folytatáshoz.

A rövidítésekkel mindkét játékos gyakran próbálkozott, s ezekből Babos jött ki többnyire győztesen. Kuhárszky Zoltán ennek ellenére dicsérte tanítványa bátorságát, hiszen hosszútávon azt szeretné, ha minél változatosabb és kiszámíthatatlanabb játékot játszana. A pontok lezárására így sokkal hatékonyabban tudná bevetni félelmetes tenyeresét.

A találkozót a kommentátori állásból kísérte végig Temesvári Andrea, korábbi világranglista 7. helyezett teniszező, aki honlapunk kérésére néhány mondatban összegezte véleményét:

− Mindkettőjükön éreztem a feszültséget, hiszen bizonyítani szerettek volna, miközben tisztelik is egymást. Nem jó érzés a saját csapattársunk ellen játszani, különösen nem itthon, hazai nézők előtt. Nagyot küzdöttek a lányok.

A CSOKO ifjú teniszezői is bíztatták Tóth AmarissátA CSOKO ifjú teniszezői is bíztatták Tóth AmarissátFotó: totaltenisz.hu

A magyar derbi előtt érkezett meg a lelátóra a CSO-KO Teniszsuli lelkes kis csapata. A közel tucatnyi teniszpalántát Ledényi-Kovács Viktória és Szilassy Réka vezette, s velük volt Benke-Giosanu Izabella is, aki ma már ugyan a Vasas sikeres játékosa, de rendszeresen visszajár nevelőegyesületéhez a CSO-KO-hoz. Akárcsak, ahogy a következő párharcban szabadkártyának köszönhetően pályára lépő Tóth Amarissa.

− Mimivel a mai napig szoros a kapcsolatunk, a nyári táborunkba is eljött, hogy találkozzon az utódokkal, s amikor hirtelen pályára volt szüksége az edzéséhez, természetesen akkor is mi segítettünk neki – beszélt Ledényi-Kovács Viktória az egyesület és Tóth Amarissa különleges kapcsolatáról. – A jelenlétünkkel most erőt szeretnénk adni neki, szerintem nagyon is érezni fogja a pályán, hogy mennyire szeretjük őt, és milyen büszkék vagyunk rá.

A kiváló utánpótlás-nevelő edzőnő szavait szinte azonnal alátámasztotta Tóth Amarissa (WTA 548.), hiszen remekül helytállt a nála sokkal esélyesebb kínai Csang Suaj (WTA 45.) ellen. A korábbi kétszeres páros Grand Slam-győztes favorit 2:0-val kezdett, ám Amarissa kitartó játékkal egyenlített, amitől Suaj láthatóan egyre idegesebb lett. Az első szett vége felé, 5:5-ös állásnál a kínai teniszezőnő egyik ütését ítélte hosszúnak a játékvezető, az ázsiai hosszasan vitatta a döntést. Később Amarissa eltörölte a nyomot, amely ellenfelét annyira kihozta a sodrából, hogy feladta a mérkőzést.

Tóth Amarissa ezzel karrierje legnagyobb győzelmét aratta.

− Rosszul kezdtem, de azután belejöttem a játékba. Nagyon örülök a sikernek, persze sokkal jobb lett volna egy végig játszott mérkőzést követően győztesen hagyni el a pályát. Azért töröltem el a nyomot, mert szerintem ellenfelem sportszerűtlenül viselkedett. A tényeken azonban ez semmit sem változtat, mostantól a második fordulóra készülök, amelyben pontosan úgy fogok küzdeni, mint ahogy azt a mai este során tettem – kommentálta a történteket Tóth Amarissa, akinek a Szabanin Natáliát búcsúztató ukrán Katyerina Baindl lesz a következő ellenfele.

A napnak azonban még mindig nem volt vége. Stolmár Rebeka (WTA 886) és Szabanin Natália (WTA 345.) a Volodko, Voracova kettős ellen próbálta kiharcolnia a második fordulóban szereplés jogát. A mérkőzés előtt a fiatal magyar teniszezők elmondták, hogy mindketten sérülésből tértek vissza, Rebeka több hónaposból, Nati pedig néhány hetesből. Régóta barátnők, így a pályán kívül teljes az összhang közöttük. Tavaly a 125-ös WTA-tornán is együtt indultak a Római Teniszakadémián, bár akkor nem sikerült nyerniük. Remélték, hogy idén jobban szerepelnek, ám végül 6:3, 6:2-es vereséget szenvedtek.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline